El Vendrell, 28 de juny de 2022

El concert gratuït de Camela que es durà a terme aquest proper divendres 1 de juliol per commemorar el Dia de l’Orgull al Vendrell disposarà d’un espai reservat per als esplais d’avis del Vendrell així com per a persones amb mobilitat reduïda.

El concert tindrà lloc aquest divendres a l’aparcament de la zona escolar i, tot i que tindrà accés lliure i gratuït, s’hi habilitarà una zona per a que les persones més grans i les persones amb mobilitat reduïda el puguin gaudir amb més facilitats.

En concret, l’espai per a les persones més grans es gestionarà a través dels esplais d’avis del municipi: l’Esplai de la Gent Gran del Tívoli, l’Esplai de la Gent Gran del Tancat i l’Esplai de la Gent Gran de Coma-ruga.    

I d’altra banda, s’habilitarà una zona per les persones amb mobilitat reduïda que caldrà que reservin a través del correu electrònic elvdefesta@elvendrell.net amb les dades de contacte (nom i cognoms, DNI i un telèfon). Per a consultes poden adreçar-se al mateix correu electrònic.
Es farà reserva de la zona fins esgotar la capacitat de la mateixa.

Després del concert de Camela, l’aparcament de la zona escolar acollirà l’actuació de DJ Morci.

El regidor de Polítiques de Gènere, Igualtat i Drets LGTBIQ, Christian Soriano, ha destacat que “amb aquest esdeveniment volem transmetre els valors de llibertat, igualtat, diversitat i pluralitat que el moviment LGTBI encarna, i ho farem també tenint en compte els valors de la inclusió perquè tothom hi pugui accedir”.

El Vendrell, 27 de juny de 2022

El divendres 1 de juliol, a partir de les 10 h, es posaran a la venda les entrades de l'obra de teatre "El sueño del aquelarre" representada per l'Asociación Cultural Aquelarre de Villagarcía de la Torre, població extremenya agermanada amb el Vendrell.

L'obra de teatre es representarà el 23 de juliol, a les 20 h, al Teatre Municipal Àngel Guimerà (TÀG), com un dels actes programats amb motiu de la visita per una representació institucional de Villagarcía de la Torre en el marc de l'agermanament.


"El sueño del aquelarre", dirigida per Claudio Martín i que es va estrenar el passat 24 de juny a Villagarcía de la Torre, es basa amb un fets relacionats amb la bruixeria que van succeir en aquesta localitat extremenya a l’any 1381.

El preu de les entrades és de 5 euros i es podran comprar al web www.temporada.cat i de forma presencial els divendres 1, 8, 15 i 22 de juliol, a l'Escola Municipal de Música Pau Casals, en horari de matí.

L'agermanament amb Villagarcía de la Torre es va formalitzar l'any 2005 amb motiu que al Vendrell hi ha un important nombre de veïns i veïnes originaris d’aquesta població de la província de Badajoz.

El Vendrell, 27 de juny de 2022

 

El Vendrell ha acollit aquest dissabte i diumenge la primera edició de l’“1UP, el 1r Saló de videojocs, jocs de taula, còmics i mangues”, que es va celebrar al Pavelló Municipal del Camp d’Esports, sota l’organització de la Regidoria d’Infància i Joventut i amb la col·laboració del Comerç del Vendrell. Aquests han fet una valoració molt positiva d’aquesta primera edició, tant per l’assistència de públic, que va superar les 1.700 persones, com per la dinamització econòmica que ha suposat per a les diferents empreses del sector participants, la majoria de les quals eren del Vendrell, a excepció d’un establiment del Garraf.

Durant els dos dies de certamen, aquest ha rebut públic de totes les edats i l’ambient ha estat molt familiar, tot i que la franja jove i adolescent ha estat la protagonista de l’”1UP”. Principalment, les persones assistents venien del Vendrell però també de comarques veïnes.

El regidor de Joventut, Rubén Gràcia, ha fet una valoració molt positiva de la primera edició del Saló: “estem molt satisfets de la resposta del públic i del bon ambient que ha tingut el certamen, així com del volum de negoci que ha generat a les empreses participants”. En aquest sentit, el regidor ja ha avançat que s’està pensant, doncs, en donar continuïtat al Saló l’any vinent, incorporant-hi millores i novetats per anar-lo consolidant.

El Saló comptava amb diversos espais: d’una banda, una zona de jocs, on el públic assistent podia provar diferents consoles i videojocs; també es van fer torneigs classificatoris de diferents jocs com: Mario Karts, Fifa 22, Super Smash Bros, jocs de taula... i hi havia també una zona d’exposició i venda, destinada a estands on es podien comprar productes directament relacionats amb els sectors del saló.

Aquest comptava també amb un espai exterior de food trucks amb servei de menjar i begudes.

El Vendrell, 27 de juny de 2022

La Biblioteca Pública Terra Baixa del Vendrell ha tornat a oferir el servei de sala d’estudi del 14 de maig al 19 de juny coincidint amb època d’exàmens. A més de l’horari habitual d’obertura dels dissabtes al matí, els estudiants han pogut fer ús de l’espai també durant les tardes de 16 a 20 h., així com els diumenges en horari de matí (de 9 a 13 h) i tarda (de 16 a 20 h).

Com a complement del servei, la Biblioteca ha posat enguany un formulari a disposició dels usuaris per conèixer la seva opinió sobre el funcionament del servei i si s’adequa a les seves necessitats, a més d’oferir la possibilitat de fer propostes i suggeriments de millora, entre altres qüestions. L’anàlisi de les dades recollides mostra un alt nivell de satisfacció en línies generals amb el funcionament del servei, per part dels diferents perfils que l’han fet servir, procedents d’estudis diversos: universitaris, batxillerat, cicles formatius i oposicions, entre altres. Tot i que l’ús majoritari ha estat per part d’usuaris del Vendrell, també s’ha detectat l’assistència d’estudiants d’altres poblacions de la comarca.

 

El Vendrell, 23 de juny de 2022

Avui s’ha presentat el servei de socorrisme de les platges del Vendrell (Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs), que anirà a càrrec de l’empresa Rescatadores des del 23 de juny fins a l’11 de setembre, de 10 del matí a 6 de la tarda.

El servei de socorrisme aquàtic compta amb un total de 26 persones, una ambulància, un quad, una moto d’aigua, un vehicle 4x4 i una embarcació.

Hi ha 4 punts de primers auxilis, 10 torres de vigilància i 4 punts de bany assistit amb un servei de préstec de cadires amfíbies per a persones amb mobilitat reduïda.

El Vendrell, 23 de juny de 2022

L'1 de febrer de 2021 el museu va tancar les portes al públic per iniciar un procés rehabilitació arquitectònica de l’edifici històric  i renovació museogràfica, donant pas a una nova etapa del museu amb una nova exposició permanent.


Ahir, 22 de juny, a la tarda, va tenir lloc l’acte inaugural de la reobertura,  que va ser presidit pel President de la Generalitat de Catalunya,  Pere Aragonès, i va comptar amb la presència i els parlaments de Dom Manel Guasch Hurios, president de la Fundació i Pare Abat de Montserrat;  la vicepresidenta cofundadora de la Fundació Pau Casals,  Marta Casals Istomin; el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó i  Kenneth Martínez, alcalde del Vendrell.
Els parlaments van anar acompanyats d’un recital a càrrec del Cor Zóngora del Vendrell, dirigit per Montserrat Meneses, i la violoncel·lista Carla Conangla, guardonada l’any 2018 amb el premi Ex Aequo del Guardó Internacional Pau Casals. 

La Vil·la Pau Casals, construïda per Pau Casals l’any 1910 i convertida en Museu l’any 1976, s’erigeix com un edifici referent en clau arquitectònica, històrica, museogràfica i cultural. La Vil·la Casals és considerada un edifici de referència del noucentisme català; l’any 2019 el Museu Pau Casals va ser declarat Bé Cultural d’Interès Local per l’Ajuntament del Vendrell i posteriorment, el 2020, va ser declarat Museu d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.  

Projecte de rehabilitació
L‘actualització museogràfica ha posat al centre del discurs el llegat musical i els valors humanístics de Pau Casals. Per fer-ho possible s’han introduït nous elements i continguts al voltant de la seva figura,  fruit d’investigacions i de millores recents en la gestió documental. A més, s’ha apostat per introduir nous recursos  audiovisuals i interactius i s’ha obert una nova sala de consulta on els visitants podran gaudir de la música interpretada, dirigida i creada per Pau Casals a través d’enregistraments originals. Aquesta nova proposta museogràfica s’ha dut a terme mantenint l’esperit de la casa, tant distintiu del Museu Pau Casals.Pel que fa a la intervenció arquitectònica, s’ha centrat en resoldre principalment els processos de degradació de l’edifici relacionats amb la seva proximitat al mar. A més, també s’ha apostat per actualitzar amb criteris d’eficiència energètica, sostenibilitat i tecnològica en els sistemes de clima, electricitat, il·luminació i seguretat. Un dels altres objectius ha sigut la recuperació d’alguns espais originals de la casa, restituint-ne la seva aparença original, com en  el cas del jardí.El projecte ha estat finançat per la Generalitat de Catalunya, dins el projecte de rehabilitació arquitectònica i museogràfica PO FEDER de Catalunya 2014‐  2020 d’operacions en l’àmbit dels equipaments museístics, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament del Vendrell.

Jornada de Portes Obertes
Per celebrar-ho, el Museu Pau Casals oferirà unes Jornades de Portes Obertes els dies 23 i 24 de juny per a que tothom tingui l’oportunitat de visitar i gaudir de la nova exposició i de les millores arquitectòniques i  innovacions que s’han implementat per tal d’actualitzar el discurs del museu, i sobretot, per tornar a viure l’essència de Pau Casals i la seva casa.

Per tal de garantir un bon funcionament de la jornada,  és imprescindible adquirir l’entrada prèvia a través de la pàgina web del Museu: https://www.paucasals.org/activitat/jornada-portes-obertes-reobertura-museu-pau-casals/

L’horari d’obertura de les Jornades de Portes Obertes serà: dijous 23 de juny de 10-14h i de 16-19h i el divendres 24 de juny de 10-14h.


El Vendrell, 21 de juny de 2022

 

La Regidoria d’Infància i Joventut ha organitzat, amb la col·laboració del Comerç del Vendrell (CIT), el 1r Saló del Videojoc, jocs de taula, còmics i mangues “1 Up”, que tindrà lloc al Pavelló Municipal del Camp d’Esports aquest proper cap de setmana del 25 i 26 de juny. El Saló té entrada gratuïta i tindrà un horari ininterromput de les 12 del migdia fins les 9 del vespre els dos dies.

El regidor de Joventut, Rubén Gràcia, ha explicat que el Saló “1UP” “s’ha plantejat per a un públic familiar i especialment per a la gent jove, amb la voluntat que es converteixi en un punt de trobada dels aficionats a aquestes temàtiques. Alhora, la iniciativa també vol contribuir a dinamitzar el sector comercial del municipi que dedica la seva activitat a l’àmbit relacionat amb els videojocs, els jocs de taula, els còmics o les cartes de Magic, entre altres, i que sovint no té tanta visibilitat en altres campanyes comercials.

L’esdeveniment tindrà diversos espais: d’una banda, una zona de jocs, on el públic assistent podrà provar diferents consoles i videojocs. També es faran els torneigs classificatoris de diferents jocs com: Mario Karts, Fifa 22, Super Smash Bros, jocs de taula...

D’altra banda, el Saló acollirà una zona d’exposició i venda, destinada a estands on es podran comprar productes directament relacionats amb el saló: videojocs, jocs de taula, còmics, mangues, merchandising o productes informàtics gamer, entre altres.

Atès l’horari ininterromput del Saló, aquest també incorporarà una zona relax, amb taules i cadires per descansar, i a l’exterior del pavelló, un espai de food trucks amb servei de menjar i begudes.

Los 40 Principales seran l’emissora oficial del Saló . A més, i gràcies a la col·laboració de diversos espònsors, la gent jove que assisteixi al Saló rebrà alguns petits obsequis, així com els participants dels tornejos.

El Vendrell, 20 de juny de 2022

Del 23 al 26 de juny, a Coma-ruga, tindrà lloc una segona edició del “T’Estiu El Vendrell”, una nova proposta de la Regidoria de Promoció Econòmica que es va iniciar l’any passat per a la promoció del municipi mitjançant diferents accions.

La regidora de Fires, M. Luz Ramírez, ha destacat que “com que l’any passat va funcionar molt bé, s’ha apostat per continuar amb la mateixa fórmula d’agafar la part més lúdica del que era el Turismar”.

En aquest sentit, s’han programat diverses activitats lúdiques: concerts; animacions infantils; una gimcana familiar, una ruta cultural i un taller em relació amb els mosaics de Santiago Padrós i edificis històrics del nucli marítim; dinamitzacions teatrals; activitats esportives; una xerrada literària; una ruta comentada a la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders; una trobada de plaques de cava,  i una plantada i encesa de lluïment de bèsties de foc.

D’altra banda, al passeig marítim hi haurà parades d’artesania, i la plaça del Tabaris serà l’espai que acollirà un espai solidari dedicat a la protecció animal i una khaima àrab.

L’acte inaugural tindrà lloc el dijous 23 de juny, a les 19 h, a la plaça dels Germans Trillas, i aquest mateix dia, a les 23 h, a la plaça del Tabaris, es donarà la benvinguda a l’estiu amb focs artificials.

El programa d’actes del “T’Estiu El Vendrell” es pot consultar al web municipal:

https://www.elvendrell.net/fira-de-santa-teresa-cid-594/testiu-el-vendrell

 

El Vendrell, 22 de juny de 2022

El passat 5 de juny va finalitzar el període de presentació de propostes per part de la ciutadania del Vendrell per al pressupost participatiu d’aquest 2022 que s’havia iniciat el 10 de maig. Es tanca així la primera fase d’aquest projecte que, sota l’eslògan “Avancem amb tu”, ha posat en marxa l’Ajuntament del Vendrell per tal que la ciutadania pugui proposar i decidir com destinar fins a 200.000 euros del pressupost municipal d’inversions d’aquest 2022.

En aquesta fase s’han presentat un total de 121 propostes: 104 corresponen a les fetes per particulars i 17 a presentades per entitats. Aquestes propostes, que s’han fet arribar a través de l’APP e-Agora i també de forma presencial en diferents carpes informatives, passaran ara un procés de validació del personal tècnic municipal per comprovar si s’adeqüen als criteris tècnics i econòmics que estan fixades en el reglament del projecte. Principalment, els àmbits sobre els que s’han rebut més propostes són voreres i carrers, parcs i jardins, serveis, instal·lacions esportives i la neteja i escombraries.

El regidor de Participació Ciutadana, Christian Soriano, ha manifestat que “des del govern municipal fem una valoració molt positiva d’aquest centenar de propostes; creiem que és un símptoma que la ciutadania vol participar activament en l’elaboració de polítiques públiques del municipi”.

El calendari estableix que a mitjans d’octubre, es procedirà al procés de votació, que també es podrà fer per l’APP E-Agora o de forma presencial, coincidint amb la Fira de Santa Teresa.

La informació de tot el procés de pressupost participatiu es por consultar també al web municipal: https://www.elvendrell.net/processos-participatius/pressupostos-participatius

 

El Vendrell, 22 de juny de 2022

El dimarts 21 de juny, a la tarda, el director del Servei d’Ocupació de Catalunya, Juan José Torres, va visitar les instal·lacions de l’EINA de l’Ajuntament del Vendrell i va reunir-se amb l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, per tractar la inclusió del Baix Penedès al programa “Treball a les comarques”, que té per objectiu donar suport als territoris amb més necessitats de reequilibri territorial i econòmic. Fins al moment hi havia 7 comarques i amb aquest acord de govern s’eleva a 12 comarques les participants al programa.

El programa de “Treball a les Comarques” del SOC pretén millorar la situació socioeconòmica de les persones que viuen als territoris seleccionats, implementant projectes amb impacte territorial que posin les condicions per al manteniment o creació d’ocupació a mig termini.

El valor d’aquest projecte es que permetrà formular projectes integrats de desenvolupament local a la comarca del Baix Penedès, adaptats a les característiques i necessitats pròpies i contribuint a donar coherència i complementar les actuacions en l’àmbit ocupacional i de promoció de l’activitat econòmica que porten a terme els actors del territori. Serà per tant un instrument que potenciarà la cooperació entre actors i la transversalitat de l’actuació, permetent realitzar actuacions  innovadores i adaptades al territori.

Aquesta nova eina a favor del desenvolupament local i l’ocupació arriba en un moment on la comarca del Baix Penedès continua amb un escenari del mercat de treball crític.

Des de la perspectiva de l'evolució de l'ocupació, la comarca Baix Penedès, com la resta del país, té un punt d'inflexió que s'origina amb la crisi econòmica del 2008. Més enllà de compartir les conseqüències negatives de la caiguda econòmica, el Baix Penedès passa a convertir-se en la comarca catalana amb major nombre de persones sense ocupació arribant a assolir una taxa d'atur de gairebé el 30% l'any 2013. La dependència prioritària del turisme, el comerç i la construcció com a motors econòmics la converteix en extremadament vulnerable. Aquesta situació corre en paral·lel amb una altra realitat que ve a complicar la solució al problema, el gran increment de població iniciat ja l'any 2000 (95% d'increment prenent com a referència l'any 2020 enfront del 2008) i que continua en ascens fins i tot després de l'inici de la crisi (13% d'increment de població del 2008 al 2020).

Aquesta situació comença a revertir-se a partir de gener de 2014 en què es comença a recuperar l'ocupació destruïda al llarg dels 6 anys previs, baixant l'atur al 17%. L'arribada de la pandèmia ha suposat un nou cop a les dades d'ocupació repuntant la taxa d'atur al 20% l'any 2020. En el moment actual i superat l'efecte de la pandèmia la taxa de desocupació se situa en el 15% que, encara que lluny de les pitjors xifres dels anys anteriors continua mantenint a la comarca al capdavant de l'atur de Catalunya i a uns 5 punts percentuals de distància de la mitjana catalana.

Aquest és un projecte de territori, i per tant serà clau els espais de cooperació públics. L’Ajuntament del Vendrell, l’Ajuntament de Calafell i Consell Comarcal del Baix Penedès lideraran el projecte comarcal, essent l’entitat representant del mateix L’EINA de l’Ajuntament del Vendrell d’acord amb acord del Consell d’Alcaldes de 13 de juny de 2022.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha comentat que “finalment, després de molts anys demanant accedir al programa “7 Comarques” des de l’EINA, des del Vendrell, ho hem aconseguit per disposar de més recursos i possibilitats de lluitar contra l’atur”.©2019 Ajuntament del Vendrell