El Vendrell, 14 de gener de 2022

La Comissió del Patrimoni Cultural del Vendrell, una secció de l’Institut d’Estudis Penedesencs, ha publicat un any més el “Calendari de Patrimoni del Vendrell”.

Enguany està dedicat a textos de diferents autors sobre el Vendrell i es pot trobar a les llibreries, a la Biblioteca Pública Terra Baixa i als museus de municipi.

Per a la seva edició ha comptat amb el suport de l'Ajuntament del Vendrell.

El preu de venda és de 2 euros.

El Vendrell, 13 de gener de 2022

La Biblioteca Pública Terra Baixa del Vendrell engega l’any amb un variat programa d’activitats per a tot tipus d’usuaris que inclou sessions de jocs, presentacions de llibres, activitats infantils i tallers formatius, entre altres propostes.

Infants

El dilluns 24 a les 18:00 h s’ha programat una sessió de jocs de taula destinada als infants a partir de 3 anys. Sota el títol Jocs i llibres cooperatius, l’activitat aprofundeix en la línia iniciada fa uns mesos per la Biblioteca d’incloure els jocs de taula com a part del fons a disposició dels usuaris, potenciant d’aquesta manera les possibilitats educatives i formatives del material lúdic. A més, la proposta forma part del catàleg d’activitats del projecte Edunauta.

També hi haurà una Hora del Conte durant aquest gener destinada als infants a partir de 2 anys. Serà el dimecres dia 26 a les 17:30 h, porta per títol Xirimiri de contes i cançons, i consisteix en una sessió de contes i cançons explicats amb objectes i titelles que anirà a càrrec d’Elena Codó Gómez i En Clau de Clown.

Adults

Pel que fa als adults, el dimarts 25 a les 19:00 h, se celebrarà la sessió mensual del Club de Lectura, que servirà per comentar el llibre Ramona, adéu de Montserrat Roig.

I el món dels llibres i la literatura tornarà a ser el protagonista el divendres dia 28 a les 18:30 h amb la presentació de Querido Pablo. L’acte, organitzat per l’editorial Penguin Random House, comptarà amb la presència de Maria Jaén, l’autora de l’obra.

Per últim, i destinat al professorat d’educació secundària i postobligatòria de la comarca, la Biblioteca, conjuntament amb la Sala de Lectura de Coma-ruga i el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Penedès, organitza el Curs de prescripció lectora: com incentivar la lectura entre joves en temps de pantalles. La proposta, que es desenvoluparà en quatre sessions, té com a objectiu principal el d’ampliar i enriquir el ventall de lectures per a joves i docents, i tindrà  com a formadora a la Magda Minguet Arbués.

Totes les activitats esmentades són gratuïtes, però per participar-hi cal fer inscripció prèvia de manera presencial o telefònica a la Biblioteca. En el cas de l’activitat destinada al professorat, s’haurà de formalitzar abans del 18 de gener a través del Centre de Recursos Pedagògics.

 

El Vendrell, 13 de gener de 2021 

Avui el regidor de Secretaria, Hisenda, Recursos Humans i Padró, Baltasar Santos, ha fet un repàs d’alguns dels indicadors més rellevants, tant socials com de funcionament de l’Ajuntament, del començament de l’any 2022.

En relació amb el pressupost municipal, és el primer cop que ja està disponible des del primer dia de l’any, cosa que representa una fita històrica. També en relació amb el pressupost del 2022, Santos ha anunciat que “hi haurà una modificació pel fet que la participació de les aportacions de l’estat experimentaran un augment addicional al previst, la qual cosa suposarà un increment d’ingressos de 835.388 euros per sobre del que s’havia pressupostat”.

Respecta a l’ocupació laboral, el nombre de persones aturades al Vendrell al passat mes de desembre es va situar en 2.961 persones, la qual cosa significa la millor dada des de 2007. També s’ha de remarcar que, a diferència d’altres anys, hi ha més estabilitat i menys estacionalitat en l’ocupació (diferència de persones aturades entre agost i desembre).

Pel que fa al nombre d’habitants, el Vendrell inicia l’any amb un nou creixement demogràfic procedent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona fonamentalment. El nombre d’habitants empadronats al Vendrell a data d’11 de gener de 2022 és de 39.965 persones. Aquest creixement continua situant el Vendrell com un dels municipis més atractius per viure-hi.

I en matèria de contractació pública, l’any comença amb els processos de contractació per dur a terme les obres del c/ Cristina Baixa i el Pont de França, el servei d’ajuda domiciliària, la reforma de la pista d’atletisme, el canvi de gespa al camp de futbol municipal del Camí de Roda i el pla d’aparcaments, entre d’altres.

 

El llibre també fa un repàs a l’electrificació del municipi del Vendrell i la comarca.

El Vendrell, 12 de gener de 2021

En el marc de la Festa Major d’Hivern de Sant Vicenç de Calders, el divendres 21 de gener, a les 7 de la tarda, a la Premsa de Lliura de Mas Borràs, tindrà lloc la presentació del llibre Ja tenim l’electra, escrit per Josep Borrut Casellas i editat per l’Ajuntament del Vendrell.

Electra és un d’aquells mots que al Vendrell s’han utilitzat durant molts anys, que es va generalitzar en l’ús i que cal recordar i reivindicar. Aquest mot apareix com a nom de l’empresa que es va crear al Vendrell el 1909 per distribuir electricitat a la vila. Però també el trobem a les companyies de Vilafranca, Igualada o Reus.

El procés d’electrificació del municipi del Vendrell es va iniciar amb una primera proposta el 1904 de crear una central aprofitant el cabal sobrant d’aigua de Tomoví, però no es va fer efectiu fins al 1909 amb una central tèrmica a la carretera de Santa Oliva.

El Baix Penedès va ser una de les darreres comarques catalanes a tenir electricitat, i aquest procés no va acabar fins al 1952 amb l’electrificació del poble de Sant Vicenç de Calders, després de l’Estació de Sant Vicenç de Calders el 1913 i de Sant Salvador o Coma-ruga el 1923.

A la presentació també hi intervindran Kenneth Martínez, alcalde del Vendrell; Nativitat Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, i Òscar Esquerda, d’Ònix Editor.

El Vendrell, 12 de gener de 2021

 

Avui, l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, amb una entrevista al programa Per què? de Ràdio Televisió El Vendrell, ha donat inici a l’any polític. Un any en el que, com ha anunciat, “es faran realitat els principals projectes del mandat”.

Ha aprofitat també per anunciar l’inici dels tràmits de cessió a la Generalitat de Catalunya d’un solar per a l’ampliació de l’Institut Escola Coma-ruga. Aquest centre educatiu va néixer el curs 2020-21 de la fusió de les escoles de primària, els Secallets i el Pla de Mar, oferint per primera vegada estudis d’ESO als nuclis marítims. La intenció és ampliar l’edifici de l’antic Pla de Mar per agrupar tot el centre en un sol equipament.

L’alcalde ha destacat especialment el fet de disposar ja del pressupost municipal aprovat, el que permet iniciar des del primer dia les tramitacions de les inversions i subvencions. Un pressupost que dona per superat l’impacte negatiu de la COVID-19 sobre les finances municipals, recuperant els nivells anteriors a la pandèmia de despesa corrent i subvencions a les entitats.

Kenneth Martínez ha explicat que d’acord amb la planificació de l’equip de govern, aquest 2022 es faran realitat els principals projectes socials, urbans i d’equipaments del mandat. Entre d’altres, l’oficina del DNI, el conveni amb Renfe, la gratuïtat de les escoles bressol, contractes de lloguer social, l’ampliació de l’illa de vianants, el Tabaris, el carril bici o la pista d’atletisme.

Un any durant el qual es renovaran dos dels principals museus, el Museu Pau Casals i els esgrafiats del Portal del Pardo (Museu Apel•les Fenosa), que potenciaran l’atractiu turístic i patrimonial.

Durant aquest 2022, segons l’alcalde, finalitzaran els projectes en curs, es redactaran els projectes que han de donar continuïtat a la transformació urbana; el pla d’aparcaments, el projecte del Parc del Botafoc, del torrent dels Aragalls o de l’edifici Brisamar. Projectes que seran presentats ja a les convocatòries dels fons Next Generation, com s’ha fet amb el de l’ampliació de l’illa de vianants.

L’alcalde, Kenneth Martínez, ha conclòs: “el Vendrell avança i seguirà avançant aquest 2022, farem realitat la transformació del centre de Coma-ruga i del nucli del Vendrell, els nous serveis i la garantia dels drets a l’educació i l’habitatge”.

 

El Vendrell, 11 de gener de 2022

La Regidoria d’Infància i Joventut va programar un conjunt de set espectacles dins el programa del Jokirama per tal que els més petits i les seves famílies poguessin gaudir d’unes vacances de Nadal més entretingudes.

En aquesta darrera edició com en la de l’any 2020, a causa de la pandèmia de la COVID-19, només hi ha hagut una programació d'espectacles. Les tres obres de teatre, el concert de música, l’espectacle de màgia, la discomòbil i la pel·lícula han estat gratuïts i s'hi ha pogut accedir sense reserva prèvia. I per tots aquests espectacles hi han passat un total de sis-centes quaranta persones.

El regidor d'Infància i Joventut, Rubén Gràcia, agraeix la confiança de les famílies que han gaudit dels espectacles i espera que de cara a la pròxima edició es pugui recuperar el format habitual amb ludoteca, tallers i inflables.

El Vendrell, 10 de gener de 2022

El passat 2021 ha anat recuperant-se, a poc a poc, l’activitat cultural de manera presencial al Vendrell, i els seus museus han estat un dels plats forts del dinamisme que s’ha pogut veure a la vila.
El patrimoni local és el mirall d’una comunitat, l’expressió, la memòria i la història de la cultura pròpia, per això, posant aquest patrimoni a l’abast de tothom, els primers que van tornar a donar vida a aquests espais van ser els centres escolars, recuperant propostes i gaudint-ne de noves, ja que, educació i cultura són un ens indissoluble.

A més a més, aquest any els museus es van unir per oferir propostes conjuntes i úniques en un punt del municipi que els vincula de manera innegable, la plaça Nova, des de la qual es pot accedir de manera senzilla als tres equipaments culturals municipals, el Museu Deu, la Casa nadiua de Pau Casals i el Museu Àngel Guimerà. El Dia internacional dels Museus o la clausura de l’estiu van oferir activitats a l’aire lliure i per a tots els públics.
Les rutes culturals van tornar durant la temporada estiuenca més fortes que mai, i diàriament es podia recórrer el Vendrell per conèixer la seva història i llegat.

Des de la Regidoria de Cultura es valora molt positivament aquest any i l’acollida que han tingut aquests espais on aprendre i conèixer la cultura del Vendrell, amb més de 10.000 visitants entre els tres equipaments municipals.
Un dels altres espais que ha permès apropar a la societat els tresors patrimonials i projectar-los a l’exterior ha estat el web dels Museus del Vendrell, que va veure la llum a finals del 2020 i que el 2021 ha arribat a més de 5.000 usuaris, amb 15.000 visualitzacions al seu contingut.

Per tant, els Museus del Vendrell tanquen el 2021 amb bones perspectives i noves propostes i idees per al 2022, per continuar creixent amb la comunitat.

 

El Vendrell, 10 de gener de 2022

El 1r tinent d’alcalde i portaveu del Govern, Christian Soriano, ha presentat avui les noves propostes d’ “El Vendrell Avança”.

Aquest matí el Govern del Vendrell ha presentat les línies mestres del projecte “El Vendrell Avança” per aquest 2022. Després d’un 2021 marcat per la posada en marxa de la gratuïtat de les escoles bressol a P2 i l’inici de les obres de Quatre Fonts i el carril bici, entre d’altres, l’executiu es marca com a principals objectius per aquest 2022 “seguir avançant en la recuperació econòmica i la reactivació social”.

En paraules del 1r tinent d’alcalde, Christian Soriano, “la situació econòmica és positiva;  en nivells d’atur el mes de desembre de 2021 ha estat el millor en 10 anys”. “Aquesta situació, juntament amb una gestió responsable dels darrers governs municipals, ens situa en una situació “moderadament positiva” per encarar l’any 2022”, ha assegurat Soriano.

De la mateixa manera, el primer tinent d’alcalde ha anunciat la gratuïtat del servei psicològic per als i les joves del municipi entre 15 i 30 anys. “Som conscients que una de les principals conseqüències de la pandèmia pels més joves és l’empitjorament de la salut mental. Ens ho diuen les dades i els estudis recents i és per això que des del Govern municipal hem decidit fer gratuït l’accés al servei de suport psicològic”, ha manifestat Soriano. En aquest sentit, el portaveu del govern ha explicat que s’està treballant ja en l’elaboració d’un conveni amb la Xarxa Sanitària de Sant Pau i Santa Tecla per poder oferir aquest servei.

També ha remarcat la necessitat “de lluitar contra l’estigma de la salut mental, sobretot entre els més joves” i que aquesta mesura “esdevé una política pública clara en pro de la cohesió social doncs el nivell de renta ja no serà un obstacle per accedir a un servei tan necessari com aquest”. El servei s’implementarà en els propers mesos.

De la mateixa manera també s’ha anunciat que la campanya “Bons del Vendrell” tornarà a tenir cabuda aquest 2022, en aquest cas en dues fases diferents. “Fruit de l’èxit de la campanya i després de mantenir converses amb els comerços del municipi, hem decidit duplicar la iniciativa i impulsar-la als mesos de març i novembre de 2022, amb una partida total de 200.000€”.

El portaveu del govern ha volgut anunciar també la construcció d’un circuit “agility” per a gossos al barri de Mas d’en Gual, que s’iniciarà al mes de febrer d’aquest any i que servirà “per obrir un espai al municipi on els animals puguin gaudir amb tranquil·litat”.

Segons ha explicat Christian Soriano, aquest 2022 també suposarà la posada en marxa dels pressupostos participatius “més ambiciosos de la història del Vendrell”,  amb un import de 200.000€.  De la mateixa manera s’ha presentat la campanya “Avancem amb Tu” que tindrà la tasca de fer arribar aquest projecte a tot el municipi.

 

El Vendrell, 7 de gener de 2022

El proper dilluns 10 de gener es reobirà el Casal Jove del Vendrell, després d'estar tancat amb motiu de la pandèmia. El centre, ubicat al carrer d'Isidre Ribas, 5 (baixos), està pensat per a atendre nois i noies a partir de 13 anys. A causa de l'estat actual de la pandèmia, el Casal Jove obrirà portes amb aforament limitat i amb totes les mesures corresponents contra la Covid-19. 

El seu horari de funcionament serà de dilluns a dijous de 16h a 19h. 

Així mateix, la setmana vinent torna també la presencialitat del Punt jove de Salut, al mateix equipament del carrer Isidre Ribas, que funcionarà els dimarts i dijous, també de 16h a 19h.  

El Vendrell, 7 de gener de 2022

 

Una estratègia municipal orientada cap a la salut i la natura: els camins del Vendrell, claus per a la “slow life” i l’estima per la natura


Des de l’Ajuntament del Vendrell es concep la xarxa de camins com una xarxa de mobilitat lenta, d' “slow life” o vida tranquil·la: una xarxa que connecta les persones dels diferents nuclis i que obre la ciutadania cap al nostre entorn, paisatge i cultura. Una xarxa capaç de fer emergir i posar en valor els espais lliures i la natura del municipi.

Torrent dels Aragalls, una portalada a mar per a un municipi més Habitable

La via verda o “camí del colesterol” és un projecte d’èxit, que la ciutadania s’ha fet seu i utilitza intensament per a fer activitat física i per accedir des del Vendrell-centre fins els nuclis marítims a peu o en bici.

Aquesta via verda es portarà fins al mar seguint el Torrent dels Aragalls, condicionant aquest espai natural en un passeig.

Així doncs, l’Ajuntament ha encarregat la redacció d’un avantprojecte pel condicionament del torrent dels Aragalls per tal d’obrir el Vendrell cap al mar mitjançant la continuació i digna arribada de la via verda fins al mar, i per tal d’atraure la ciutadania i visitants dels barris marítims cap a l’interior fins el Vendrell-centre. Es pretén condicionar un passeig per finalitzar l’itinerari ciclista i un eix cívic fins la plaça del Pessebre, un passeig capaç de fluir de terra cap a mar i de mar cap a terra endins.

El condicionament d’aquest tram és la primera peça d’un projecte integral per cohesionar el municipi a través de la xarxa de camins i carrils bici.

El torrent dels Aragalls, un nou projecte de transformació per crear “hubs” o nodes d’orgull, identitat i vida

Alhora, la redacció de l’avantprojecte del torrent dels Aragalls continua en la línia de transformació urbana ja iniciada amb els projectes del Dr. Robert i les Quatre Fonts: espais vertebradors que fins ara havien estat concebuts com a territori del cotxe i com a espais de pas, no-llocs; espais que ara es desitja reconvertir en espais de ser-hi, de relació, o eixos cívics de primer ordre. Espais fins ara "evitables" que l’Ajuntament lluita per convertir en "habitables" per anar creant una xarxa d’espais capaços de generar orgull local, identificació, atracció de visitants i nodes de vida. Una xarxa d’espais generadors de noves dinàmiques de transformació urbana, econòmica, ambiental i social.

 

El Vendrell, 3 de gener de 2021

 

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha donat avui la benvinguda als quatre agents funcionaris de carrera que s’incorporen a la plantilla de la Policia Municipal després de la corresponent convocatòria de concurs-oposició. Aquests quatre agents se sumen als cinc que també formaven part d’aquest concurs, però que ja s’han incorporat al servei perquè provenien de plantilles d’altres ajuntaments i, per tant, ja tenen la corresponent formació realitzada. En els cas dels quatre agents que han estat rebuts avui a l’Ajuntament, aquests inicien demà dimarts el curs de formació bàsica per a policies a l’Escola de Policia de Catalunya.

Aquesta convocatòria de places de funcionaris té com a objectiu reduir la interinitat en el conjunt de l’Ajuntament del Vendrell, i en particular a la policia local, per situar la taxa de temporalitat en les previsions de la normativa per a les administracions locals, que es situa al 8%.

Actualment, la plantilla de la Policia Municipal del Vendrell està formada per 92 agents i comandaments.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha manifestat la seva satisfacció perquè “per primera vegada en 10 anys s’han convocat places de funcionaris de policia local, per continuar millorant en seguretat ciutadana i reduir la taxa de temporalitat a l’administració local”. En aquest sentit, ha explicat que un dels objectius per a aquest any 2022 és reduir també les taxes d’interinatge en el cas dels comandaments per consolidar aquests càrrecs i fer que això reverteixi també en una millora de la seguretat ciutadana.

També com a objectiu de millora en relació a la Policia Municipal, l’alcalde ha avançat que s’està treballant ja en l’estudi d’alternatives a les actuals dependències del cos, ja que aquestes han quedat obsoletes. Una de les opcions que s’està valorant seria el trasllat de la caserna a l’edifici que es va dissenyar per a un futur esplai d’avis al Tancat.

 

 

El Vendrell, 30 de desembre de 2021

Entre les diferents activitats programades per L’EINA Servei d'Ocupació, la formació té una importància destacada. Com a vehicle per a la inserció laboral i tenint en compte que les ofertes de treball són cada vegada més específiques, la formació és una eina que condiciona les possibilitats d'accés al mercat laboral.

En aquest nou curs la programació de la formació ocupacional FOAP, projecte subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya, el Ministeri d'Educació i Formació Professional, el Fons Social Europeu i la Generalitat de Catalunya, oferirà un total de 8 cursos destinats a 125 persones, prioritàriament en situació de desocupació.

Els cursos estan pensats per a donar resposta a les necessitats dels sectors prioritaris de l'entorn comarcal i estan relacionats amb la formació en el sector de la logística, els serveis administratius i el comerç.

La major part de la formació impartida inclou certificats de professionalitat, que acrediten les competències professionals i garanteixen que la persona té els coneixements, les habilitats i les aptituds per a desenvolupar una activitat laboral d'acord amb les exigències del mercat de treball.

Els cursos tenen una durada que oscil·la entre les 250 i les 470 hores alternant-se la formació teòrica amb mòduls de pràctiques professionals no laborals.
ACTIVITATS AUXILIARS DE COMERÇ (2 edicions): 310 hores
OPERACIONS AUXILIARS DE SERVEIS ADMINISTRATIUS I GENERALS (2 edicions): 470 hores.
ACTIVITATS AUXILIARS DE MAGATZEM (2 edicions): 250 hores.
ORGANITZACIÓ I GESTIÓ DE MAGATZEMS: 400 hores
OPERACIONS AUXILIARS D’ENREGISTRAMENT I TRACTAMENT DE DADES I DOCUMENTS: 480 hores.

La persones interessades poden accedir a la informació completa a través de la web de l’EINA (www,leina.org), a l'apartat corresponent a la Formació Ocupacional en el menú del Servei d'Ocupació.

També poden posar-se en contacte amb l’EINA trucant al telèfon gratuït 900338833 o escrivint al correu formacio@leina.org.

El Vendrell, 29 de desembre de 2021

L’Ajuntament del Vendrell ha celebrat avui, dimecres 29 de desembre, un ple extraordinari per via telemàtica, en el qual s’ha arribat als següents acords:

-Amb 12 vots a favor (Govern i regidora no adscrita) i 9 abstencions, s’ha aprovat el conveni de la delegació de competència i d’exercici de funcions en matèria de gestió de sanejament en alta i depuració d’aigües residuals entre el Consell Comarcal del Baix Penedès i l’Ajuntament del Vendrell.

-Amb 12 vots a favor (Govern i regidora no adscrita) i 9 en contra, s’ha aprovat l'expedient de reconeixement de crèdit 2021/1 per a l'abonament de factures de Mercader Integral SL de serveis prestats entre 2015 i el 2018, fora de l’objecte del contracte del servei de l'enllumenat públic, per un import de 247.915,55 euros.

-Amb 12 vots a favor (Govern i regidora no adscrita) i 9 en contra, s’ha aprovat l'expedient de reconeixement de crèdit 2021/2 de l'Ajuntament del Vendrell i el 2021/1 del Patronat Municipal Deu Font, per a l'abonament de despeses executades en exercicis anteriors, per un import de 718 euros.

-Amb 12 vots a favor (Govern i regidora no adscrita) i 9 en contra, s’ha aprovat l'expedient de reconeixement de crèdit 2021/3 per a l'abonament de despeses corresponents a exercicis anteriors del Servei d'Atenció Domiciliària, prestat per la Fundació Sociosanitària i Social Santa Tecla, per un import de 64.290,04 euros.

Foto: En primer terme les dues Repúbliques fetes per Fenosa i desaparegudes

El Vendrell, 28 de desembre de 2021

L'any 2022 la Fundació Apel·les Fenosa commemorarà els vint anys de l’obertura del museu al Vendrell.

Aquesta efemèride coincidirà amb la restauració de la Casa del Portal del Pardo i la inauguració dels esgrafiats de la façana del c/ Quatre Fonts, que aportarà al Vendrell una nova imatge icònica que complementarà la vianalització de l’espai entre el pont de França i la façana del museu.

En el marc d’aquest aniversari es preveu presentar el Diccionari Fenosa, on es recullen els amics més relacionats amb l’escultor, i l’organització de dues exposicions: Escultures perdudes d’Apel·les Fenosa i Els artistes Medalles d’Or.


Escultures perdudes d’Apel·les Fenosa (març – juny 2022)

El projecte és el resultat de la recerca sobre les escultures de Fenosa que s’han perdut i es té constància.

Primera gran perduda. Als anys 1928 i 1929 Fenosa vivia a l’Hôtel de France, a la rue Vandamme  (districte XIV de París). Des d’aquest hotel marxarà l’any 1929 cap a Barcelona amb la idea de només passar-hi alguns dies, els de l’exposició que s’havia de fer a la Sala Parés a finals d’any. Va deixar, doncs, totes les seves coses i tota la producció dels anys parisencs a l’habitació que ocupava, i els hotelers ho van acabar venent tot als brocanters perquè no van saber res més d’ell.

Segona gran perduda. Al gener de 1939, Barcelona va caure en mans dels franquistes. Apel·les Fenosa no va poder fer res davant d’aquesta realitat. Va esperar i es va amagar a casa els seus pares a la Floresta. Quan els primers soldats franquistes, els moros, van envair el poble, un d’ells, amb la baioneta a la mà, es va dirigir cap a ell. Fenosa el va veure pujar pel jardí i es va preparar per morir aixecant el puny. El soldat va passar pel seu costat sense mirar-lo: “volia els conills que hi havia a les llodrigueres darrere d’ell”, havia explicat l’Apel·les. Al cap de dos o tres mesos, Fenosa va decidir tornar a França. Va demanar un permís de circulació, amb data del 4 de maig de 1939, amb el pretext d’haver de fer una compra de marbre als Pirineus

A una cosina de Fenosa, Carlota Rotger —que sempre va estar molt unida amb la Palmira, la germana de l’Apel·les— se li va preguntar per què no quedava res de l’obra realitzada durant deu anys a Barcelona tot i que ell sempre havia viscut envoltat de dones, entre elles la seva mare i la seva germana. Ella va respondre que quan l’Apel·les va marxar cap a França l’any 1939, la seva mare havia guardat tot el que tenia en una habitació de la casa que la família tenia a la Floresta. Quan el pare de l’Apel·les va morir, l’any 1939, ella va anar a viure a casa de la seva filla i va llogar la casa, excepte l’habitació on hi havia les coses de l’Apel·les, que la va deixar tancada amb clau. El llogater hi va fer mil desgràcies, no va pagar els lloguers i va destrossar la casa i el contingut de l’habitació.

Tercera gran perduda. Durant l’ocupació alemanya de París: “Feia temps que Picasso m’havia demanat que fes el seu bust. Jo, per respecte, no gosava. Al final va ser Coco Chanel qui em va convèncer. El vaig començar a la rue de la Boétie. Mentre posava, Picasso tingué la idea de fer el meu. El va fer després, al taller dels Grands-Augustins. Els dos busts han desaparegut”, va explicar Fenosa a Lluís Permanyer. L’any 1974, Fenosa tornarà a explicar a un periodista del Mundo Diario: “—Picasso em va encarregar el seu bust, després ell va fer el meu. És trist, tots dos s’han perdut —Com va passar? —No ho sé, crec que va ser culpa d’en Sabartès, es van rompre, potser van caure.”

Quarta gran perduda. En paraules de Nicole Fenosa: “Entre la primavera de 1946 i el 13 de maig de 1948 —dia del nostre casament— vam viure dos anys difícils. Jo estava sotmesa a una forta pressió: la meva família s’oposava a aquest escultor estranger, republicà espanyol, molt més gran que jo, amb reputació de Montparno, assidu del Dôme i faldiller,... Un dia em van fer prometre amb un dentista. Quan ho va saber, Fenosa va destruir tot el que va trobar al seu taller, incloent un gran Poliphème molt avançat que tornarà a iniciar l’any 1949. Només li va saber greu per una tanagra que havíem comprat junts al Marché aux Puces: «—Tan barata, que no podia ser vertadera», havia dit Apel·les Fenosa”.

D’altra banda, l’any 1941, Fenosa va llogar un taller a l’hostal Médical, al número 26 de la rue du Faubourg Saint-Jacques (districte XIV de París). Tenim la descripció d’aquest indret gràcies a algunes línies que César González Ruano li dedica en les seves memòries: “Fenosa vivia en un estrany taller, en una mena de casa de bojos de la rue Saint-Jacques, el destí de la qual serà sempre un misteri. Era com un sanatori en Jesús amb sales de gimnàstica, piscines buides i gran quantitat d’escales interiors”. El Médical estava situat davant de l’entrada del serveis de maternitat de l’hospital Cochin. L’Apel·les explicava que els crits de les parteres li eren insuportables, sobretot a l’estiu quan totes les finestres estaven obertes


Els artistes Medalles d’Or (juliol – novembre de 2022)

Des de la restitució de la Generalitat de Catalunya s’han atorgat diverses Medalles d’Or a artistes plàstics. L’exposició vol reivindicar aquests artistes i posar de relleu la seva importància als efectes de recordar-ho en el moment present, on molts d’ells no ocupen el paper que en el seu dia van tenir.

Els artistes guardonats amb la Medalla d’Or han estat: Joan Miró (1978), Joan Rebull (1981), Salvador Dalí (1981), Apel·les Fenosa (1982), Antoni Tàpies (1983), Antoni Clavé (1984) i Frederic Marés (1986).

El dimecres 29 de desembre, a les 10 h, se celebrarà una sessió extraordinària del Ple de l'Ajuntament del Vendrell amb el següent ordre del dia.
El ple es podrà seguir de forma telemàtica pel web municipal: https://actes.elvendrell.cat/sesiones


Per a més informació sobre els plens, es pot consultar els següents apartats del web:  
Ordres del dia
Actes del Ple (recents)
Actes del Ple (històrics)

El Vendrell, 27 de desembre de 2021

A l'ordre del dia de la propera sessió ordinària de la JUNTA DE GOVERN LOCAL, convocada avui 27 de desembre de 2021, a les 14 h, de forma telemàtica, hi ha el següent punt que és de caràcter públic per tractar-se d'un assumpte de competència delegada pel Ple:

-Iniciar l’expedient per aprovar la cessió gratuita d’un local municipal al Ministerio del Interior per obrir una oficina d’expedició del DNI i Passaport.

Aquest punt es podrà seguir en el següent enllaç https://actes.elvendrell.cat/sesiones

Actualització: 27 de desembre de 2021

VÍDEOS

Alcalde video covid youtube
Missatge de l'alcalde amb motiu del final de l'estat d'alarma (9-5-2021)

youtube tots sumem
Vídeo "Tots Sumem" (15-10-2020)


DADES DE LA PANDÈMIA
Dades actualitzades SARS-CoV-2
Dades Covid del Departament de Salut
Risc de brot per municipi
Dades del Vendrell


ACTUALITAT

(27/12/2021) RESOLUCIÓ SLT/3787/2021, de 23 de desembre, per la qual s'estableixen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya

(10/12/2021) RESOLUCIÓ SLT/3652/2021, de 7 de desembre, per la qual s'estableixen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya

(3/12/2021) RESOLUCIÓ SLT/3590/2021, d'1 de desembre, per la qual es modifica la Resolució SLT/3512/2021, de 25 de novembre, per la qual s'estableixen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya i se n'aixeca la suspensió de l'eficàcia de determinats apartats

(26/11/2021) RESOLUCIÓ SLT/3512/2021, de 25 de novembre, per la qual s'estableixen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya

(5(11/2021) RESOLUCIÓ SLT/3293/2021, de 3 de novembre, per la qual s'estableixen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya

(15/10/2021) RESOLUCIÓ SLT/3090/2021, de 14 d'octubre, per la qual es modifica la Resolució SLT/3035/2021, de 6 d'octubre, per la qual es prorroguen i modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(17/9/2021) RESOLUCIÓ SLT/2817/2021, de 16 de setembre, per la qual es prorroguen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(10/9/2021) RESOLUCIÓ SLT/2751/2021, de 9 de setembre, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(3/9/2021) RESOLUCIÓ SLT/2704/2021, de 2 de setembre, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(27/8/2021) RESOLUCIÓ SLT/2665/2021, de 26 d'agost, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(16/7/2021) RESOLUCIÓ SLT/2212/2021, de 13 de juliol, per la qual es modifica la Resolució 2147/2021, de 8 de juliol, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(5/7/2021) RESOLUCIÓ SLT/2048/2021, de 30 de juny, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(18/6/2021) RESOLUCIÓ SLT/1934/2021, de 18 de juny, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(14/6/2021) RESOLUCIÓ SLT/1840/2021, d'11 de juny, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(7/6/2021) RESOLUCIÓ SLT/1762/2021, de 3 de juny, per la qual es modifica la Resolució SLT/1587/2021, de 21 de maig, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya

(24/5/2021) RESOLUCIÓ SLT/1587/2021, de 21 de maig, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(10/5/2021) RESOLUCIÓ SLT/1392/2021, de 7 de maig, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(3/5/2021) RESOLUCIÓ SLT/1278/2021, de 30 d'abril, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(26/4/2021) RESOLUCIÓ SLT/1178/2021, de 23 d'abril, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(19/4/2021) RESOLUCIÓ SLT/1088/2021, de 16 d'abril, per la qual es prorroguen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(9/4/2021) RESOLUCIÓ SLT/971/2021, de 8 d'abril, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(15/3/2021) RESOLUCIÓ SLT/716/2021, de 12 de març, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(8/3/2021) RESOLUCIÓ SLT/612/2021, de 5 de març, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(5/03/2021) Noves mesures Covid al Complex esportiu municipal Camp d'Esports

(22/2/2021) Noves mesures Covid al Complex esportiu municipal Doctor Robert

(20/2/2021) RESOLUCIÓ SLT/436/2021, de 19 de febrer, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(8/2/2021) Obertura del Complex Esportiu Municipal del Dr. Robert

(8/2/2021) RESOLUCIÓ SLT/275/2021, de 5 de febrer, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(25/1/2021) RESOLUCIÓ SLT/133/2021, de 22 de gener, per la qual es prorroguen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(18/1/2021) RESOLUCIÓ SLT/67/2021, de 16 de gener, per la qual es prorroguen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(5/1/2021) RESOLUCIÓ SLT/1/2021, de 4 de gener, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(21/12/2020) Resum de les mesures de restricció per a la contenció de la COVID-19 a partir del 21 de desembre

(14/12/2020) RESOLUCIÓ SLT/3268/2020, de 12 de desembre, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(7/12/2020) RESOLUCIÓ SLT/3177/2020, de 4 de desembre, per la qual es prorroguen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(23/11/2020) Obertura de les instal·lacion esportives

(21/11/2020) RESOLUCIÓ SLT/2983/2020, de 21 de novembre, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(13/11/2020) Resum de les restriccions vigents (actualització 13 de novembre)

(9/11/2020) RESOLUCIÓ SLT/2811/2020, de 6 de novembre, per la qual es prorroguen les mesures de salut pública, derestricció de la mobilitat nocturna, per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 alterritori de Catalunya

(30/10/2020) D’acord amb la Resolució SLT/2700/2020, de 29 d’octubre, del Departament de Salut, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya, es comunica que a partir d’avui dia 30 d’octubre es tanquen les instal·lacions esportives municipals.

(30/10/2020) RESOLUCIÓ SLT/2700/2020, de 29 d'octubre, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures enmatèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori deCatalunya.

(29/10/2020) El Pleno del Congreso autoriza prorrogar el estado de alarma durante seis meses, hasta el 9 de mayo de 2021

(26/10/2020) La Regidoria d’Esports de l’Ajuntament del Vendrell informa que, d’acord amb la resolució SLT/2620/2020, de 25 d'octubre, per la qual s'adopten mesures de salut pública, de restricció de la mobilitat nocturna, per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya, a partir d’avui les instal·lacions esportives municipals tancaran a les 21 hores.

(25/10/2020) RESOLUCIÓ SLT/2620/2020, de 25 d'octubre, per la qual s'adopten mesures de salut pública, de restricció de la mobilitat nocturna, per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(25/10/2020) Real Decreto 926/2020, de 25 de octubre, por el que se declara el estado de alarma para contener la propagación de infecciones causadas por el SARSCoV-2.

(20/10/2020) Noves mesures per contenir els brots COVID-19

(16/10/2020) Mesures adoptades al municipi del Vendrell en referència a la Resolució SLT/2546/2020 de 15 d'octubre de noves mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot Covid-19.

(16/10/2020) RESOLUCIÓ SLT/2546/2020, de 15 d'octubre, per la qual s'adopten noves mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

(15/10/2020) NOVES MESURES I RESTRICCIONS PER LA COVID-19 (document provisional pendent de tramitació judicial i publicació en el DOGC)

(26/9/2020) Prohibides les trobades de més de sis persones

(16/9/2020) Es cancel·la la desena edició de Cultura Urbana del Vendrell

(15/9/2020) A causa de la situació sanitària per la Covid-19, el Casal Jove, que havia d'haver obert les seves portes aquesta setmana, romandrà tancat fins a nou avís.

(14/9/2020) La Regidoria d’Esports de l’Ajuntament del Vendrell comunica que, per prevenció, aquesta setmana les sales de musculació de les instal·lacions esportives municipals romandran tancades com a conseqüència d’un positiu per coronavirus.

(14/9/2020) Més de 6.500 alumnes comencen un curs escolar marcat per les mesures sanitàries per combatre la COVID-19

(8/9/2020) Se suspèn el Carnaval del Vendrell del 2021

(18/8/2020) Mesures contra la Covid-19


MESURES ECONÒMIQUES

10 29 imatge ajuts autonoms pimnes covid inici video web

(29/10/2020) Convocatòria dels ajuts per al manteniment i l’impuls de les persones treballadores autònomes i petites empreses en el context de dificultats generades per la Covid-19

(8/10/2020) Pla de xoc de reactivació ocupacional i empresarial de L'EINA

Mesures econòmiques i socials per combatre la Covid-19 per autònoms i empreses

(10/9/2020) Ajut per al manteniment i impuls de persones treballadores autònomes i pimes (segona convocatòria)

(24/8/2020) Se sol·liciten subvencions de la Diputació de Tarragona per a la reactivació econòmica i ocupacional

(24/7/2020) Pla de reactivació econòmica i social de l'Ajuntament del Vendrell per pal·liar els efectes de la Covid-19

 

 

 

 

 

El Vendrell, 23 de desembre de 2021

Des de la Regidoria de Festes s'ha volgut habilitar una fórmula per a que tots aquells nens i nenes del municipi que aquests dies, amb motiu de la pandèmia, estiguin confinats a casa puguin lliurar també les cartes adreçades a Ses Majestats els Reis d'Orient. 

Així, del 23 de desembre al 30 de desembre, aquells infants confinats per Covid podran escriure un correu electrònic a l'adreça reisdelvendrell@elvendrell.net per tal de poder concertar una cita telemàtica amb els Missatgers Reials. Després de rebre el correu, se'ls contactarà per quedar amb el dia i l'hora en la qual podran parlar-hi per videotrucada per Whatsapp. 

 

 

 

 

 

El Vendrell, 21 de desembre de 2021

L’Ajuntament del Vendrell va celebrar ahir dilluns 20 de desembre un ple ordinari, en el qual es va arribar als següents acords:

-Amb 18 vots a favor (Govern, SP-ERC, i Primàries) i 2 abstencions (JxV i Podem El Vendrell), es va aprovar de forma inicial una modificació puntual del Pla General referida a la finca del c/ Francesc de Goya, 16, de Coma-ruga. El canvi és de clau de zona d’ordenació aïllada unifamiliar a sistema d'infraestructura perquè en aquesta finca actualment s'hi ubica una estació de bombeig.

-Per unanimitat, es va aprovar la proposta de resolució presentada per Som Poble-ERC-AM per declarar el Vendrell una ciutat amiga de la infància i per la redacció del Reglament del Consell de Nens i Nenes del Vendrell.

-Per unanimitat, es va aprovar la proposta presentada per Junts pel Vendrell per a la creació del repositori obert de coneixement de l'Ajuntament del Vendrell.

-Amb 18 vots a favor (PSC, SP-ERC, Cs, JxV i Primàries Catalunya) i 2 abstencions (Podem El Vendrell i AVP-FIC), es va aprovar la proposta de resolució de Primàries Catalunya, que va acceptar una esmena del govern, per tal que l'Ajuntament del Vendrell continuï treballant per estudiar l'adquisició de la casa on va viure Benvingut Socias i posterior dedicació a equipament cultural.

-Amb 17 vots a favor (PSC, SP-ERC, JxV, Primàries Catalunya i Podem El Vendrell), 2 en contra (Cs) i 1 abstenció (AVP-FIC), es va aprovar la moció del PSC per refer i reforçar el consens sobre el model lingüístic del sistema educatiu de Catalunya. Per aconseguir el màxim suport per a la seva aprovació, el grup proposant va acceptar una esmena de SP-ERC per retirar un dels punts dels acords.

-Amb 9 vots a favor (SP-ERC, JxV, Primàries Catalunya i Podem El Vendrell), 10 en contra (PSC i Cs) i 1 abstenció (AVP-FIC), no es va aprovar la moció presentada per Som Poble-ERC-AM, Junts pel Vendrell i Primàries Catalunya de donar suport al manifest de la plataforma unitària Somescola, així com recolzar les diferents iniciatives que sorgeixin per donar suport al model d’escola catalana i al català.

La regidora no adscrita Mar Galeano no va estar present en els punts dels acords.

El Vendrell, 21 de desembre de 2021

Dins el marc del Pla Nacional de Fotografia i de l’eix que s’encarrega de "l’Ampliació de la Col·lecció Nacional de Fotografia Històrica i Contemporània de Catalunya”, la Generalitat ha adquirit sis fotografies de Jean Marie del Moral de retrats del pintor Miquel Barceló, i els ha dipositat a la Fundació Apel·les Fenosa, donats els vincles que el fotògraf té amb Fenosa i pel fet que Barceló, Miró i Fenosa són els artistes que més ha retrat l’autor.

La col·lecció pretén tenir interès i vocació nacional i internacional. El seu contingut reflecteix les aportacions més destacades del llenguatge fotogràfic que s’han fet en totes les manifestacions d’aquest mitjà, alhora que té en compte aquells altres projectes fotogràfics que s’hagin realitzat a Catalunya i suposin una aportació important tant pel que fa a les retòriques fotogràfiques com a la reflexió sobre la seva cultura, la societat o territori. Novament enguany, davant les conseqüències provocades per la crisi de la COVID-19, i com a voluntat de recolzament, s’han valorat de forma positiva els treballs d’autors vius.


Els cinc retrats representen diversos períodes del pintor: Miquel Barceló pintant la cúpula del Teatre del mercat de les flors, Barcelona, 1986. Còpia 40x50 cm.....Miquel Barceló, Farrutx, 1991. Còpia 40x50 cm.....Retrat de Miquel Barceló, Farrutx, 1991. Còpia 40x50 cm....... Miquel Barceló, estudio avenue de Breteuil, Paris, 1985. Còpia 40x50 cm. Miquel Barceló, Paris, 2010 Còpia 40x50 cm. I Estudi de Miquel Barceló amb retrats amb llexiu, Paris, Le Marais, 2014,Còpia 40x50 cm.
Aquestes obres de Jean Marie del Moral se sumen a les 189 còpies dedicades a Fenosa que conserva la Fundació.

 

La Fundació Fenosa participa en la cloenda de “Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021”

Un dels actes de cloenda de Tortosa com a Capital de la Cultura Catalana 2021 és l’exposició 'Tortosa i la impremta. 1477-1867' que es presenta fins al 31 de gener a l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, organitzada conjuntament per aquest arxiu i l’ Ajuntament de Tortosa.

La mostra és un recorregut per la història de l'ofici i l'art de la impressió a la ciutat, que posa en valor que Tortosa va ser el tercer lloc de la Península Ibèrica on es va editar un llibre al segle XV, reforçant aquesta qualitat de cruïlla dels Països Catalans i de la Corona d'Aragó. El Vendrell ha col·laborat amb la cessió del Llibre de les Costums de Tortosa, editat l’any 1530, que recollia les costums generals escrites de la insigne ciutat de Tortosa amb alguns privilegis i sentències. La coberta del llibre representa al centre l’escut de Tortosa.

Aquest exemplar el va adquirir l’escultor Apel·les Fenosa, que era un acurat bibliòfil, i venia de la col·lecció particular del seu amic, llibreter i antiquari, Joan Gili.

©2019 Ajuntament del Vendrell