La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell ha iniciat els primers treballs d’arranjament del safareig públic que es troba al carrer Girona, a tocar de l’aparcament del carrer Colom.

A petició de la vendrellenca Gisela Alcón i d’altres persones de la vila preocupades per la recuperació d'aquest element històric, la Regidoria ha iniciat les tasques per protegir aquest element del patrimoni del municipi. En els últims dies s’ha fet ja el tancament dels rentadors i també el desbrossat i la neteja general de l’espai.

Aquest safareig públic, que es va començar construir el 1856, és un dels tres que tenia el Vendrell al segle XIX. N’hi havia un altre al barri de França, avui totalment desaparegut, i un altre a prop del cementiri, del qual una part es conserva encara dins de l’Escola Àngel Guimerà. Alcón explica que aquests espais es van utilitzar aproximadament fins als anys 60 i 70 del segle passat, quan van començar a introduir-se les rentadores a les llars.

El safareig del c/Girona consta d’una estructura de dues basses adossades de grans dimensions, amb un cobert a un dels extrems, que s’aguanta amb pilars de maons i bigues de fusta amb rajoles com a sostre.

La regidora de Cultura, Silvia Vaquero, ha explicat que el proper objectiu de l’Ajuntament del Vendrell és el de treballar en la restauració i preservació del safareig “per la seva importància com a vestigi d’arqueologia contemporània”.

Segons Gisela Alcón, a banda de la necessitat de preservar-lo com a patrimoni públic, la seva conservació pot ser també un instrument molt útil per testimoniar com eren aquests espais de dones, la dura feina que hi duien a terme i les relacions socials que hi establien.

 

Amb la finalitat de marcar les estratègies que definiran la cinquena edició de la Fira Camins d'FP, que enguany es durà a terme al Vendrell (28 i 29 d'abril), ahir dimecres els responsables institucionals i tècnics dels municipis i comarques implicades en l'organització d'aquest esdeveniment es van reunir a la Sala polivalent de Vil·la Casals.

En concret, està previst que la fira tingui lloc a l'esplanada del Diver Park Lúdic de Coma-ruga, a tocar de l’Alberg de Santa Maria del Mar, fet que suposa una novetat respecte a les anteriors edicions, quan s’havia celebrat en espais i recintes firals més tradicionals.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha destacat que “volíem fer la fira en un espai important vinculat a l’educació post-obligatòria, i a l’Alberg tenim la seu universitària de la URV i els estudis formatius de la Fundació Santa Teresa de l’Escola de Turisme. També serà una oportunitat perquè l'Institut Andreu Nin del Vendrell tingui un protagonisme important, per donar a conèixer i potenciar la seva oferta de cicles formatius”.

La Fira Camins d’FP està co-organitzada per L’EINA del Vendrell, Tarragona Impulsa, Vallsgenera, Concactiva, els ajuntaments de Tarragona, El Vendrell, Valls, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, la Diputació de Tarragona, els Serveis Territorials del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i la Direcció provincial del Servicio Público de Empleo Estatal.

Entre els objectius principals d'aquestes trobades està el posar en valor i fomentar la formació professional reglada (cicles Formatius de Grau mitjà i Grau Superior), orientar i assessorar alumnes i famílies sobre els recursos educatius de formació professional i connectar als alumnes de secundària amb el teixit empresarial del seu entorn més immediat. Estimular la formació tecnològica entre les alumnes de secundària és una altra de les finalitats que es proposen per a aquesta nova edició.

 

Segueix-lo en directe a Ràdio i Televisió el Vendrell

 

El proper dilluns 20 de gener, a les 18 h, se celebrarà una sessió ordinària del Ple de l'Ajuntament del Vendrell amb el següent ordre del dia.

El proper dissabte 25 de gener, a la tarda, el Vendrell inaugurarà oficialment l’any de la seva capitalitat cultural. Ho farà en un acte a la plaça de Francesc Macià, a les 19.30 h, en el transcurs del qual s’estrenarà l’himne de la capitalitat “El Vendrell 2020”, a càrrec de les corals del Vendrell i els membres de Lax’n’Busto.

Tal com ha explicat la regidora de Cultura, Silvia Vaquero, s’ha volgut que el tret de sortida de la Capital es faci en un espai públic a l’aire lliure per fomentar la participació i implicació de la ciutadania. I és que segons Vaquero, “hem de treballar perquè en l’any de la Capital tothom s’hi senti representat; tots els carrers, barris, nuclis i urbanitzacions del Vendrell han de fer-se seva la Capital”. La regidora ha demanat “emoció i il·lusió” a tots els vendrellencs i vendrellenques en el projecte i, en aquest sentit, ha explicat que el lema escollit per aquest any de capitalitat és “Som Capital”.

L’acte del dia 25 s’iniciarà a les 19.30h amb l’estrena de l’himne, que és obra de dues vendrellenques: Gemma Ventura (lletra) i Carlota Baldrís (música). L’interpretaran els membres Lax’n Busto Pemi Fortuny, a la veu; Pemi Rovirosa i Cristian Montenegro, a la guitarra; Jesús Rovira, al baix, i Jimmy Piñol, a la bateria, acompanyats al piano per Anna Urpí, que també n’ha fet els arranjaments. L’himne també serà interpretat per la Coral El Petit Estel i el Cor Joves Veus, amb la direcció de Xavi Solé; pel Cor Orfeó Parroquial, sota la direcció de Jordi Solé; per la Coral Polifònica Joan Toldrà del Vendrell, dirigida per Francesc Minguella i Judith Barros, i pels Cors Zongora i Veus Blanques de l’Escola Municipal de Música Pau Casals, amb la direcció de Montse Meneses.

L’himne, segons l’autora de la lletra, Gemma Ventura, està plantejat com un “viatge emocional d’algú del Vendrell que hi torna, després d’haver estat un temps fora”. Ventura ha dit que hi ha volgut reflectir “el què som com a poble, no fer un inventari del què hi ha. I per això he intentat fer una lletra que tothom se la pugui fer seva”.

En la seva intervenció, tant la compositora Carlota Baldrís com els músics Pemi Fortuny i Jimmy Piñol han donat les gràcies per poder col·laborar en un projecte que ha de servir per projectar el nom del Vendrell i reivindicar-ne els seus valors, personatges i patrimoni cultural.

El dia 25, després de la interpretació de l’himne, es podrà gaudir a continuació d’un espectacle audiovisual i pirotècnic. L’espectacle “Som Capital” es planteja com una exhibició de llum i imatges 3D per a donar a conèixer la riquesa patrimonial i cultural de la vila. Tot seguit es presentarà el videoclip “El Vendrell 2020”, realitzat per Edgar Toldrà i Julià Albornà.

El punt culminant de l’acte inaugural arribarà amb l’espectacle pirotècnic, que serà, en certa manera, un homenatge a la tradicional encesa del campanar, que es pot considerar un dels actes més emblemàtics de la Festa Major del Vendrell, i també un homenatge a la tradició de foc del municipi.

El regidor de Comunicació i 1r Tinent d’Alcalde, Christian Soriano, ha avançat que al web municipal ja s’ha activat una pestanya informativa de la Capital Cultural, on s’aniran actualitzant tots els actes que es programin al voltant d’aquest esdeveniment, i que s’articulen en 4 eixos: gastronomia, lletres, art i patrimoni. Soriano també ha fet èmfasi en destacar que l’any de la Capital ha de servir per reforçar un model de cultura transversal, plural, cohesionadora i inclusiva.

Al Ple extraordinari del passat 27 de desembre es va aprovar la indemnització de 2.495.412,91 euros a favor de la mercantil Escola de Música i Auditori Plaça Tívoli SL corresponent a les obres i altres elements executats en virtut del projecte complementari.


D’aquesta manera, es tancava l’expedient que es va iniciar el 2015 al declarar nul un acord de Ple de 29 d’abril de 2009, amb el qual s’aprovava una modificació del contracte inicial que suposava un sobrecost aproximat d’uns 35 milions d’euros.


El govern va informar al Ple que havia demanat als Serveis Jurídics municipals l’elaboració d’un informe per tal de determinar si es podien derivar responsabilitats.


Avui, vist l’informe elaborat pels Serveis Jurídics municipals, que conclou que s’haurien de posar en coneixement del Ministeri Fiscal els fets relatius al contracte de l’Escola Municipal de Música i la seva modificació, l’Ajuntament del Vendrell ha pres la decisió de remetre els expedients administratius a la Fiscalia als efectes de determinar, si s’escau, les possibles responsabilitats.

La Sala Portal del Pardo acollirà el proper dissabte 18 de gener, a les 11:30 h, la inauguració de l’exposició “Estimada innocència”, de Marina Durany, que es podrà visitar fins al 16 de febrer de 2020.

És una exposició destinada a tots els públics, sobretot familiar, que va acompanyada amb una agenda d’activitats gratuïtes, però cal inscripció prèvia en alguna d’elles.

Amb la voluntat que l’exposició sigui una experiència accessible a tothom, es demana que a l’hora de fer la inscripció a les activitats s’informi si es té neurodiversitat o una percepció sensorial més sensible per poder fer les adaptacions necessàries per aconseguir que tot el públic s’hi senti còmode.

L’horari de l’exposició és de dimarts a dissabte, de 17 h a 20 h; dissabtes, d’11 h a 14 h, i diumenges i festius, d’11 h a 14 h. La Sala Portal del Pardo estarà tancada els dilluns.

La Diada de Reis del Vendrell va comptar per primera vegada amb la visita de les Sàvies de les Joguines: la Malika, la Galena i la Bashira. La idea, sorgida de l’Associació Reis d’Orient del Vendrell i amb el suport de l’Ajuntament, ha esdevingut tot un èxit.


També hi van ser presents les Conselleres Reials: la Màgia i la Il·lusió, que ja havien arribat al Vendrell molts dies abans per tal de presentar el conte Un regal de reis a mida, que l’Associació ha realitzat per tal de que tots els infants puguin conèixer aquestes noves personatges.


Les noves figures es van poder veure a la Cavalcada, al recorregut a peu, a l’Adoració de l’Infant Jesús i també al repartiment de paquets per les cases de la vila.


Felip Urgell, president de l’Associació, assegura que “les noves incorporacions arribades de l’Orient, les Sàvies i les Conselleres, han tingut molt bona acceptació”.


El regidor de Festes, igualtat i drets LGTBIQ, Christian Soriano, destaca que “hem aconseguit entre totes i tots fer una cavalcada més igualitària i això és un orgull enorme per al nostre municipi”.

Ara caldrà esperar a la Diada de Reis del 2021 per poder tornar a gaudir de la seva visita.

Avui al matí, la regidora de Fires i Mercats, Maria Luz Ramírez, ha anunciat que, amb motiu de les obres al c/ Dr. Robert que obliguen a mantenir oberta la Rambla per a la circulació de vehicles, la Xatonada Popular del 2020 s’ubicarà a l’escola Àngel Guimerà, concretament s’ocuparan el pavelló i diferents espais exteriors d’aquest centre educactiu.

La regidora de Fires i Mercats també ha presentat el cartell de la Xatonada Popular 2020, que tindrà lloc el diumenge 2 de febrer amb el 34è Concurs de Mestres Xatonaires, la 33a Exhibició de Xatonaires Infantils, la 27a Fira de productes alimentaris naturals i artesanals, el 4t Xató Experience i algunes novetats que properament es desvetllaran.

I des d’aquesta setmana ja es fan les inscripcions als cursets “Aprèn a fer xató”, tant per a infants com per a adults, que es faran entre el 27 de gener i el 30 de gener a les escoles Àngels Garriga, Sagrat Cor, Àngel Guimerà i Els Secallets. Amb aquests cursets, impartits per membres de l’Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya, els alumnes no només aprenen a fer xató, sinó que també reben coneixements sobre els productes de la terra que formen part de la recepta. A l’escola Àngel Guimerà és on es farà el curset per a adults. Les inscripcions es poden fer a la Regidoria de Promoció Econòmica (Edifici Camí Reial) i als SAC de la plaça Vella i de Coma-ruga

Sobre les inscripcions al Concurs de Mestres Xatonaires, més endavant es comunicarà a partir de quan es podran fer i on caldrà adreçar-se.

Més informació: https://www.elvendrell.net/xatonada-popular-cid-590

La Regidoria d’Infància i Joventut ha valorat positivament el funcionament de les activitats lúdiques englobades en el programa “Jokirama on Tour”, pensades per tal que els més petits del Vendrell i les seves famílies poguessin passar unes vacances de Nadal encara més entretingudes.

Les activitats van arrencar el 23 de desembre i s’han allargat fins el 4 de gener. Així per exemple, el Centre cívic L’Estació ha acollit la ludoteca per a infants fins a 5 anys, per on hi ha passat 700 nens i nenes, més els corresponents acompanyants. Enguany, la ludoteca i també els tallers han funcionat amb torns de 50 minuts i 15 minuts per regular millor el flux de participants. Abans de començar cada torn s’han repartit les entrades.

Pel què fa als tallers (pintacares, collarets i polseres i tattoos de henna), hi han pres part un total de 180 infants.
Els espectacles, inflables i activitats al carrer també han tingut molt bona rebuda i han estat molt ben valorats, i han servit perquè s’hi divertissin uns 450 nens i nenes.

El Jokirama on Tour també ha inclòs diversos espectacles (discomòbil, concert i pel·lícula), amb l’assistència d’unes 650 persones.

 

L'any 2014, la Biblioteca Pública Terra Baixa del Vendrell va posar en marxar una nova col·lecció de bibliografies de periodicitat anual destinada a difondre els nous documents catalogats en una de les seves seccions més importants: la Col·lecció Local. Enguany, la publicació arriba a la sisena edició, corresponent a les incorporacions produïdes durant el 2019, amb el mateix objectiu de promoure i posar aquest fons a l’abast de tothom. La publicació està a disposició dels usuaris tant a la mateixa Bibliotea (en format paper) com a internet (https://issuu.com/bibliotecaelvendrell/docs/cl_incorporacions_2019)

La finalitat de la Col·lecció Local de qualsevol biblioteca pública és la preservació del patrimoni bibliogràfic del seu municipi i comarca. En el cas de la Biblioteca Pública Terra Baixa, el seu àmbit d’actuació en aquesta matèria és el llegat documental del Vendrell i, per extensió, del Baix Penedès. Està integrada per documents de diferents tipologies (llibres, audiovisuals, premsa, estudis, mapes, música, contes, teatre, etc.) i treballa per recollir de forma exhaustiva qualsevol publicació o edició d’aquest àmbit territorial.

El divendres 3 de gener, a les 3 de la matinada, el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) va detectar danys a la conducció principal d’abastament, al terme municipal de l’Ampolla. D’acord amb els procediments de seguretat i qualitat que regeixen en la gestió del Servei del CAT es va procedir a tallar el subministrament d’aigua a partir d’aquell moment i fins a nou avís.

El trencament d’aquesta canonada va afectar el subministrament d’aigua d’una seixantena de municipis del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, entre ells, el Vendrell. El Servei d’Aigües va rebre l’avís dels fets a les 6 del matí del divendres i a partir d’aquell moment, els responsables i tècnics del Serveis d’Aigües van iniciar els treballs de revisió, control i supervisió dels dipòsits del municipi.

En concret, al Vendrell el CAT subministra a quatre dipòsits, que són els del Pla de Cranc a l’Oasis, el del Romaní I i Romaní II i el de Nirvana Ebre. En conseqüència, la zona d’afectació al municipi eren les urbanitzacions Oasis, Vendrell Mar i Eden Park, Romaní, Bonavista, Sanatori, Pasqual Mitjavila i Sant Salvador, Masos, Nirvana, Garrofers, Clotes, Masia Blanca i Coma-ruga.

Amb tot, es va poder garantir l’abastament perquè el Servei d'Aigues havia mantingut els dipòsits que estan connectats a la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona plens. A més, es dóna la circumstància que estan ubicats en zones on hi predominen les segones residències i, per tant, tenen poca demanda en aquestes dates.

La capacitat de reserva en aquestes zones és ben desigual, ja que el dipòsit del Pla de Cranc compta amb una reserva de 1.000m3, el del Romaní II amb 1.600 m3, el del Romaní I amb 6.000m3 i el de Nirvana Ebre amb 10.000m3. Això fa que totes aquelles zones que depenien del dipòsit Nirvana Ebre i Romaní estiguessin perfectament cobertes, gràcies a la gestió diària i supervisió contínua que en fa el Servei d’Aigües. També era el cas del Pla de Cranc i del Romaní II, però en aquests casos, a part de la seva supervisió i gestió del Servei d’Aigües, depenien exclusivament de la seva capacitat de reserva, més limitada.

Amb aquesta capacitat i amb el consum propi d’aquesta època de l’any es va calcular que la reserva podria quedar exhaurida en 48-60 hores des de l’hora del trencament de la canonada (dissabte a la nit o diumenge al migdia).

Amb aquesta previsió, dissabte el Servei d’Aigües va fer un canvi puntual de distribució a les zones altes de l’Oasis, que si bé va fer que als afectats els baixés una mica la pressió de l’aigua, permetria subministrar des del dipòsit de l’Oasis en lloc del del  Pla de Cranc. També s’havia planificat que, un cop s’exhaurís la reserva del Pla de Cranc, la distribució d’aigua a partir del dipòsit de l’Oasis, que hagués permès que les urbanitzacions de l’Oasis, Vendrell Mar i Eden Park poguessin disposar de subministrament al menys fins dilluns o dimarts.

Per altra banda, a la zona de subministrament de Romaní II, també s’havia planificat el canvi de distribució d’aigua, arribat el moment, des del dipòsit de Romaní I a les zones afectades per la falta de distribució d’aigua a través del dipòsit del Romaní II.

Per últim, a les 18h es va comunicar amb el responsable tècnic del CAT per a que, a ser possible, donés prioritat al subministrament immediat i prioritari dels dipòsits amb més precarietat que eren el Pla de Cranc i el Romaní II. A l’instant el CAT va respondre subministrant aquests dos dipòsits. Ja a la nit, van començar a subministrar al dipòsit del Romaní I i posteriorment al Nirvana Ebre, trobant-se actualment tots en la seva capacitat normal.

 

Nota: Informe complet del Servei d'Aigües sobre l'afectació del trencament de la canonada

L’Ajuntament del Vendrell s’adhereix a la campanya “Cap infant celíac sense caramels”


Tot i que des de fa ja alguns anys els caramels que es repartien durant els diferents actes dels Reis al Vendrell i als nuclis marítims ja eren sense gluten, enguany l’Ajuntament del Vendrell ha oficialitzat la seva adhesió a la Campanya “Cap infant celíac sense caramels”, impulsada per l’Associació Celíacs de Catalunya.


Segons el regidor de Festes, Christian Soriano, “amb aquesta iniciativa l’Ajuntament del Vendrell fa un pas més a l’hora de fer partícips a tots els infants del municipi en aquesta festa tan entranyable”.

Segons es xifra des de l’Associació Celíacs de Catalunya quasi 50.000 infants pateixen celiaquia a Catalunya (el 60%de la població celíaca són infants).
Enguany es repartiran al Vendrell 400 quilos de caramels sense gluten, patrocinats per Esclat - Bon Preu, que a més, són també sense sucres, i 300 quilos de caramels sense gluten, comprats directament per l’Ajuntament. Als nuclis marítims se’n repartiran 200 quilos sense gluten i sense sucres, patrocinats per Esclat - Bon Preu, i 100 quilos sense gluten finançats per l’Ajuntament.

Els caramels es reparteixen tant els dies de recollides de les cartes com la mateixa Diada de Reis durant les cavalcades.

El passat 21 de desembre la ciutat de Cervera va cloure la seva capital de la cultura catalana 2019 amb l’espectacle Bachendansa, al Teatre de La Passió davant 1.700 persones.

L’acte fou presidit per la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, amb la presència, entre d’altres, del Paer en Cap (alcalde) de Cervera, Ramón Augé; l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela.

D’altra banda, quan demà les dotze campanades acomiadin l’any 2019, el Vendrell assumirà formalment la Capital de la Cultura Catalana 2020, capitalitat cultural que s’inaugurarà oficialment el dia 25 de gener.

Coincidint amb l’inici del Vendrell 2020, s’inicia també el compte enrere per a la que serà Capital de la Cultura Catalana Tortosa 2021.

Finalment, el 31 de gener vinent finalitza el termini per a presentar candidatures per a la Capital de la Cultura Catalana 2022.

La Diputació de Tarragona ha obert una línia de concessió de subvencions del programa extraordinari de suport als centres del primer cicle d’educació infantil de titularitat municipal per al curs 2018-2019.

La Regidoria d’Educació de l’Ajuntament del Vendrell s’ha adherit a aquest programa de subvencions per a totes les escoles bressol municipals, això és per a les escoles bressol del Mestral, El Puig, Ralet Ralet, El Botafoc i El Riuet de Com-ruga.

En total, la Diputació de Tarragona atorgarà una subvenció per un import de 188.895€ per a les cinc escoles bressol.

L’Ajuntament del Vendrell ha celebrat avui al matí una sessió de ple extraordinària amb un sol punt a l’ordre del dia.

Amb 13 vots a favor (Govern + Junts pel Vendrell) i 8 en contra (Som Poble-ERC-AM + Primàries Catalunya + Podem El Vendrell), el Ple ha aprovat la indemnització de 2.495.412,91 euros a favor de la mercantil Escola de Música i Auditori Plaça Tívoli SL corresponent a les obres i altres elements executats en virtut del projecte complementari.

D’aquesta manera, es tanca l’expedient que es va iniciar el 2015 al declarar nul un acord de Ple de 29 d’abril de 2009, amb el qual s’aprovava una modificació del contracte inicial que suposava un sobrecost aproximat d’uns 35 milions d’euros.

El govern municipal ha justificat la convocatòria d’una sessió de ple extraordinària per aprovar aquesta indeminització per evitar un pronunciament del TSJC contrari als interessos de l’Ajuntament del Vendrell sobre el recurs d’apel·lació interposat per Escola de Música i auditori Plaça Tívoli SL relatiu a l’acord del plenari de data 30 de març 2015 de revisió d’ofici. Així mateix, l’adopció d’aquest acord en l’exercici pressupostari posterior suposaria retardar la necessària disponibilitat pressupostària que requereix, així com la meritació dels interessos de demora addicional.

Els grups municipals que han votat en contra ho han fet perquè han vist mancances a l’acord en relació a l’exigència de responsabilitats respecte a la modificació del contracte del 2009 i al fet que l’Escola Municipal de Música Pau Casals encara no té la llicència ambiental.

Sobre aquesta última qüestió, un dels acords que s’han aprovat és una reducció, a favor de l’Ajuntament del Vendrell, de 127.520,69 euros a la indemnització que pertocaria a la mercantil Escola de Música i Auditori Plaça Tívoli SL, per tal de poder realitzar de forma subsidiària les actuacions que pertoquin per tal d’obtenir la llicència ambiental, sense alliberar l’empresa d’aquesta obligació que té per contracte.

I pel que fa a l’exigència de responsabilitats, el govern ja ha demanat als Serveis Jurídics municipals l’elaboració d’un informe per tal de determinar si se’n poden derivar.

Amb l’adhesió a la campanya que va iniciar el col·lectiu Casa Nostra Casa Vostra, l’any 2018, amb la finalitat que tots els nens i nenes de Catalunya rebin el rei negre autèntic, la propera Cavalcada dels Reis d’Orient del Vendrell comptarà amb un “Baltasar de veritat”. Una altra novetat és la incorporació de cinc personatges femenins: les tres Sàvies de les Joguines (Malika, Galena i Bashira) i les dues Conselleres Reials (la Màgia i la Il·lusió).

Perquè els infants del municipi coneguin tots els personatges de la comitiva reial, l’Associació de Reis d’Orient del Vendrell ha editat el conte Un regal de Reis a mida, de les autores Anna Alcalà i Ester Grau, amb il·lustracions de Jordi Pellicer, que en la darrera setmana lectiva, abans de les vacances de Nadal, es va explicar a les escoles bressol i de primària, i que es va presentar el passat divendres 20 de desembre, a la Museu Deu.

El mateix divendres 20 de desembre, a la tarda, les dues Conselleres Reials ja es van presentar públicament amb un passeig pel centre comercial del Vendrell i van repartir retallables als infants. Aquesta passejada de les Conselleres Reials es repetirà el divendres 27 de desembre, a partir de les 6 de la tarda.

Al web municipal hi trobareu més informació sobre la recollida de cartes i les cavalcades dels Reis d’Orient al nucli del Vendrell i a les platges de Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs: https://www.elvendrell.net/informacio/7029-els-reis-d-orient-al-vendrell-i-a-les-platges-de-coma-ruga-sant-salvador-i-el-francas

El divendres 27 de desembre novembre, a les 9:30 h, tindrà lloc una sessió extraordinària de Ple l'Ajuntament del Vendrell amb el següent ordre del dia.

La Regidoria d’Infància i Joventut ha programat, un any més, un conjunt d’activitats lúdiques per tal que els més petits del Vendrell i les seves famílies puguin passar unes vacances de Nadal encara més entretingudes, sense oblidar el component educatiu de totes les propostes. S’engloben en el programa “Jokirama on Tour”, que arrencarà el proper 23 de desembre, de 18 h a 20 h, amb una passejada dels Xanquers del Jokirama i el Ball de Diablons i Víbria del Vendrell pels carrers del centre de la vila, que servirà per anunciar de forma lúdica totes les activitats.

Aquest és el programa d’actes del Jokirama on tour 2019-2020

-Al Centre cívic L’Estació:

-Ludoteca (per a infants fins a 5 anys): 27*, 28, 30, 31* de desembre; 2, 3 i 4 de gener. De 10.30 h a 13.30 h i de 17 h a 20.30 h.

*EL 27 de desembre, durant la tarda, visita del Patge Reial. I el 31 de desembre només romandrà oberta al matí.

-Tallers (per a infants de 6 a 12 anys): al matí, de 10.30 h a 13.30 h, els següents dies:

                        -Divendres, 27 de desembre: Taller de Pintacares.

                        -Dilluns, 30 de desembre: Taller de collarets i polseres.

                        -Dijous, 2 de gener: Taller de tattoos de henna.

 

-Divendres, 27 de desembre: Discomòbil (de la Companyia Mag Nebur), a les 18 h, al Pavelló Àngel Guimerà.

 

-Dissabte, 28 de desembre: concert Rock Per Xics (Producciones Vikingas), a les 18 h, al Teatre Àngel Guimerà.

 

-Divendres, 3 de gener: pel·lícula Hotel Transilvania 3, a les 18 h, a l’Escola Municipal de Música Pau Casals.

 

-Inflables i activitats al carrer, de 16 h a 19 h:

            -Dilluns, 30 de desembre: la Rambla.

            -Dijous, 2 de gener: plaça de la Sardana.

            -Dissabte, 4 de gener: plaça Ca l’Escori.

 

Totes les activitats són gratuïtes i tenen un aforament limitat. Els infants sempre han d’anar acompanyats d’un adult.

 

La ludoteca i els tallers funcionen amb torns de 50 minuts i 15 minuts abans de començar cada torn es repartiran les entrades.

 

Les entrades de la discomòbil, el concert i el cinema es repartiran una hora abans d’iniciar-se l’activitat, a la taquilla.

 

El regidor d’Infància i Joventut, Rubén Gràcia, convida les famílies a participar en totes les activitats que s’han preparat i a gaudir del seu temps d’oci de les vacances de Nadal amb el “Jokirama on Tour”.


Cartell

Per cinquè curs consecutiu, es posa en marxa el servei de menjadors educatius contra l’exclusió de 1r i 2n d’ESO dels instituts públics del Vendrell. Aquest servei es va iniciar el curs 2015-2016 com una prova pilot amb una vintena d’alumnes de 1r d’ESO que gaudien d’un àpat i d’un acompanyament educatiu en instal·lacions de l’institut Baix Penedès. Al curs 2016-2017 també es va obrir un nou grup a l’institut Mediterrània i, actualment hi ha 26 alumnes de 1r i 2n d’ESO repartits entre aquests dos centres educatius.

Es tracta de nois i noies amb risc d’exclusió que, en acabar l’educació primària, es veuen mancats de la beca de menjador que disposaven i que són derivats pels Serveis Socials de l’Ajuntament del Vendrell. Després de la prova pilot, aquest servei s’ha seguit oferint amb un treball transversal de les regidories de Serveis Socials i d’Educació, que compten amb diverses col·laboracions.

Els menjadors educatius, a part de garantir un àpat als nois i noies amb risc d’exclusió, també combinen processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat. El funcionament és el següent: quan finalitza l’horari escolar, els alumnes es traslladen a la cantina de l’institut Baix Penedès i al menjador de l’institut Mediterrània on dinen. Després de l’àpat, s’organitzen per recollir i netejar els estris i l’espai utilitzats, gaudeixen d’una estona d’esbarjo i, finalment, reben suport educatiu i un aprenentatge amb l’objectiu de poder-lo aplicar a un servei a la comunitat. Aquest menjador educatiu cobreix l’horari de 3 a 5 de la tarda i els alumnes estan acompanyats en tot moment per monitors i monitores de La Ballaruga.

Tant la regidora de Serveis Socials, Montse Martín, com la d’Educació, Silvia Vaquero, valoren molt positivament aquest servei, un projecte únic de país que va néixer per una necessitat social de garantir un àpat i que es complementa amb un acompanyament educatiu, que serveix per fer una transició del pas de primària a secundària.

©2019 Ajuntament del Vendrell