El Vendrell, 5 de juny de 2023

Avui s'ha presentat la Guia d'activitats d'estiu inclusives per a infants i joves del Vendrell perquè tothom hi tingui accés, amb els suports que calguin, i facilitar la conciliació familiar.

*Fe d'errates: els Casal d'Estiu del Vendrell es fa a l'escola Pau Casals.

 

El Vendrell, 5 de juny de 2023

 

A partir del dissabte 17 de juny (18.30h) i fins al 15 d’octubre de 2023 la Fundació Fenosa acollirà l'exposicó "TAL COM ÉREM. La manière dont nous étions- The way we were- Tal como éramos".

"Tal com érem" és una exposició com a punt de partida del projecte Nicole Florensa i el seu temps, que abasta els anys daurats en què Nicole Florensa i Apel·les Fenosa van desenvolupar la seva vida personal i artística entre el Vendrell (Baix Penedès) i París. Unes ècades en què van activar els contextos on van viure tot compartint l'essència de cada instant des de la voluntat creativa i l'acolliment vibrant d'un nucli d'intel·lectuals i artistes excepcional.

En l'era de la intel·ligència artificial, la Fundació Apel·les Fenosa, amb seu al Vendrell, és un reservori de coneixement on la transmissió de les experiències artístiques i creatives adquireix una altra dimensió. Aquesta primera mostra presenta una selecció d'objectes de la col·lecció privada d'aquesta parella, fotografies i obres d'art que contextualitzen la figura de Nicole Florensa, impulsora de la Fundació Apel·les Fenosa, pels volts de 1973. 

L’any 1973 s’estrena la pel·lícula Tal com érem - dirigida per Sydney Pollack, amb els actors Barbra Streisand i Robert Redford (l'actor és un gran admirador de l'obra de Fenosa) -, en la qual es mostra l'evolució de la parella protagonista i el seu context sociopolític al llarg de diverses dècades. A principi dels anys setanta, la parella Nicole i Apel·les conservaven les amistats i les experiències dels seus viatges professionals a països llunyans com el Japó o pròxims, per la seva passió mediterrània, com Grècia. Però sobretot aquest any 1973, a l'inici de l'any, tornen a Londres i Fenosa exposa a la Balanci Graham Gallery litografies i el llibre realitzat en col·laboració amb Roger Caillois.

A l'estiu, tornaran a la seva residència del Vendrell, on continuaran les seves excursions i visites d'amics. Aquest any Apel·les avançarà peces fonamentals de grans dimensions com La Primavera, Orlando Furiós, Sant Jordi i el drac o obres significatives com Lime. Mentrestant Nicole continua els seus processos amb el gravat i l'aquarel·la, tot alternant-los amb la fotografia i el registre dels esdeveniments de la vida diària. 1973 és l'any en què mor la gata familiar, Manon.

Georges Didi-Huberman va escriure: «La història de les imatges és una història d'objectes temporalment impurs, complexos, sobredeterminats. És una història d'objectes policrònics, d'objectes heterocrònics o anacrònics»1. Amb tot això, a la xarxa es pretén reescriure aquella realitat des de la contemporaneïtat. A partir d'aquestes reflexions, el fil curatorial i les noves recerques processals donaran lloc a activitats vinculades en xarxa. Entre les entitats col·laboradores hi ha la Casa Àsia, que hi contribueix amb la part poc coneguda de la relació dels Fenosa amb la cultura asiàtica i sobretot el Japó.

Photo: Archivo Fundació Apel·les Fenosa. 1972

 

El Vendrell, 2 de juny de 2023

El Butlletí Oficial de l’Estat del dia 30 de maig, publica el Reial decret 400/2023 de convocatòria d’eleccions a Corts Generals, del dia 23 de juliol de 2023 i, d’acord amb el que disposa l’article 39.2 de la Llei Orgànica 5/1985, del règim electoral general (LOREG), s’exposa al públic el cens electoral vigent durant els dies del 5 al 12 de juny, així com la relació de locals electorals designats, a efectes informatius i de possibles reclamacions.

Així mateix, i a les mateixes dates, es podrà presentar sol·licitud d’exclusió o inclusió a les còpies del Cens Electoral (art. 39.3 de la Llei Orgànica 5/1985 de la LOREG) que s’entreguen als responsables de les candidatures per a efectuar enviaments postals de propaganda electoral. Aquesta opció serà de caràcter permanent excepte sol·licitud en un altre sentit.

L’Ajuntament del Vendrell posa a disposició de la ciutadania un servei informàtic i personalitzat de consulta al Cens Electoral vigent, a les següents oficines municipals i amb els següents horaris.
* Oficina del SAC de Coma-ruga de l’avinguda de la Generalitat número 32: de dilluns a divendres de 8.30 h a 14 h, prèvia sol·licitud de cita: https://www.elvendrell.net/cita-previa-sac-i-empadronament
* Oficina d’Empadronament Municipal de l’avinguda Catalunya número 1: matins de dilluns a divendres de 9 h a 14.30 h i les tardes dels dimarts de 17 h a 19 h.

Per fer la consulta, cal presentar original d’algun dels següents documents: DNI, Permís de conduir o Passaport amb fotografia.

També es podrà consultar la inclusió al Cens a través d’Internet, per la seu de l’Institut Nacional d’Estadística (INE): https://sede.ine.gob.es/, si es disposa de certificat electrònic acceptat segons la relació publicada per la seu de l’INE, així com consultar les dades de la mesa i local electoral al que li correspondria votar, sense necessitat de disposar de certificat digital: https://sede.ine.gob.es/consulta_mesas_locales.

Exclusió/inclusió als enviaments postals de propaganda electoral
Les sol·licituds d’inclusió/exclusió es poden tramitar presencialment a l’Ajuntament, o per internet, com a tràmit de la seu electrònica de l’INE amb certificat electrònic, a l’adreça https://sede.ine.gob.es/oposicionPartidos.

El Vendrell, 1 de juny de 2023

Un any més, torna el Festival En Veu Alta, un certamen cultural d'àmbit penedesenc, i Priorat, que aquest 2023 arriba a la seva 19a edició. El Vendrell també tindrà la seva cita anual amb el Festival, el dijous 22 de juny. 

Iaia és un espectacle immersiu on el públic entrarà al menjador de casa la iaia per reconstruir i reviure la seva història.

En ple confinament per la Covid19, la relació amb les nostres àvies (iaies nascudes entre els anys 20 i 30) es va veure truncada i, de sobte, van aparèixer les videotrucades recurrents. Aquest nou mitjà, per a elles totalment desconegut, va obrir una finestra virtual a la intimitat, a la sinceritat. Com si d’un confessionari transgeneracional es tractés, els nets i netes vàrem poder redescobrir la seva biografia amb detalls, matisos i incògnites de les que no havíem sentit a parlar mai. I ho vàrem gravar. Elles ens preguntaven: “I què vols sapiguer?” Doncs tot, com vivies, què t’agradava, què feies, quin és el teu millor record.

Aquest divendres dia 2 de juny s'inicia el procés de reserva de les entrades (gratuïtes, però cal reserva prèvia). Es pot fer a través del web www.temporada.cat

Una creació de Mambo Project

Direcció: Nina Solà Carbonell i Jordi Font Alonso

Dramatúrgia: Ferran Echegaray i Verónica Navas

Intèrprets: Jordi Font, Mireia Illamola i Pino Steiner

Disseny d’espai: Carlos Gallardo

Producció: Hèctor Boada

Il·luminació: Mario Andrés

Disseny sonor: Marc Naya

 

Dia: Dijous 22 de juny

Lloc: Escenari del Teatre Àngel Guimerà
Hora: 19 h i 21 h (dues sessions)   
Durada aproximada: 60 min

Entrada gratuïta amb reserva prèvia

Aforament limitat

Inici de reserves d’entrades: Divendres 2 de juny, a les 10 h

Organitza: Ajuntament del Vendrell i Festival EVA

Vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=JHtYLeg_H1s

El Vendrell, 30 de maig de 2023

Ja està tot a punt perquè El Vendrell visqui aquest proper cap de setmana la 79a edició de la Festa de la Bicicleta, que any rere any continua potenciant el seu vessant sostenible, familiar, inclusiu i solidari. Enguany, en concret, la part solidària de la festa estarà destinada a recollir fons per a l’Associació Infància Robada El Vendrell, que ofereix ajuda, escolta i acompanyament a persones en situació de vulnerabilitat.

La Regidoria de Festes de l’Ajuntament del Vendrell és qui organitza directament la festa, però com sempre ho fa comptant amb el suport de les AFA, escoles, escoles bressol, així com entitats del municipi com els Pastorets del Vendrell.

A hores d’ara, des de l’organització es valora positivament la participació prevista per aquest diumenge, que s’espera que superi el miler de participants.

 

ACTE PREVI amb el Club OPEN NATURA

Des de fa anys, la Festa de la Bicicleta compta amb el suport del Club Open Natura, com és el cas de la Pedalada Nocturna:

PEDALADA NOCTURNA

La pedalada nocturna es durà a terme el divendres 2 de juny.

Recorregut: el Vendrell (Monument als castellers) - Coma-ruga (plaça dels Germans Trillas) - el Vendrell (Monument als castellers)

Preu de la inscripció: 3 € (inclou assegurança, botifarrada i un obsequi).

Hi haurà diferents sortejos.

1 € de cada inscripció anirà destinat a la campanya “Pedalem junts per una mateixa causa” (Associació Infància Robada El Vendrell)

Inscripcions: Fins al 31 de maig a la Regidoria de Festes (la Rambla, 24 del Vendrell) i a la botiga Big Bikers (c/ Pau Casals, 50-54)

 

 FESTA DE LA BICICLETA DIUMENGE 4 DE JUNY DE 2023

-A les 10 h, a l’av. del Camp d’Esports, CONCENTRACIÓ i LLIURAMENT DE DORSALS
-A les 11 h, des de l’av. del Camp d’Esports, SORTIDA DE LES CARROSSES I CICLISTES, ESCOLES BRESSOL I GRUPS DE MOBILITAT REDUÏDA
-A les 11 h, des de l’av. del Camp d’Esports, ACTUACIÓ DE LA ZEBRASS MARCHING BAND En arribar a la plaça Nova, BENEDICCIÓ DE BICICLETES I CARROSSES
-A continuació, a la Rambla, ARRIBADA DELS PARTICIPANTS
-A les 12.30 h, a la Rambla, ACTUACIÓ DE LA ZEBRASS MARCHING BAND
-A les 13 h, a la Rambla, ENTREGA DE PREMIS, SORTEJOS PER ALS PARTICIPANTS
I SORTEJOS PER A LES BUTLLETES SOLIDÀRIES i LLIURAMENT DE DINERS A L’ASSOCIACIÓ INFÀNCIA ROBADA. L’acte estarà conduït per Ferran Aixalà (actor, guionista, pallasso, cantant i animador a TV).

 

Recorregut:
Av. Camp d’Esports, av. Baix Penedès, ctra. Sant Vicenç, c/ Cristina Baixa, plaça de França, c/ Roquetes, av. Catalunya, c/ Sant Jordi, pont Nou, c/ Indústria, c/ Puig i Llagostera, c/ Santa Anna, plaça Nova, c/ dels Cafès, c/ Prat de la Riba i la Rambla.

Premis:  Veure díptic

Aquest any s’han actualitzat les Bases de la Festa de la Bicicleta per crear, a part dels premis tradicionals, unes subvencions per a aquells grups o entitats que presentin carrossa. Així enguany, qui es presenti com a carrossa, rebrà 150 € de subvenció.

 Des de l’organització de la Festa es vol agrair públicament la col·laboració en la Festa de la Festa de la Bicicleta a Esclat/Bon Preu; Avgvstvs Fòrum; El Tast i Temporada.

 

--

Per a més informació:
Regidoria de Festes
La Rambla, 24 – El Vendrell
977 66 73 79
elVdefesta@elvendrell.net

El Vendrell, 30 de maig de 2023

El passat cap de setmana del 20 i 21 de maig la programació del Temporada oferia el seu últim espectacle del semestre. Una programació que es tancava amb èxit d'assistència i un alt nivell de satisfacció entre els assistents a les propostes del Teatre Àngel Guimerà i l'Auditori Pau Casals.


Han estat un total de 13 espectacles, 7 d'ells en format teatral, i 6 d'ells espectacles i concerts musicals.


Al llarg del semestre s'han venut 3.509 entrades, una xifra que confirma la consolidació del Temporada com a referent de la programació cultural al Vendrell i comarca.


Alguns dels espectacles en què s'ha penjat el cartell de 'sold out' han estat 'La trena', obra teatral amb què s'obria la programació, la producció del TNC 'Terra Baixa', o la coneguda cantant Mariona Escoda.

El Vendrell, 29 maig 2023

Aquest dimarts 30 de maig, i dins del marc de la darrera sessió del Club de Lectura, es presenta en format d’opuscle el treball d’investigació i recerca de Neus Oliveras sobre diferents dones que van exercir la professió de llevadores al Vendrell des del segle XVII fins al segle XX. La presentació, que és oberta a tothom, comptarà amb la presència de la Regidora de Cultura del Vendrell i de la Vocal de Llevadores del Col·legi Oficial d’Infermeres i d’Infermers de Tarragona, Gemma Martínez Santiago.

La nova publicació, que ve a ampliar la història vendrellenca, manté la línia de treball que l’autora va iniciar amb el llibre Dones del segle XIX al Vendrell i presència de Carme Karr, presentat l’any 2022.

Aquestes professionals de la salut, expertes en tot el què envolta el naixement i la salut sexual de les dones, són també les protagonistes de la darrera lectura conjunta del Club de Lectura de la Biblioteca Pública Terra Baixa, amb el títol La veritat sobre la llum de l’autora islandesa Auður Ava Ólafsdóttir.

El mes de juny es clou el curs de lectures del Club de Lectura de la Biblioteca amb una nova visita literària a Vil·la Joana, antiga masia de Vallvidrera, actualment convertida en museu dedicat a la memòria de Jacint Verdaguer i a la literatura universal en general.

Així mateix, el proper 14 de juny finalitza també el curs 2022-2023 del Club de Lectura de la Sala de Lectura de Coma-ruga, amb la tertúlia a l’entorn de la novel·la Boulder d’Eva Baltasar, obra finalista del premi Booker Prize. Després de nou sessions de lectures també finalitzen el curs fins després de l’estiu que es tornarà a reemprendre.

 

El Vendrell, 25 de maig de 2023

El passat 3 de març de març es va inaugurar al Museu Deu l’exposició temporal titulada “Dones: de la tradició a la transgressió”, una mostra del fons d’art del museu vendrellenc formada per dibuixos, olis, talles, escultures, bacines i rajoles que mostren una nova visió de la figura femenina dins el món artístic.

La sala d’exposicions temporals del Museu Deu es va dividir en dues zones per mostrar representacions artístiques sota una nova mirada, una mirada femenina de la història de l’art centrada en la figura femenina tradicional contraposada a la figura femenina transgressora, és a dir, l’ideal burgés de feminitat, patriarcal i androcentrista (bona mare, esposa, filla...) amb oposició a la prostitució, l’emancipació, el lesbianisme...

Tots aquests conceptes seran presents en la visita comentada a l’exposició que tindrà lloc el proper divendres 26 de maig a les 18h, de la mà de la directora del Museu Deu, Núria Payán.

L’activitat és gratuïta.

Per a més informació: museudeu@elvendrell.net / 977666308

El Vendrell, 15 de maig de 2023

Dissabte 20 de maig, a les 20 h, al Teatre Àngel Guimerà, la programació del Temporada ofereix el seu últim espectacle del semestre.

La cloenda de la programació serà en clau d'humor, amb l'espectacle teatral Les bones intencions, creada i dirigida per Marc Artigau i protagonitzada per Míriam Iscla i Joan Negrié.

Una nit freda de febrer, La Paula i el Pere es coneixen en un descampat per fer un intercanvi de substàncies i allà, enmig d’aquell negoci, tenen una visió: muntaran una empresa conjunta especialitzada en la organització de festes personalitzades.

Aquesta setmana també hi ha cita amb la programació del Cicle Gaudí. Dijous 18 de maig, a les 20 h, a l'Auditori del Tívoli, es projectarà Vasil, d'Avelina Prat (versió original castellà), una tragicomèdia que tracta el tema de la immigració.

Les entrades pel Teatre Àngel Guimerà estan numerades i es poden adquirir a www.temporada.cat, on també es poden comprar les entrades per a la sessió de cinema.

El Vendrell, 15 de maig de 2023

Durant el període d’estiu infants i joves tindran l’oportunitat de participar en activitats del lleure per facilitar la conciliació durant les vacances escolars. Les propostes estan organitzades i gestionades per l’Esplai Zig-Zag i l’Associació Trèvol, amb el suport de la Regidoria d’Infància i Joventut de l’Ajuntament del Vendrell.

D’una banda, l’Esplai Zig-Zag es farà càrrec dels Casals d’estiu El Vendrell que es duran a terme del 3 de juliol al 31 d’agost i que estan adreçats a infants nascuts l’any 2011 fins al 2019 (ambdós inclosos). Per a joves nascuts entre el 2007 i el 2010 organitzen el Pira’t estiu, concretament del 3 de juliol fins el 4 d’agost (els campaments són del 31 de juliol al 4 d’agost). S’hi inclouen excursions, visites culturals, platja, piscina, dinàmiques de grup, treball de les emocions... Totes dues activitats estaran ubicades a l’escola Pau Casals. I els horaris són: de 9 h a 13 h, amb servei d’acollida de 8 h a 9 h i servei de menjador de 13 h a 14.30 h.
Les inscripcions per participar-hi es poden fer fins el 12 de juny i es poden enviar per correu si estan signades digitalment o lliurar en paper al Centre cívic L’Estació (av. Jaume Carner, 1). Enllaç per la documentació: http://bit.ly/42H2Z4f.

Per a més informació: casalsestiuvendrell@gmail.com

D’altra banda, l’Associació Trèvol organitza el Casal d’estiu de Coma-ruga, per a infants nascuts entre 2011 i 2019 (ambdós inclosos) i el Casal de joves per al jovent nascuts entre el 2005 i 2010, que busquen un espai de lleure sense barreres. Totes dues activitats es realitzaran del 3 de juliol al 31 d’agost, a l’Institut Escola de Coma-ruga (edifici blau). Hi estan assegurats els jocs, la música, les activitats creatives, les sortides a l’entorn, la piscina i mil sorpreses més.
Els horaris són: de 9 h a 13 h, amb servei d’acollida de 8 h a 9 h i servei de menjador de 13 h a 14.30 h. Les inscripcions són on-line a través de: http://bit.ly/44PNmJK.

Per a més informació: casalsestiutrevol@gmail.com©2019 Ajuntament del Vendrell