Informació

La Junta de Govern Local d’avui 18 de novembre de 2019 ha aprovat set projectes d’arranjament en diversos trams dels següents carrers del municipi:
1. Arranjament de la calçada del carrer de Josep Carner i avinguda de la Riera de la Bisbal.
2. Pavimentació de la calçada del carrer del Llobregat del nucli marítim de Sant Salvador.
3. Pavimentació de la calçada del carrer de l’Abat Bassa del nucli marítim de Sant Salvador.
4. Pavimentació de la calçada del carrers del Ferrocarril i de la Costa Daurada del Sector Sanatori.
5. Arranjament d’un tram de vorera i calçada del carrer de les Roquetes, entre els números 50 i 58.
6. Pavimentació de la calçada del carrer de la Maladeta de la urbanització Torreblanca.
7. Pavimentació de la calçada del carrer de l’Onze de Setembre de la urbanització Oasis.

La commemoració d’aquest any del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones al Vendrell s’emmarcarà en unes Jornades “vendrellencament feministes”. Així ho ha explicat avui el regidor de Polítiques de Gènere i Igualtat i Drets LGTBIQ, Christian Soriano, qui ha apel·lat a la participació de tota la ciutadania en tots els actes programats per visibilitzar la creixent xacra de la violència masclista i, alhora, per treballar plegats aspectes com la prevenció i la conscienciació.

Les jornades començaran el divendres 22 de novembre, a les 19 h, al Museu Deu, amb la xerrada: “Noves masculinitats i relacions tòxiques”, a càrrec de l’equip col·lectiu LGBT del Camp de Tarragona. I continuaran el dissabte 23 novembre amb una doble proposta. D’una banda, a les 12h, a la Plaça Nova, es farà una Màster Class d’autodefensa feminista, a càrrec del mestre Albert Calvo, del Club Olímpic El Vendrell. L’activitat està oberta a tothom. Els participants seran obsequiats amb unes samarretes amb el logo de les jornades.
D’altra banda, també el dissabte 23 de novembre, a les 18 h, a la Sala Portal del Pardo, s’oferirà la conferència: “Si no ens anomenen, existim?: la importància de la llengua no sexista”, a càrrec de Gisela Alcón.

Ja el dilluns 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, a les 12 h, a la Plaça Vella, es farà la concentració i la lectura del manifest unitari, a càrrec de Clàudia Vilanova.

El manifest està consensuat per la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis. Enguany s’hi posen de relleu les violències sexuals i s’hi adverteix que “una agressió sexual a una dona no és un fet puntual, sinó una expressió més de l'estructura patriarcal, una agressió contra totes nosaltres, contra totes les dones. Aquesta violència funciona de forma alliçonadora, ens socialitza en la por i ens llença un missatge ben clar, sobretot dirigit a les dones més joves: volen controlar i sotmetre la vida de les dones”. Per la qual cosa el document fa una crida a seguir treballant conjunta i coordinadament amb la implicació de totes les administracions i agents socials per a l’eradicació de totes les violències masclistes i la reparació de les supervivents; posa en valor la lluita constant i incansable dels moviments feministes, i reconeix la força, el coratge i la valentia de les dones que es troben en una situació de violència masclista, les que l’han superada o les que han estat assassinades.


Dins dels actes de les jornades “Vendrellencament feministes”, la Regidoria de Gènere i Polítiques d’Igualtat i Drets LGTBIQ també ha preparat un vídeo reivindicatiu sobre el 25N elaborat pels alumnes de la Casa d’Oficis d’Imatge i So. Aquest es podrà veure dins de la programació de Televisió El Vendrell i a través de les xarxes socials municipals.

Fins al 19 de gener, el Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) ofereix al visitant l’oportunitat d’endinsar-se en una exposició ben singular: ‘‘Ànimes palpables’. La mostra presenta en paral·lel escultures i dibuixos d'Apel·les Fenosa al costat de fotografies on Jean Marie del Moral copsa l'instant d'execució d'aquestes obres als tallers de París i del Vendrell.

«Les imatges malden per congelar l'escena en el precís moment on Fenosa trobava l'estat de gràcia, aquell on l'obra s'executava a través de les mans, sense deixar-se dur per un raonament predeterminat, o simplement per unes mans sàvies, que també pensaven», assenyala el director de la Fundació Apel·les Fenosa, Josep Miquel Garcia, en el catàleg de la mostra. Pel que fa al títol d'aquesta, Garcia es remet a l'escriptor Michel Cournot, qui va afirmar que. «l'obra de Fenosa es com una palpació de l'ànima". El director de la fundació destaca també l'estret vincle de Fenosa amb quatre grans artistes que duien el nom de Pau: Paul Éluard, Pablo Picasso, Pablo Neruda i Pau Casals.

‘Ànimes palpables’ es va inaugurar aquest dijous al vespre en un acte presidit pel vicepresident primer de la Diputació de Tarragona, Quim Nin, el qual ha reivindicat la figura d'Apel·les Fenosa i la necessitat que sigui reconegut "al costat d'altres artistes universals del nostre país". La inauguració ha comptat amb l'assistència de la vicepresidenta quarta, Eva Mata; del director de la Fundació Apel·les Fenosa, Josep Miquel Garcia; del president de la Fundació, Martí Carnicer, i de la directora del MAMT, Marisa Suárez. Tots ells han destacat la importància i singularitat d’aquesta exposició, realitzada amb el suport de la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell, municipi en què l'artista (Barcelona 1899 - París 1988) va estar molt vinculat. La mostra s'inclou en el conjunt d'actes commemoratius dedicats a l'escultor ebrenc Julio Antonio.

Foto: Diputació de Tarragona

La Junta de Govern Local de l’11 de novembre de 2019 va acordar l’aprovació inicial del projecte constructiu de les obres de reordenació i millora de l’espai urbà del centre de Coma-ruga redactat per SBS SIMON I BLANCO, SLP, per un import d’execució per contracte d’1.046.264.86 euros, IVA exclòs, així com l’estudi de seguretat i salut d’aquests treballs, redactat per TENGI CONSULTORIA TÈCNICA, S.L.

El projecte preveu la reordenació i millora de l’espai urbà de Coma-ruga comprés per un tram del carrer d’Antoni Gaudí, la plaça dels Germans Trillas, part de les voreres dels carrers de l’Arc de Barà i avinguda del Balneari, així com l’entorn immediat de l’edifici Tabaris, a l’espai destinat pel planejament a sistema d’equipaments i dotacions públiques, amb la renovació total dels paviments, d’alguns serveis urbans, de l’enjardinament, la senyalització i el mobiliari urbà.

Plànol 1
Plànol 2

L'Auditori Pau Casals acull aquest diumenge un espectacle familiar, amb l'actor Toni Viñals i el quartet de corda de la Camerata XXI. Un tipus de concert que s'interpreta amb finalitat educativa i divertida, perquè els infants aprenguin sobre la música i els instruments.

'Gollipar l'extraterrestre' ens situa a una galàxia molt llunyana, on hi ha un sistema solar anomenat Ragode, amb nou planetes, entre els quals hi ha el Planeta Xopredis. En aquest planeta hi viu una civilització bastant avançada. Tenen moltes coses: cotxes, favada, televisió, etc. Però hi ha una cosa bàsica que els hi falta: al Planeta Xopredis no hi ha música.

Ells saben què és la música. De vegades, si posen la televisió, poden veure algun concert que fan als altres planetes; però ells no saben tocar. I això que tenen una orquestra, l’Orquestra Simfònica Benito, que fa un concert cada any, però mai ha sonat gaire bé; el públic se’ls adorm al cap de cinc minuts i ronquen tan fort que els músics han de parar de tocar perquè ja no se senten entre ells.

Les entrades es poden adquirir a www.temporada.cat, així com a la Regidoria de Cultura, de 9 a 14h i a l'Auditori Pau Casals, a Sant Salvador.


Intèrprets:
Quartet de corda Camerata XXI
Toni Viñals, actor


Dia: Diumenge 17 de novembre
Lloc: Auditori Pau Casals
Hora: 12 h
Preu: 6 euros
Preu amb descompte: 4 euros

L’Ajuntament del Vendrell ha sol·licitat una subvenció del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC) per al període 2020-2024 per a la reordenació i millora del carrer de les Quatre Fonts, així com del carrer de l’Om (entre c/ Quatre Fonts i el c/ la Cometa), amb la renovació total dels paviments, dels serveis urbans, de la senyalització i del mobiliari urbà.

Aquesta actuació, l’avantprojecte de la qual té un pressupost d’execució de 499.820,76 euros (IVA inclòs), té els objectius següents:

Renovar i ampliar el conjunt de serveis bàsics (aigua, clavegueram, electricitat,  telecomunicacions,...) que permetin fer una gestió més eficient, reduint consums energètics i evitant pèrdues en xarxes de distribució, així com fomentar la connectivitat tecnològica.

Donar resposta al Pla de Mobilitat Urbana del Vendrell (2015-2020), que senyala com a prioritària la conversió en ús per als vianants d’aquest espai, dins del conjunt del nucli antic.

Millorar l’atractiu urbà com a estratègia per la dinamització comercial del centre de la vila, millorant-ne un dels principals accessos i ampliant l’illa de vianants.

Dignificar aquest espai del nucli antic del Vendrell que té un interès patrimonial i històric, ja que està comprés entre la Riera de la Bisbal amb el Pont de França (infraestructura de l’any 1888 i recollit a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya) i el Portal del Pardo (monument històric, Bé Cultural d’Interès Nacional, i que correspon a un palau dels segles XVI-XVII, d’estil gòtic tardà/renaixentista).

Aquest dissabte arriba al Teatre Àngel Guimerà una obra de teatre molt esperada, i que des del principi va tenir molta demanda. T de Teatre i Dagoll Dagom coprodueixen la versió catalana de l’aclamadíssima comèdia d’Alfredo Sanzol 'La tendresa'. Sanzol ha estat guardonat amb el Premio Nacional de Literatura Dramática 2017 i el XII Premio Valle-Inclán de Teatro per aquesta mateixa obra.

Aquest proper dijous 14 de novembre, a les 19.30h, la sala d’actes del Centre cívic l’Estació acollirà una xerrada divulgativa emmarcada en la 28a edició de La Marató de TV3, que es farà el 15 de desembre i estarà dedicada a les malalties minoritàries. La sessió anirà a càrrec del metge reumatòleg Mario Tous Vilella.

Amb aquest tipus de xerrades es vol aconseguir una major sensibilització i mobilització social en benefici de la recerca. Coordinades per la Fundació La Marató de TV3 i amb el suport dels equipaments del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, aquestes sessions informatives són impartides per professionals de la salut amb el suport de material gràfic i de la projecció d’un vídeo didàctic, que ha estat contrastat i avaluat pel grup d’experts que ens ha assessorat.

L’objectiu d’aquestes accions és donar a conèixer el tema que es tractarà a La Marató i despertar l’esperit solidari envers les persones afectades i les seves famílies.

Aigües del Vendrell, l’empresa mixta municipal que gestiona la xarxa d’abastament i sanejament del Vendrell, ha contractat en la modalitat de rènting 2 DEA (Desfibril·ladors Externs Automàtics) que quedaran instal·lats a les seves oficines situades al carrer de la Carnisseria, número 7, i al magatzem, a la carretera de Santa Oliva, número 33.


El gerent del Servei Municipal d’Aigües de l’Ajuntament del Vendrell, Sergi Martí explica que “els desfibril·ladors que s’instal·len són equips pensats per a l’ús no sanitari, que rep el nom de DEA al ser un desfibril·lador extern automàtic”. Afegeix que “es tracta d’un dispositiu electrònic que pot examinar el ritme cardíac per a determinar si és necessari proporcionar una descàrrega elèctrica controlada a través d’uns elèctrodes a una persona amb aturada cardíaca, amb la finalitat que l’arítmia sigui revertida a un ritme normal”.


Tal i com ha explicat el regidor de Serveis de l’Ajuntament del Vendrell i president d’Aigües del Vendrell, Alfons Herrera, “els DEA són equips pensats perquè qualsevol persona el pugui utilitzar. Simplement pressionant el botó d’encès, l’equip informa de tot el que hem de fer i si detecta la fibril·lació ens dirà la descàrrega recomanada”. En aquest sentit, explica que “el DEA realitza comunicació mitjançant missatges de veu, tons audibles i indicadors lluminosos”. Afegeix, que “d’aquesta manera s’amplia el número de desfibril·ladors presents al Vendrell”.


Amb la instal·lació d'aquests aparells a Aigües del Vendrell s'amplia la disponibilitat de desfibril·ladors al municipi. Actualment, n'hi ha un total de 15 ubicats en espais o equipaments públics.

Un dels espais amb més visites del Vendrell és el Centre cívic l’Estació, punt de trobada on es duen a terme diferents activitats de col·lectius de la vila. Una de les intencions dels seus responsables és aprofitar el passadís del primer pis per donar a conèixer nous creadors, artistes i persones amb diferents inquietuds, principalment del Vendrell.

Aquest cop és el torn de tres vendrellenques que han aportat les seves obres per aquest espai públic. Estem parlant d’Esperanza Medina i d’un parell de joves que han unit les seves propostes creatives sota el nom de Monstres i flors. Elles són Verònica Navarro i Laura Rivero.

El fruit d’aquesta col·laboració és una mostra amb més de 50 obres on es pot veure una gran varietat de treballs: des de quadres, caixes, mobles restaurats, arbres nadalenques, decoració nadalenca o diverses peces de ganxet. Aquesta és la primera vegada que aquestes artistes exposen al públic la seva obra. Aquesta és fruit d’un treball casolà, curós i detallista de persones interessades en ocupar el temps lliure en treballs manuals amb diverses tècniques i materials.

L’exposició està oberta des del dia 6 de novembre fins el 25 d’aquest mes de novembre. L’horari per visitar-la és de dilluns a divendres de 9 a 14 i de 15 a 21 hores al primer pis del Centre cívic l’Estació, que enguany compleix els seus primers 25 anys de vida.

 ©2019 Ajuntament del Vendrell