El Vendrell, 18 de juny de 2024

El passat divendres dia 14 de juny, l’Ajuntament del Vendrell va inaugurar el Tabaris, un edifici municipal polivalent, amb serveis i usos per als veïns, entitats i per a dinamitzar el turisme de Coma-ruga i de tots els nuclis marítims.

L’acte institucional va anar a càrrec de Kenneth Martínez, alcalde del Vendrell; Jordi Fortuny, director dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball a Tarragona, i Jordi Hereu, ministre d’Indústria i Turisme. Tot seguit, es van fer visites guiades al museu i es va finalitzar amb una festa a l’Avinguda del Balneari amb un videomapping i un castell de focs.

Amb la inauguració del Tabaris es completa el projecte FEDER de Coma-ruga, que durant els últims anys ha transformat el centre de Coma-ruga, amb la construcció d’un centre urbà, la recuperació de l’edifici Tabaris i l’ampliació de l’oferta turística. Un projecte transformador i dinamitzador de Coma-ruga per crear centralitats que cohesionin i consolidin la població resident amb nous serveis i equipaments municipals i que diversifica els atractius turístics.

El projecte FEDER ha permès construir i reurbanitzar la Plaça Germans Trillas i del Tabaris, de 6.000 m2, que s’ha convertit en la plaça major de Coma-ruga. També ha permès recuperar el Tabaris, un edifici històric dels anys 60, convertit ara en un edifici polivalent: amb serveis i usos per als veïns i entitats, i amb un museu i palau de fires i congressos per desestacionalitzar i oferir nous atractius turístics innovadors, sostenibles i de qualitat.

El nou Tabaris inclou: una oficina de turisme; un hotel d’entitats i viver d’empreses perquè els emprenedors i entitats puguin desenvolupar la seva activitat; el museu del Tabaris -el primer de Coma-ruga- que explica la història i patrimoni dels nuclis marítims, i el palau de fires i congressos, amb una sala polivalent de 600 m2 destinada a celebracions veïnals i de les entitats i a acollir tot tipus d’esdeveniments firals, congressos, convencions i trobades de professionals i organitzacions.

El palau de fires i congressos amplia l’oferta turística del municipi. Les bones comunicacions, l’oferta hotelera i turística i un entorn natural privilegiat faran del Tabaris, segons l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, “un equipament molt atractiu”.

L’alcalde ha expressat la seva satisfacció per completar el projecte FEDER, que ha portat 8 anys de feina, i “amb el que hem construït un centre urbà a Coma-ruga, amb una plaça i un edifici central que ajudaran a consolidar la població resident i el teixit social, econòmic i d’identitat necessari, i alhora oferim un turisme de qualitat amb el palau de fires i congressos”.

El Vendrell, 17 de juny de 2024

 

L’Ajuntament del Vendrell, en concret des de la Regidoria d’Urbanisme i l’EINA, s’ha contractat l’elaboració d’un mapa complet de l’activitat econòmica del municipi i amb una anàlisi específica de l’activitat comercial. Aquests dies se n’estan fent diverses presentacions tant al govern com a àrees de l’Ajuntament, així com al sector comercial del municipi.

En paraules de l’alcalde, Kenneth Martínez, “per nosaltres el comerç de proximitat és prioritari. Som un municipi fonamentalment comercial per història, per actualitat i per voluntat de continuar sent un centre comercial no tan sols comarcal sinó a nivell regional”. “Ens calia, per tant, una radiografia del comerç i sobretot una comparativa amb altres poblacions semblants a les nostres per veure les mancances, les fortaleses i les oportunitats”, ha afegit Martínez.

Tal com ha explicat David Nogué, de l’empresa EIXOS, per a fer el mapa comercial del Vendrell l'equip de geògrafs de l'observatori Eixos.cat ha visitat prop de 1.700 locals comercials i naus, 1.200 dels quals allotjaven activitats comercials o empresarials.

De l’estudi es desprèn que el Vendrell és un municipi policèntric, com també ho és el seu comerç. Al nucli urbà del Vendrell s’hi troben densitats comercials de més de 600 establiments per quilòmetre quadrat (superior a la mitjana dels municipis catalans de més de 20mil habitants), i una dotació comercial de 3 establiments per cada 100 habitants, que indica la presència d'un pol comercial urbà.

Al Vendrell hi predominen els serveis comercials (33%), per davant de l'hostaleria (22,5%). Segons ha explicat Nogué, “la composició comercial ens indica que és un municipi on s'hi viu i s'hi treballa”. Per comparació, quan ens trobem a un municipi turístic la categoria amb més establiments acostuma a ser la restauració. I, quan ens trobem a una àrea residencial, hi predomina el quotidià (principalment, supermercats i botigues de queviures).

Segons les conclusions de l’estudi,  el mercat municipal del Vendrell, amb més de 20 parades, és un pol comercial que funciona i que cal preservar i impulsar. En aquesta línia s’ha expressat també l’alcalde del Vendrell, qui ha destacat la importància estratègica del Mercat: “és un pilar fonamental, és un valor afegit del nostre comerç i  tot el que fem per continuar potenciant-lo i fent-lo més atractiu va en benefici de la resta del teixit comercial”.

Segons l’estudi, el Vendrell té el mateix nombre de mercats municipals per habitant que Barcelona (40mil habitants per mercat) i una ràtio de mercats per habitant 10 cops més favorable que el de París (1 mercat per cada 400mil habitants). Dit d'una altra manera, el Vendrell, amb prop de 40mil habitants, té un mercat i París, una ciutat de 2 milions d'habitants, només en té cinc.

Tot i tenir diversos nuclis habitacionals força dispersos, el Vendrell disposa d'una certa estructura comercial de proximitat. Per a preservar-la, segons apunta l’estudi, cal vetllar per eixos comercials com la Carretera de Valls, l'Avinguda del Baix Penedès, l'Avinguda de Sant Vicenç i l'Avinguda Palfuriana.

Els establiments de venda no-quotidiana es concentren principalment al casc històric del municipi, al voltant de la Carretera del Doctor Robert, el Carrer Montserrat, el Carrer dels Cafès, Prat de la Riba i Plaça Nova. D'aquestes vies, dues són candidates fermes a ser considerades eixos de primer ordre comercial. Segons s’ha explicat des de l’empresa EIXOS, per a ser un eix de primer ordre comercial, una via ha de reunir tres requeriments. Primer, tenir quaranta o més establiments comercials oberts. Segon, tenir el 80% o més d'ocupació comercial. I tercer, tenir el 30% o més d'establiments comercials de no quotidià (equipaments per a la persona, equipaments per a la llar, cultura i lleure).  Segons es desprèn del mapa comercial, a la Carretera del Doctor Robert caldria que hi haguessin dos negocis més oberts, de qualsevol activitat comercial, per a reunir totes tres condicions. Al carrer Montserrat, li faltaria omplir 6 locals.

D’altra banda, l’estudi també posa de manifest que el projecte de reforma de la riera del Vendrell, finançat amb fons europeus, pot contribuir a “cosir” comercialment les dues ribes i generar oportunitats comercials dins del cluster de la restauració (cafeteries, bars i restaurants) i el de les activitats de vida saludable (articles esportius, alimentació saludable, etc.). 

Completant això, l’alcalde ha afegit que cal seguir treballant en la millora de l’entorn urbà, per fer uns carrers més accessibles i còmodes a l’hora d’anar a passejar i comprar, i garantir zones d’aparcament, especialment quan s’acabin desenvolupant la peatonalització de la Rambla i l’execució del parc del Botafoc.

Amb el Turismar el Vendrell i els nuclis marítims de Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs donen la benvinguda a l’estiu.

El Vendrell, 13 de juny de 2024

Avui s’ha presentat el nou Turismar com un certamen amb aire renovat, però que referma el compromís amb els seus orígens com a fira de promoció que vol recuperar la seva essència com a dinamitzadora de l’activitat econòmica, turística i social del municipi a les portes de la  temporada d’estiu.

Aquest 2024 el Turismar, que tindrà lloc entre el 21 i el 23 de juny, s’organitza al voltant de tres grans eixos i espais. En primer lloc, la remodelada plaça dels Germans Trillas acollirà la zona gastronòmica. Un espai on poder gaudir del temps de lleure, d’oci i bon veïnatge amb una programació de tastos i maridatges de restauradors i productors del territori. Un espai per dinamitzar i fomentar el producte local, i acompanyat d’esdeveniments musicals adreçats a públic infantil i familiar.

Coincidint amb la inauguració de l’edifici del Tabaris, a la plaça del davant, s’ha previst, en segon lloc, una zona d’exposició firal amb representació d’empreses d’activitats esportives i de biodiversitat, així com estands d’informació turística. Tot plegat, combinat amb propostes per promoure i conscienciar sobre la protecció del medi ambient a les platges i l’entorn natural del Vendrell. D’altra banda, s’han programat visites guiades i portes obertes al Tabaris per conèixer la sala dels mosaics de Santiago Padrós, a l’espai coworking i al museu, entre d’altres espais.

I a la sorra de la platja hi haurà el tercer espai del Turismar d’enguany: l’espai de la música. Al seu gran escenari es podrà gaudir de concerts i actuacions musicals de diferents estils amb què acabar de forma animada i divertida aquests primers dies d’estiu. Hi actuaran Contradirección, Abba The New Experience, Mediterranean Guitars, Hola, Raffaella! i Cocktail Tributov, i hi haurà finals de festa amb els dj Rock and Bolo i Bert. I també s’ha programat un espectacle musical per a tota la família basat en la pel·lícula La Sirenita.

Com a novetat, els tres dies del Turismar hi haurà un servei de bus gratuït que comunicarà l’Estació d’autobusos del Vendrell i la plaça dels Germans Trillas de Coma-ruga. Els bitllets gratuïts es podran aconseguir als establiments següents: El 7 de vi i El Cau del vi.

Aquest any, a més, també es recuperarà la hissada de la Bandera Blava com a símbol de reconeixement de la seva qualitat, gestió ambiental i Serveis de les platges del Vendrell: Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs.

El regidor de Fires, Christian Soriano, ha destacat que “el Turismar recupera la seva essència a les portes de l’estiu amb una imatge renovada i fresca, amb una aposta pels productes i productors de Km0 i amb una programació d’esdeveniments d’oci per a tots els públics”.

Per la seva part, la regidora de Platges, Marta Tobella, ha mostrat la satisfacció per la recuperació de la Bandera Blava “que s’hissarà en el marc del Turismar, que és la festa de benvinguda a una temporada d’estiu que esperem que sigui excel·lent”.

I la regidora de Turisme, Silvia Vaquero, ha posat de relleu que “el Vendrell és un municipi turístic en clau de natura i en clau cultural, i en aquest Turismar es mostrarà tot el seu potencial perquè sigui triat com a destinació per passar les vacances o uns dies de descans”.

Programa d'actes del Turismar 2024

El Vendrell, 13 de juny de 2024


Aquest divendres dia 14 de juny, l’Ajuntament del Vendrell inaugurarà el Tabaris, un edifici municipal polivalent, amb serveis i usos per als veïns, entitats i per a dinamitzar el turisme de Coma-ruga i de tots els nuclis marítims. La inauguració acabarà amb una festa a l’Avinguda del Balneari, a partir de les 21:30h, amb un videomapping i un castell de focs.

Amb la inauguració del Tabaris es completa el projecte FEDER de Coma-ruga, que durant els últims anys ha transformat el centre de Coma-ruga, amb la construcció d’un centre urbà, la recuperació de l’edifici Tabaris i l’ampliació de l’oferta turística. Un projecte transformador i dinamitzador de Coma-ruga per crear centralitats que cohesionin i consolidin la població resident amb nous serveis i equipaments municipals i que diversifica els atractius turístics.

El projecte FEDER ha permès construir i reurbanitzar la Plaça Germans Trillas i del Tabaris, de 6.000 m2, que s’ha convertit en la plaça major de Coma-ruga. També ha permès recuperar el Tabaris, un edifici històric dels anys 60, convertit ara en un edifici polivalent: amb serveis i usos per als veïns i entitats, i amb un museu i palau de fires i congressos per desestacionalitzar i oferir nous atractius turístics innovadors, sostenibles i de qualitat.

El nou Tabaris inclou: una oficina de turisme; un hotel d’entitats i viver d’empreses perquè els emprenedors i entitats puguin desenvolupar la seva activitat; el museu del Tabaris -el primer de Coma-ruga- que explica la història i patrimoni dels nuclis marítims, i el palau de fires i congressos, amb una sala polivalent de 600 m2 destinada a celebracions veïnals i de les entitats i a acollir tot tipus d’esdeveniments firals, congressos, convencions i trobades de professionals i organitzacions.

El palau de fires i congressos amplia l’oferta turística del municipi. Les bones comunicacions, l’oferta hotelera i turística i un entorn natural privilegiat faran del Tabaris, segons l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, “un equipament molt atractiu”.

L’alcalde ha expressat la seva satisfacció per completar el projecte FEDER, que ha portat 8 anys de feina, i “amb el que hem construït un centre urbà a Coma-ruga, amb una plaça i un edifici central que ajudaran a consolidar la població resident i el teixit social, econòmic i d’identitat necessari, i alhora oferim un turisme de qualitat amb el palau de fires i congressos”.

  

Logos Subvenció TABARIS

Aquesta acció està inclosa en el projecte "Recuperació i dinamització de l'espai públic i elements patrimonials del centre urbà de Coma-ruga com a elements estratègics de foment de l'activitat turística i econòmica”, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Objectiu d’inversió en creixement i ocupació.

 

El Vendrell,  12 de juny de 2024

Les platges de Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs han rebut avui les banderes blaves que reconeixen la seva qualitat ambiental i de serveis.


En un acte celebrat aquest matí al port de Segur de Calafell, la Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor, l’Adeac, ha fet entrega de les banderes a tots els ports i platges de Catalunya que han estat distingits amb aquest guardó.


Totes les platges amb la bandera blava, com les del Vendrell, tenen reconeguda la qualitat de la sorra, de l’aigua, i dels serveis de neteja, seguretat, accessibilitat i, a més, compleixen les normes ambientals.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, i la regidora de platges, Marta Tobella, han assistit a l’acte i han recollit les banderes. Està previst que el cap de setmana de la fira Turismar (21-23 de juny), aquestes banderes s’hissin als màstils de les platges de Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs per donar inici a la temporada turística.

L’alcalde del Vendrell ha valorat que “les banderes blaves reconeixen el que sabem: que les nostres platges i els seus serveis són de qualitat. Platges que hem de tractar com a espais naturals i preservar el seus ecosistemes per continuar gaudint-les com a espais de lleure”.

 

El Vendrell, 12 de juny de 2024

Ahir dimarts 11 de juny es va dur a terme a l’Ajuntament del Vendrell la primera reunió de la Taula de salut mental, amb la participació de les entitats del Vendrell que treballen en l’àmbit de la salut mental, del Centre de Salut Mental d’Adults i del Centre de Salut Mental Infantil, així com de l’Àrea Bàsica de Salut.

Després de que cada entitat es presentés i expliqués tota la feina i activitats que desenvolupa, es van posar sobre la taula les necessitats més imminents com poder comptar amb un Centre d’Atenció i Seguiment de les Addiccions (CAS), així com poder disposar de més professionals, en concret, de psicòlegs i de psiquiatres.

A la reunió es va insistir molt en la necessitat d’intensificar el treball de prevenció en totes les edats, incorporant també a l’escola i instituts, treballant la prevenció tant amb els infants i joves com amb les seves famílies.

La regidora de Salut, Montse Martín, s’ha mostrat satisfeta de la gran participació de la primera Taula de salut mental i va coincidir a destacar la conclusió de que “és fonamental treballar la prevenció per no col·lapsar les consultes una vegada ja s’ha desenvolupat la patologia mental”.

El Vendrell, 10 de juny de 2024

El proper dijous 13 de juny el jardí del Museu Deu s’omplirà de màgia!

A les sis de la tarda el mag "Struc" estarà al jardí del Museu Deu esperant a tots els nens i nenes que vulguin passar una estona divertida amb els seus originals trucs de màgia. Els infants gaudiran d’un espectacle de màgia còmica, divertida i participativa on alguns dels elements més quotidians desapareixen, són trencats i reconstruïts, es transformen o es cremen. De ben segur, que l'espectacle sorprendrà a petits i grans.

El show de màgia, obert a tothom, forma part de la inauguració temporal de l’exposició “I tu, què pintes?”, un projecte del Museu Deu i de la comunitat educativa que apropa les darreres tendències i l’art contemporani universal a les aules.

Els nens i nenes, de cicle infantil i inicial, de les escoles vendrellenques Marta Mata, Àngels Garriga, Àngel Guimerà, IE àngel de Tobies i Pau Casals podran veure els seus treballs exposats a la sala del soterrani del Museu Deu fins al 28 de juliol.

Al llarg de tot el curs escolar, el Museu s’ha desplaçat a les escoles, que així ho han sol·licitat, per realitzar petites xerrades teatralitzades d’artistes com ara Miró, Dalí, Calsina, Vang Gogh, Paul Klee, Gaudí, Villà, Kandinsky… i enguany també s’han inclòs Alma Thomas i Yayoi Kusama, tot explicat a través d’elements quotidians per tal que les obres d’aquests artistes siguin molt més accessibles a tots els infants.

L’entrada és gratuïta per a tothom.

 

El Vendrell, 6 de juny de 2024

Avui s’ha realitzat un dispositiu policial conjunt de Mossos d’Esquadra i Policia Local del Vendrell fruit d’una ordre judicial de desnonament en els immobles ocupats al c/ Gavina i c/ Ocells de Coma-ruga (el Vendrell).

Es tracta d’uns immobles ocupats des del 2011 per diferents persones i des de fa 2 anys hi ha ocupes més conflictius. Des del 2021 hi ha denúncia d’aquesta ocupació conflictiva que afectava greument la convivència veïnal per baralles, tràfic de drogues i robatoris. El regidor de Seguretat ciutadana de l’Ajuntament del Vendrell, Christian Soriano, ha explicat que “els veïns i veïnes han viscut aquests darrers anys amb molta por, cosa que els impedia fer una vida normal”.

En l’últim any i mig la Policia Local del Vendrell hi ha fet 113 intervencions per incendi, per punxades a la llum i desperfectes a la xarxa d’aigua públiques, per identificacions de persones sospitoses de fets delictius, per baralles, per furts i per violència de gènere.

Per ordre judicial, han estat desallotjades 41 persones, entre les quals 8 són menors. L’Ajuntament del Vendrell ja ha activat el protocol de Serveis Socials conjuntament amb la Generalitat de Catalunya per atendre les famílies amb menors. L’operatiu policial ha consistit en el desallotjament de les persones ocupes i s’està procedint al tapiat dels immobles. La Policia Nacional també ha fet 4 detinguts per estrangeria.

Christian Soriano ha manifestat que “estem molt satisfets que per fi, i després de mesos de lluita, els veïns i veïnes tornin a recuperar la seva vida i la tranquil·litat, que torni la convivència en un barri en el qual durant molt de temps ha viscut molta conflictivitat a causa de les ocupacions il·legals”. Ha afegit que “recordem que es tracta d’una ocupació delinqüencial, en què ocupes amb antecedents penals han provocat que la presència policial hagi estat contínua i permanent per baralles, tràfic de drogues, robatoris, furts i altres fets delictius. I, en aquest sentit, es demostra que el procediment, tot i que és lent i que cal millorar i canviar, al final funciona. Estem satisfets que els veïns i veïnes, amb qui estem agraïts per la seva paciència, hagin recuperat la seva vida. I, com no pot ser d’una altra manera, donem les gràcies als Mossos d’Esquadra per la col·laboració amb la nostra Policia Local”.   

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha posat de relleu que “avui hi ha hagut el final d’una llarga intervenció per resoldre una ocupació d’immobles que generava molts conflictes, que es va iniciar amb la petició de l’Ajuntament del Vendrell a la propietat, en aquest cas la Sareb, perquè iniciés els tràmits judicials per a la seva desocupació”. I, d’altra banda, ha dit que “les famílies amb menors, que tenen risc de vulnerabilitat i dificultat d’accés a un habitatge, seran ateses pels Serveis Socials per trobar una solució a la seva situació”.

El Vendrell, 6 de uny de 2024

Es comunica als veïns que del 13 al 14 de juny es farà un tractament fitosanitari per al control del pulgó i psila a l'arbrat públic.

El tractament es farà de nit i el producte que s'utilitzatrà és Decis Protech amb registre número 23.545.

Es produiran restriccions de pas mentre s'apliqui el tractamemt.

Carrers i espais on es farà el tractament:

Nucli: Pl. Països Catalans (pollancres), c/ Pau Casals - Av. Baix Penedès (pollancres).

Nuclis marítims: Av. Imperial Tarraco (pollancres), Pl. Charlie Rivel (pollancres), Antoni Ollé Pinell (pollancres), Pl. Bach (pollancres), Av. Brisamar (baladres), c/ Arc de Berà (baladres), c/ Antoni Gaudí (baladres), c/ Joan Miró (baladres), c/ Xiprers (baladres), c/ Baladres (baladres), c/ Monestir de Poblet (baladres), c/ Jaume Balmes (baladres), c/ Joan Maragall (baladres), c/ Berenguer III (baladres), c/ Sant Martí del Canigó (baladres), c/ Aragó (baladres), c/ Pilar (baladres), c/ Jacint Verdaguer (baladres), c/ Santa Otília (baladres) i escales de c/ Vilafranca (baladres).

 

El Vendrell, 5 de juny de 2024

El Festival Eva es celebra del 31 de maig al 22 de juny al Penedès i, un any més, el Vendrell també en formarà part. En concret, enguany ho farà amb un espectacle únic que s’emmarca en l’Any Guimerà.

La cita serà el dimarts 11 de juny, a les 20 h, a l’Auditori Pau Casals. La proposta artística arriba sota el títol “L’Albert, l’Àngel i la música. Un diàleg entre Albert Guinovart i David Puertas”

L’espectacle vol ser un diàleg musical amb Albert Guinovart, al piano, i en David Puertas. L’Albert Guinovart és un dels músics més importants del nostre país. Al llarg de la seva carrera com a compositor ha posat música a diversos projectes vinculats amb Àngel Guimerà, el poeta i dramaturg vendrellenc de qui enguany commemorem el centenari.

David Puertas, músic i periodista, conversarà amb ell sobre la creació del musical Mar i cel i del ballet Terra baixa mentre el mateix Guinovart interpretarà al piano els temes més coneguts d’aquestes obres.

Al llarg de la conversa aniran apareixent diferents sorpreses poc conegudes sobre la relació entre la música i Àngel Guimerà. Una ocasió única per sentir de primera mà el procés de creació d’algunes de les obres més emblemàtiques de l’escena catalana dels darrers anys.

L’entrada a l’espectacle és gratuïta però cal reserva prèvia a https://temporada.koobin.cat/

Es pot consultar tot el programa del Festival EVA a https://enveualta.com/
--©2019 Ajuntament del Vendrell