El proper dilluns 30 de gener, a les 18 h, se celebrarà una sessió ordinària del Ple de l'Ajuntament del Vendrell amb el següent ordre del dia
El ple es podrà seguir de forma telemàtica pel web municipal https://actes.elvendrell.cat/sesiones i per RTV el Vendrell.

*La sessió de ple està oberta a l'assistència de públic, que podrà fer preguntes a la sala al finalitzar la sessió i també fer-les arribar per correu electrònic:  


Vols fer una pregunta al Ple?
1. Envia la teva pregunta a pledelvendrell@gmail.com (una per persona, entitat, associació o organització).
2. La pregunta ha de ser concisa, directa, i amb el nom i cognom del regidor o de la regidora a qui s'adreça.
3. El termini per enviar les preguntes finalitza el dilluns 30 de gener, a les 17 h.

Per a més informació sobre els plens, es pot consultar els següents apartats del web:  
Ordres del dia
Actes del Ple (recents)
Actes del Ple (històrics)

 

 

El Vendrell, 26 de gener de 2023

S’aposta per reforçar el paper de les famílies en la inclusió extraescolar.

Dins del marc de treball de la Taula Inclusiva del Pla Educatiu d'Entorn i l'Ajuntament del Vendrell  s’està treballant per aconseguir la plena participació dels infants i joves amb diversitat funcional en les activitats extraescolars del municipi. En concret, des de fa un curs ja s’han iniciat processos d'acompanyament i suport a infants en activitats a l'Escola Municipal de Música Pau Casals (EMMPAC), a l'Escola d'Art i a La Ballaruga.

Per tal que aquest procés guanyi en qualitat i tingui el major èxit possible,  s’ha començat a elaborar un protocol específic, que permeti alhora arribar cada vegada a més infants i famílies.

En ell s’hi defineixen els nivells de suport i les accions necessàries per a que els infants i joves amb diversitat funcional (DF) puguin participar en les activitats extraescolars del Vendrell amb qualitat i igualtat de drets.

En aquest punt, des de la Taula Inclusiva i l’Ajuntament es vol fer un pas més enllà i que aquest protocol compti també amb l’opinió i la participació de les famílies per millorar-lo i ampliar-lo. Per aquest motiu, a la Taula Inclusiva s’incorpora el Grup de Famílies.

En paraules de la regidora d’Educació, Silvia Vaquero, “la seva opinió ajudarà a fer un disseny de màxims, on la inclusió social de tots infants i joves  del Vendrell amb DF sigui una realitat”.

La incorporació i el paper més actiu de les famílies respon també a la voluntat d’aprofundir en l’atenció a la diversitat i alhora en la personalització de cada cas. El protocol ha de permetre crear un equip entre els professionals i les famílies que ajudi a reduir incerteses i angoixes, a facilitar la presa de decisions o trobar plegats solucions, estratègies i alternatives a situacions que sovint són delicades i complexes.

 

Tal com ha explicat la regidora, “qui coneix millor els infants són les seves famílies i amb elles hem de treballar de la mà, tant des de l’Ajuntament com des de les entitats o les pròpies vetlladores, per obtenir el màxims beneficis per aquests nens i nenes”.

Aquest sistema inclusiu, segons Vaquero, “s’ha de sustentar en una xarxa que a més compti amb l’escola i amb les entitats del territori. Un sistema que es basi en les capacitats, en el que els infants i joves saben fer, en les seves potencialitats i no en les seves mancances”, ha conclòs.

El Vendrell, 26 de gener de 2023

S'han habilitat dos nous espais d'esbarjo per a gossos, un al barri d'El Puig i un altre al Passeig de les Bòbiles. Aquesta actuació és un dels acords del Pressupost 2023 entre el Govern i el grup municipal Podem El Vendrell.

Aquests nou espais se sumen als sis espais d’esbarjo que ja hi ha al municipi: al Mas d’en Gual, als Còdols, a la Muntanyeta, a Sant Salvador, a Coma-ruga i al Francàs.

El Vendrell, 25 de gener de 2023

Es dobla el nombre d’escoles per fer els cursets “Aprèn a fer xató” 

A partir del 21 de febrer, més de tres-cents infants i adults del Vendrell, localitats i comarques veïnes podran inscriure’s als cursets que es desenvoluparan als diferents centres escolars. Com a novetat, es dobla el nombre d’escoles on poder fer aquests cursets i es canvia la manera de fer les inscripcions, que seran totalment digital i que es limiten a 30 inscrits per centre escolar.

Dos-cents infants nascuts entre els anys 2014 i 2008 podran aprendre a fer el xató vendrellenc als diferents centres educatius, que han posat els menjadors a disposició de l’Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató i de la Regidoria de Promoció Econòmica. Les escoles Marta Mata, IE Àngel de Tobies, Pau Casals, Àngel Guimerà, IE Coma-ruga, Sagrat Cor, Àngels Garriga i el Centre d’educació especial Garbí participen en aquests cursets d’aprendre a fer xató més inclusius. Una altra novetat d’aquest any és la possibilitat de poder incorporar vinagre halal als ingredients.

D’igual manera, un centenar d’adults (nascuts l’any 2007 en endavant) podran fer el curset  “Aprèn a fer xató” a l’escola Àngel Guimerà el dimarts 28 de febrer, a les 8 del vespre.

Des d’avui i fins al 31 de gener, ja es poden fer les inscripcions mitjançant un formulari.

Per a qui necessiti suport digital o tingui dificultats a l’hora de completar el formulari d’inscripcions, es pot enviar un WhatsApp al 639 55 08 64 o anar a l’oficina de Promoció Econòmica (c/ Camí Reial, 15-17, 3a planta) del 25 al 31 de gener, de 9 h a 13 h.

Calendari de cursets “Aprèn a fer xató”

Dt. 21 de febrer, ESCOLA MARTA MATA, a les 17 h

Dc. 22 de febrer, IE ÀNGEL DE TOBIES, a les 14.15 h

Dl. 27 de febrer, ESCOLA PAU CASALS, a les 17 h

Dt. 28 de febrer, ESCOLA ÀNGEL GUIMERÀ, a les 17 h

Dc.1 de març, IE COMA-RUGA, a les 14.15 h

Dc. 1 de març, COL·LEGI SAGRAT COR, a les 17 h

Dj. 2 de març, ESCOLA ÀNGELS GARRIGA, a les 17 h

Dv. 3 de març, CEE GARBÍ, a les 15 h

Més informació: fires@elvendrell.net

El Vendrell, 25 de gener de 2023

Les Administradores de Santa Anna 2023 ja estan treballant de ple en la Festa Major d’enguany i una de les primeres accions que duen a terme és la convocatòria per a la selecció de la imatge gràfica de la Festa Major del Vendrell 2023.

Avui dimecres 25 de gener s’obre la convocatòria per a la selecció de la imatge gràfica de la Festa Major del Vendrell 2023. S’hi pot presentar qualsevol persona física major d’edat o emancipada i empreses, professionals o amateurs del món de la comunicació, el disseny i/o art en general.

Al web de l’Ajuntament, a l’apartat de “El Vendrell per temes, Festes, Festa Major” o en aquest enllaç: https://www.elvendrell.net/festa-major-cid-414 es poden consultar les Bases, la convocatòria i els detalls de la mateixa, així com la documentació que cal presentar. Hi ha temps fins el dimarts 21 de febrer de 2023.
Per a més informació també us podeu adreçar al correu electrònic elVdefesta@elvendrell.net, trucar al 977 66 73 79 o bé dirigir-vos a l’antiga Biblioteca (la Rambla, 24 del Vendrell).

 

El Vendrell, 24 de gener de 2023

Avui al matí, a les dependències de l’EINA, s’ha presentat l’atorgament per part del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) d’una subvenció al Baix Penedès del programa “Treball a les comarques” per potenciar i dinamitzar l’activitat i les polítiques d’ocupació amb l’objectiu de reduir l’atur.      

L’Ajuntament del Vendrell, a través de l’EINA, ha estat l’administració que ha sol·licitat aquest programa del “Treball a les comarques”, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Penedès i de l’Ajuntament de Calafell, i en representació de la resta de municipis de la comarca.

Amb el programa “Treball a les comarques”, el SOC promou projectes ocupacionals i de desenvolupament local a diverses comarques de Catalunya amb l'objectiu d'estimular la creació d'activitat econòmica i la generació d'ocupació.  Des del SOC, s’ofereix suport a les entitats locals de les comarques esmentades per dur a terme projectes de caràcter integrat que combinin accions ocupacionals i de desenvolupament local adreçades als següents aspectes:

-Diagnosticar, planificar i executar de manera integrada les actuacions.

-Intervenir sobre el teixit productiu, especialment, en els sectors estratègics.

-Intervenir sobre les persones en situació d'atur, especialment les que conformen els col·lectius prioritaris d'actuació.

La subvenció atorgada pel SOC en l’actual convocatòria és d’un total de 233.755,20 € pel projecte “PLA DE DINAMITZACIÓ OCUPACIONAL COMARCAL DEL BAIX PENEDÈS. Treball a les comarques 2022”.

S’han contractat 6 tècnics per part de l’Ajuntament del Vendrell: 3 prospectors d’empresa, 2 orientadors laborals i 1 tècnic de governança, els quals realitzaran les següents actuacions emmarcades en 2 àrees:

1) Governança i coordinació

Un tècnic serà el responsable de coordinació i governança i actuarà conjuntament amb la Unitat de governança per a la gestió del projecte, el control dels indicadors, la identificació d’experiències de cooperació territorial, i la reflexió al voltant de les futures polítiques d’ocupació.

2) Programa específic de caràcter experimental i innovador per afavorir la inserció sociolaboral de col·lectius amb dificultats d'inserció

Aquesta part del Pla està estructurada en 2 línies d’actuació:

- Prospecció d’empreses (compost per 3 tècnics). Es treballarà per a actualitzar i aprofundir el coneixement de l’entorn productiu, i cultivar la relació entre els òrgans d’ocupació i les empreses. Aquesta actuació es preveu que tingui un impacte en el disseny de les polítiques ocupacionals dels propers anys al Baix Penedès.

- Dispositiu d’inserció laboral (compost per 2 tècnics). Es realitzarà atenció a un mínim de 75 usuaris de tota la comarca, i s’organitzaran 30 tallers de competències TIC i d’habilitats transversals amb l’objectiu d’oferir formació al propi municipi a la població desocupada dels 14 municipis de la comarca. A més, hi haurà speed-datings empresarials i visites a empreses per tal d’apropar a les persones en cerca de feina i les empreses. Aquests dos tècnics d’orientació laboral també reforçaran els Serveis Municipals d’Ocupació.

Per concloure, s’ha de destacar que amb aquest projecte és donarà un impuls de les polítiques ocupacionals i de promoció econòmica. També cal posar de relleu el compromís del SOC amb la comarca, i també el treball conjunt de col·laboració del Consell Comarcal i tots els municipis en benefici del Baix Penedès.

El Vendrell, 23 de gener de 2023

Del 3 de febrer a l’1 d’abril del 2023, la Sala Portal del Pardo acollirà l’exposició d’Ignasi Blanch “De Berlín al mar”, un títol que resumeix la trajectòria d’aquest il·lustrador i artista plàstic nascut a Roquetes (Baix Ebre) el 1964.

A la presentació de la mostra, l’escriptor Àngel Burgas explica: “Aquest mar d’avui és el que banya la platja de Sant Salvador, davant del qual l’il·lustrador treballa habitualment. No només són l’aigua i la sorra del Baix Penedès els que deixen empremta en els seus dibuixos, sinó també la llum, el silenci, i les postes de sol hivernals màgiques. Aquests elements mediterranis contrasten molt amb els del seu primer Berlín, a finals de la dècada dels vuitanta del segle XX, quan ell vivia a la capital (aleshores encara no ho era) d’un país de fred, de llum tamisada i tímida, en una ciutat que bullia de creativitat, joventut i aromes de llibertat, que no havia conegut al seu lloc d’origen ni a Barcelona, la ciutat on havia viscut durant els seus estudis universitaris a la facultat de Belles Arts”.

Cal destacar que el 1990 Ignasi Blanch va ser un dels seleccionats per pintar el Mur de Berlín, el que coneixem com la East Side Gallery. El mural Parlo d’amor, que segueix dempeus 33 anys després, parla sobre com cadascú ha d’estimar a qui vulgui, quan vulgui i com vulgui. L’artista va ser l’únic representant de l’estat espanyol en aquesta acció artística. En el 20è aniversari de la East Side Gallery va coincidir amb Olivia Newton John i casualment li va regalar el seu llibre Alícia al país de les meravelles, realitzat juntament amb Àngel Burgas; i així va ser com es van vincular les seves vides fins a la publicació de l’àlbum il·lustrat Liv On de la icònica actriu de la pel·lícula Grease.

Blanch ha il·lustrat molts llibres infantils i col·labora setmanalment a la revista digital Catorze. També es dedica a la docència i ha participat en diversos projectes solidaris. La seva obra és sincera i expressada des de la llibertat i les emocions. A les seves il·lustracions s’hi respira vitalitat banyada de colors roses, vermells i blaus, amb el pur traç del carbonet i el llapis, on les persones en són les protagonistes.

L'exposició s’inaugurarà el proper divendres 3 de febrer, a les 19 h, i es podrà visitar de dimarts a dissabte d'11 h a 14 h i  de 17 h a 20 h (festius tancat).

Foto: Vicens Giménez

El Vendrell, 23 de gener de 2023

És una mesura impulsada pel Govern del Vendrell per universalitzar l’accés a la cultura i fer-la accessible per a tots els sectors.

Aquest matí la regidora de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell, Silvia Vaquero, ha anunciat la creació del projecte “Temporada 3.0” que suposarà una baixada de l’import de les entrades del Temporada per als joves del Vendrell.

Amb l’inici d’aquest projecte la totalitat de les entrades dels espectacles del Temporada tindran un cost de només 3 euros per a joves de 15 a 30 anys “per poder ampliar el dret de l’accés a la cultura sense que el nivell de renda no pugui ser mai un obstacle per fer-ho”.

Un informe del Departament de Joventut de la Generalitat de Catalunya destacava que el nivell de renda i la classe socials dels joves són dos elements claus a l’hora d’accedir o no als espectacles culturals, i és per això que des del Govern del Vendrell “es vol obrir les portes dels nostres espectacles culturals a tots els joves”.

L’any 2022 només un 9% dels usuaris totals del Temporada van ser joves, una dada que mostra la necessitat d’impulsar la cultura i fer-la atractiva i, sobretot, accessible a aquesta etapa de la vida. “L’objectiu és fidelitzar la joventut a un oci on la cultura jugui un paper fonamental, que els obri al coneixement i a noves experiències”.

Vaquero ha destacat que “implementar el Temporada 3.0 vol dir anar un pas més enllà del que havíem fet amb l’1x5 i apel·lar directament als 8.000 joves vendrellencs d’entre 15 i 30 anys que es veuran beneficiats per una mesura tan necessària com aquesta”. A més, ha destacat que “sovint, per a persones d’aquesta edat, la renda és un obstacle per poder accedir a la cultura i aquesta és una realitat contra la qual hem de lluitar”.

L’Ajuntament ha publicat aquest dilluns la licitació del nou contracte


El Vendrell, 18 de gener de 2023

La regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat i de Recollida de residus, Núria Rovira, ha anunciat que aquest dilluns 16 de gener s’ha publicat al Perfil del Contractant la licitació del nou contracte del servei de neteja viària. Un nou contracte, ha explicat Rovira, “que representarà un salt qualitatiu molt important en el servei i que ens ha de conduir cap a un Vendrell més net, més amable i més agradable”.

Les empreses interessades poden presentar les seves ofertes fins l’1 de març de 2023 (14.30h). La durada del contracte és de 5 anys i el seu valor estimat és de 12.802.856,34 € (IVA exclòs).

En concret, el contracte presenta una actualització del servei per adaptar-lo a les noves necessitats del municipi amb un 35% més d’inversió -posant 600 mil euros més fins arribar als 2,3 milions d’euros anuals-, amb una ampliació d’hores de servei, amb un reforç de personal i amb na renovació de maquinària per una de més eficient i més àgil. També es preveu que el contracte incorpori eines que permetin fer-ne un millor control i gestió. 

Segons ha explicat la regidora, una altra de les millores del nou contracte serà la incorporació de “solucions permanents a problemes que fins ara s’havien de resoldre amb mesures puntuals com la recollida de les herbes, la neteja dels pipi cans, la neteja de punts de botellades, de grafits o de la sorra que queda quan hi ha inundacions, entre d’altres”.

Núria Rovira ha explicat que també es preveu ampliar els torns de neteja, passant a fer-los tant de matí i tarda com de nit, i que s’incrementarà la presència a tots els barris i urbanitzacions del Vendrell, a més d’intensificar-la en mesos clau, com la temporada d’estiu. El nou contracte també preveu una coordinació més gran amb el servei de parcs i jardins i amb el futur contracte de la recollida de residus. La renovació del contracte de la neteja viària era una de les prioritats de l'Ajuntament del Vendrell, ja que aquest datava de l’any 1999 i no permetia cobrir les necessitats reals del municipi.

Perfil del contractant:
https://contractaciopublica.gencat.cat/ecofin_pscp/AppJava/notice.pscp?reqCode=viewCn&idDoc=114880463&lawType=

El Vendrell, 17 de gener de 2023

El proper divendres 20 de gener a les 19 h al Museu Deu tindrà lloc la presentació del llibre Fer la bugada al Baix Penedès de Gisela Alcón,  a càrrec de la periodista Carla Clúa Alcón. L’autora vendrellenca està llicenciada en Filologia Anglogermànica i catedràtica de llengua anglesa a secundària. Té un màster en Investigació i Docència en estudis feministes de gènere i ciutadania. Combina el món de la docència amb la literatura i la recerca del món de les dones. Va guanyar la beca d’investigació Jaume Ramon i Vidales convocada per l’Ajuntament del Vendrell l’any 2010 amb l’obra El Vendrell de Maria Julivert Aulés, entre els feminisme i l’esperantisme: societat i cultura als anys 20. Va presentar la recerca sobre Pilar Belmonte Vidal i les primers bibliotecàries de la vila del Vendrell, i sobre el grup Filatelo; va rescatar de l’oblit la cantant d’òpera Carlota Gestí. Així com, inicià una campanya per salvar el safareig de la carretera de Santa Oliva, l’any 2017.

Fer la bugada al Baix Penedès pretén ser un viatge pels municipis de la comarca, per descobrir el patrimoni que representen els safaretjos públics. L’autora dona veu a les dones que recorden la seva feina al safareig creant un espai propi on es cantava, es parlava i plorava. Molts safaretjos públics d’aquesta comarca estan reconstruïts i senyalitzats; per tant, el llibre esdevé una invitació a visitar-los a través dels testimonis de les seves protagonistes.©2019 Ajuntament del Vendrell