Notícies

La programació del Temporada tardor seguirà diumenge a l'Auditori Pau Casals, amb la família de corals vendrellenques, que cada any celebren aquest concert en honor a la patrona de la música.

És també ja una cita tradicional a l'Auditori de Sant Salvador reunir per aquestes dates tants cantaires dalt l'escenari, gaudint de la música coral. Aquesta diada reuneix diferents generacions de cantaires en cada formació, que s’uneixen en la cantada comuna al final del concert.

Intèrprets:
Coral El Petit Estel (flautins, timbalets, gralles i tenores)
Cor Joves Veus
Cor-Orfeó Parroquial

CONCERT DE SANTA CECÍLIA
Dia: Diumenge, 24 de novembre
Lloc: Auditori Pau Casals
Hora: 12 h
Entrada gratuïta

 

La Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona actua aquest dissabte a l'Auditori del Tívoli amb un programa contrastat destinat a mostrar els diversos colors i textures de la cobla. La cobla entesa tant en la forma tradicional de sardana com també en les obres de format lliure que signifiquen un repte interpretatiu de primer ordre, en tant que mostren el vessant cambrístic d'aquesta formació única al món.


Una vetllada destinada a fer conèixer les múltiples possibilitats interpretatives de la cobla, així com a recuperar obres i autors clau d'un patrimoni musical propi i singular, al qual encara devem, com a país, un reconeixement explícit i fonamentat.


Per comprar entrades, cal adreçar-se al web www.temporada.cat, o bé a la regidoria de Cultura (La Rambla, 24).


Intèrprets:
Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona
Daniel Claret, violoncelo
Robert Armengol, percussió
Marcel Sabaté, director

Dia: Dissabte 23 de novembre
Lloc: Auditori del Tívoli
Hora: 20.30 h
Preu: 13 euros
Preu amb descompte: 10 euros

 

Segueix-lo en directe a Ràdio i Televisió el Vendrell

 

El proper dilluns 25 de novembre, a les 18 h, se celebrarà una sessió ordinària del Ple de l'Ajuntament del Vendrell amb el següent ordre del dia.

L’Ajuntament del Vendrell s’ha marcat com a objectiu la reactivació del Consell Municipal per la Convivència i Civisme com una de les principals mesures per posar fre als actes incívics al municipi, en una aposta per un treball conjunt entre l’administració i la societat civil.

La regidora de Policia Municipal, Maria Luz Ramírez, ha explicat que, després que el Ple aprovés la recuperació d’aquesta figura fa uns mesos, ara ja s’ha dut a terme una reunió prèvia amb els grups municipals. I que després del proper Ple ja es convocarà de nou oficialment el Consell. Aquest està integrat per representants del govern, dels grups de l’oposició, així com per representants de les associacions de veïns i per representants d’entitats i associacions que treballen per la integració i la convivència, a banda del personal tècnic corresponent.

Ramírez ha recordat que al 2009 es va aprovar l’Ordenança de Convivència i Civisme, que també ara, a partir de la reactivació del Consell, caldrà revisar per adaptar-la a temps actuals. Així mateix, es recuperarà la Regidoria de Convivència i Civisme i es reactivarà la figura del Consell, com a eina de treball conjunt entre l’administració i la societat civil per combatre l’incivisme al municipi, amb l’elaboració d’un nou Pla per a la Convivència i el Civisme.

En aquest sentit, Mari Luz Ramírez ha explicat que des del govern ja s’està intensificant la feina per combatre les actituds incíviques, especialment amb un treball coordinat entre les regidories de Policia Municipal, Urbanisme, Via Pública i Medi Ambient.

D’una banda, ha dit, continua en marxa l’”Operació Matalàs” contra els abocaments incívics de residus; en els darrers mesos també s’ha fet èmfasi en la difusió, a través d’adhesius als contenidors, de la gestió correcta dels residus i també s’ha agilitzat la tramitació de les sancions derivades d’actituds incíviques. Sobre aquesta qüestió, la regidora ha apuntat que gràcies a la recent incorporació d’un tècnic en aquest departament, l’incoació d’expedients i la seva tramitació està escurçant els terminis que hi havia fins ara i es guanya en efectivitat.

Amb tot, la regidora considera que, malgrat totes les accions que es duen a terme des de l’Ajuntament, aquest disposa d’uns recursos limitats, tant humans com materials, per fer front a actes d’incivisme en un municipi amb un territori extens i dispers com és el Vendrell. Per aquest motiu, considera clau poder comptar cada vegada més amb la col·laboració ciutadana.

Com a exemples recents d’actituds incíviques, Mari Luz Ramírez ha presentat un resum de les dades de denúncies rebudes en el trimestre de juliol a setembre d’aquest any 2019. Així per exemple, els principals motius de les denúncies de trànsit han estat estacionar el vehicle de manera que constitueix un risc per a altres usuaris (180 denúncies), estacionar sobre la vorera, passeigs o zones de vianants (149 denúncies) i estacionar en un carril o part de la via reservat a circulació o servei d’alguns usuaris (122 denúncies).

Pel que fa als principals motius de les denúncies de seguretat ciutadana han estat la tinença de drogues (20 denúncies), el consum de drogues (6) i la desobediència als agents de l’autoritat (4).

Per últim, les denúncies per ordenança de convivència i civisme més freqüents han estat les molèsties veïnals (9), les actituds de desconsideració/violència (9) i el fet de fer les necessitats a la via pública (5).

 

Al llarg d’aquesta setmana el Museu Deu organitza tot un seguit d’actes per a petits i grans vinculats amb l’art, amb l’exposició temporal i amb el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

Un cop més, el Museu Deu del Vendrell s’obre a la seva ciutat obrint de bat a bat les portes per tal que les diferents entitats, associacions, artistes... puguin gaudir dels seus espais. Actualment, entenem el Museu Deu com un dels actius més importants del Vendrell, com un servei comunitari que no només exposa, conserva i difon el patrimoni, sinó també com una eina de dinamització social del territori. Cal entendre el Museu Deu com un museu proper a la societat, de tots i per a tots.

En aquest sentit, l’Associació Musical Pau Casals, el dimecres 20 de novembre a les 20h, organitza a la sala de les catifes una xerrada que porta per títol “Kandinsky i Pau Casals, quan l’art toca l’ànima”. La conferència anirà a càrrec de Joan Descals.

El dimecres dia 21, a les 19h, Carolina Palau realitzarà una visita guiada de la seva exposició “Letargia”. El passat mes d’octubre es va inaugurar l’exposició temporal d’aquesta jove artista vendrellenca que mostra les seves creacions vinculades amb una societat impassible davant les injustícies.

El divendres dia 22 la Regidoria de Polítiques de Gènere, Igualtat i Drets LGTBIQ de l’Ajuntament del Vendrell ha triat el Museu Deu per fer una xerrada amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. A les set de la tarda, l’equip de salut de l’entitat H2O, col·lectiu LGBT del camp de Tarragona, ens parlarà de les “Noves masculinitats i relacions tòxiques”.

I el dissabte dia 23 arriba el torn dels més petits. A les 17.30h farem el taller “Compartim sentiments” per a nens i nenes de 3 a 12 anys, on de la mà de l’artista Carolina Palau, crearem un mural que després quedarà exposat al Museu Deu. El taller és gratuït però cal inscripció prèvia.

L'any passat el Temporada va estrenar un nou projecte, l'Off Temporada. Espectacles de petit format, on públic i actors comparteixen escenari al Teatre Àngel Guimerà, amb un aforament limitat i reduït.

Per aquest divendres 22 de novembre l'Off Temporada ha programat una obra teatral produïda per la companyia de la Sala Flyhard, una sala que va néixer com un espai on es programaven les obres de la Companyia Flyhard, un espai on una obra podia estar en cartell sense data de sortida, amb un equip d’actors més o menys fix, un dramaturg i director de capçalera, etc. L’activitat de Flyhard s’ha anat transformant de companyia a productora en els darrers anys, mantenint la implicació com a productora en totes les obres que es programen, però s’ha obert la porta a molts creadors (i els equips artístics amb què han comptat, des d’actors fins a escenògrafs) que, dins la línia marcada i reconeixible que té la Flyhard, han enriquit enormement la sala com a creadora de continguts.

'Els dies mentits' té com a protagonista una dona que ha viscut amb la seva mentida durant 15 anys. Una dona que ha intentat ordenar-la meticulosament, dia rere dia, en un calendari. Una dona que ha intentat que aquesta mentida mai surti al seu món real. Una dona que no té orgasmes. Una dona alliberada que sap ben poc de la seva sexualitat i del seu plaer, però que mostra a la societat tot el contrari. Una dona que se sincerarà per primera vegada davant de tothom.

'Els dies mentits' és un calendari de totes aquelles mentides que hi ha en el món del sexe, les que ens diem a nosaltres mateixos, les que ens diuen els altres i les que acabem dient per sentir-nos integrats dins d’una societat sexualitzada. Unes mentides que fan la nostra vida més bonica i plaent, però que, alhora, poden ser còmiques, absurdes i esquinçadores.
La peculiaritat d'aquest nou projecte és que té un format íntim, molt directe amb els actors, i per això és molt important la compra prèvia d'entrades, ja que l'aforament és molt limitat. Per fer-ho, cal adreçar-se al web www.temporada.cat, o bé a la regidoria de Cultura (La Rambla, 24).

 

'Els dies mentits'


Autora i directora: Marta Aran
Intèrpret: Lara Salvador
Producció: Sala Flyhard

Dia: Divendres 22 de novembre
Lloc: Teatre Àngel Guimerà
Hora: 20.30 h
Durada aproximada: 1 hora i 15 minuts
Preu: 10 euros
Preu amb descompte: 7 euros

La Junta de Govern Local d’avui 18 de novembre de 2019 ha aprovat set projectes d’arranjament en diversos trams dels següents carrers del municipi:
1. Arranjament de la calçada del carrer de Josep Carner i avinguda de la Riera de la Bisbal.
2. Pavimentació de la calçada del carrer del Llobregat del nucli marítim de Sant Salvador.
3. Pavimentació de la calçada del carrer de l’Abat Bassa del nucli marítim de Sant Salvador.
4. Pavimentació de la calçada del carrers del Ferrocarril i de la Costa Daurada del Sector Sanatori.
5. Arranjament d’un tram de vorera i calçada del carrer de les Roquetes, entre els números 50 i 58.
6. Pavimentació de la calçada del carrer de la Maladeta de la urbanització Torreblanca.
7. Pavimentació de la calçada del carrer de l’Onze de Setembre de la urbanització Oasis.

La commemoració d’aquest any del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones al Vendrell s’emmarcarà en unes Jornades “vendrellencament feministes”. Així ho ha explicat avui el regidor de Polítiques de Gènere i Igualtat i Drets LGTBIQ, Christian Soriano, qui ha apel·lat a la participació de tota la ciutadania en tots els actes programats per visibilitzar la creixent xacra de la violència masclista i, alhora, per treballar plegats aspectes com la prevenció i la conscienciació.

Les jornades començaran el divendres 22 de novembre, a les 19 h, al Museu Deu, amb la xerrada: “Noves masculinitats i relacions tòxiques”, a càrrec de l’equip col·lectiu LGBT del Camp de Tarragona. I continuaran el dissabte 23 novembre amb una doble proposta. D’una banda, a les 12h, a la Plaça Nova, es farà una Màster Class d’autodefensa feminista, a càrrec del mestre Albert Calvo, del Club Olímpic El Vendrell. L’activitat està oberta a tothom. Els participants seran obsequiats amb unes samarretes amb el logo de les jornades.
D’altra banda, també el dissabte 23 de novembre, a les 18 h, a la Sala Portal del Pardo, s’oferirà la conferència: “Si no ens anomenen, existim?: la importància de la llengua no sexista”, a càrrec de Gisela Alcón.

Ja el dilluns 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, a les 12 h, a la Plaça Vella, es farà la concentració i la lectura del manifest unitari, a càrrec de Clàudia Vilanova.

El manifest està consensuat per la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis. Enguany s’hi posen de relleu les violències sexuals i s’hi adverteix que “una agressió sexual a una dona no és un fet puntual, sinó una expressió més de l'estructura patriarcal, una agressió contra totes nosaltres, contra totes les dones. Aquesta violència funciona de forma alliçonadora, ens socialitza en la por i ens llença un missatge ben clar, sobretot dirigit a les dones més joves: volen controlar i sotmetre la vida de les dones”. Per la qual cosa el document fa una crida a seguir treballant conjunta i coordinadament amb la implicació de totes les administracions i agents socials per a l’eradicació de totes les violències masclistes i la reparació de les supervivents; posa en valor la lluita constant i incansable dels moviments feministes, i reconeix la força, el coratge i la valentia de les dones que es troben en una situació de violència masclista, les que l’han superada o les que han estat assassinades.


Dins dels actes de les jornades “Vendrellencament feministes”, la Regidoria de Gènere i Polítiques d’Igualtat i Drets LGTBIQ també ha preparat un vídeo reivindicatiu sobre el 25N elaborat pels alumnes de la Casa d’Oficis d’Imatge i So. Aquest es podrà veure dins de la programació de Televisió El Vendrell i a través de les xarxes socials municipals.

Fins al 19 de gener, el Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) ofereix al visitant l’oportunitat d’endinsar-se en una exposició ben singular: ‘‘Ànimes palpables’. La mostra presenta en paral·lel escultures i dibuixos d'Apel·les Fenosa al costat de fotografies on Jean Marie del Moral copsa l'instant d'execució d'aquestes obres als tallers de París i del Vendrell.

«Les imatges malden per congelar l'escena en el precís moment on Fenosa trobava l'estat de gràcia, aquell on l'obra s'executava a través de les mans, sense deixar-se dur per un raonament predeterminat, o simplement per unes mans sàvies, que també pensaven», assenyala el director de la Fundació Apel·les Fenosa, Josep Miquel Garcia, en el catàleg de la mostra. Pel que fa al títol d'aquesta, Garcia es remet a l'escriptor Michel Cournot, qui va afirmar que. «l'obra de Fenosa es com una palpació de l'ànima". El director de la fundació destaca també l'estret vincle de Fenosa amb quatre grans artistes que duien el nom de Pau: Paul Éluard, Pablo Picasso, Pablo Neruda i Pau Casals.

‘Ànimes palpables’ es va inaugurar aquest dijous al vespre en un acte presidit pel vicepresident primer de la Diputació de Tarragona, Quim Nin, el qual ha reivindicat la figura d'Apel·les Fenosa i la necessitat que sigui reconegut "al costat d'altres artistes universals del nostre país". La inauguració ha comptat amb l'assistència de la vicepresidenta quarta, Eva Mata; del director de la Fundació Apel·les Fenosa, Josep Miquel Garcia; del president de la Fundació, Martí Carnicer, i de la directora del MAMT, Marisa Suárez. Tots ells han destacat la importància i singularitat d’aquesta exposició, realitzada amb el suport de la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell, municipi en què l'artista (Barcelona 1899 - París 1988) va estar molt vinculat. La mostra s'inclou en el conjunt d'actes commemoratius dedicats a l'escultor ebrenc Julio Antonio.

Foto: Diputació de Tarragona

La Junta de Govern Local de l’11 de novembre de 2019 va acordar l’aprovació inicial del projecte constructiu de les obres de reordenació i millora de l’espai urbà del centre de Coma-ruga redactat per SBS SIMON I BLANCO, SLP, per un import d’execució per contracte d’1.046.264.86 euros, IVA exclòs, així com l’estudi de seguretat i salut d’aquests treballs, redactat per TENGI CONSULTORIA TÈCNICA, S.L.

El projecte preveu la reordenació i millora de l’espai urbà de Coma-ruga comprés per un tram del carrer d’Antoni Gaudí, la plaça dels Germans Trillas, part de les voreres dels carrers de l’Arc de Barà i avinguda del Balneari, així com l’entorn immediat de l’edifici Tabaris, a l’espai destinat pel planejament a sistema d’equipaments i dotacions públiques, amb la renovació total dels paviments, d’alguns serveis urbans, de l’enjardinament, la senyalització i el mobiliari urbà.

Plànol 1
Plànol 2©2019 Ajuntament del Vendrell