El Vendrell, 20 de març de 2025

El proper divendres 28 de març, a les 19 h, a la Sala Portal del Pardo, tindrà lloc la inauguració de l’exposició ESSENCIALS (...) Mirades, de la vendrellenca Sus Párraga, i es podrà visitar fins al 24 de maig de 2025.

L’espai de difusió cultural i sala d’exposicions Portal del Pardo continua mantenint el seu compromís amb la creació artística i es reivindica amb el projecte ESSENCIALS (…), que enguany celebra la seva cinquena edició.

ESSENCIALS (...) Mirades neix dels viatges i les mirades de Sus Párraga, de la seva passió per recórrer el món. En aquesta exposició, les seves obres estableixen un diàleg amb l’art de Josep Cañas (1905-2001), creant un nou imaginari per continuar explorant i aprenent a través de l’escultura i el dibuix. La contemporaneïtat de la percepció de Párraga esdevé un joc de mirades esbossades amb la voluntat que ens sentim atrapats en els seus viatges i les seves emocions.
Li agrada investigar i treballar amb una gran varietat de tècniques com el dibuix, la pintura, l'escultura i el gravat, entre d'altres, fet que li permet explorar diferents formes d'expressió artística. La seva inextingible passió per viatjar l'ha portat a recórrer destinacions com l'Índia, el Nepal, Myanmar, Cambodja, Tailàndia, el Marroc i Gàmbia. En cada racó del món, ha trobat inspiració en les històries i en els rostres de les persones que ha conegut.
Amb les seves paraules: “Cada obra és un pedaç del meu viatge personal. Són rostres que expliquen històries. Mirades que reflecteixen cultures. Gestos que transmeten emocions.”
Les escultures i dibuixos de Cañas són presents a l’exposició gràcies a la col·laboració del Museu Deu del Vendrell i el Museu Josep Cañas de Banyeres del Penedès, que cedeixen temporalment peces tan emblemàtiques de les seves col·leccions com Dona encantada, Enamorada, Anunciata o Dolça càrrega.

 

Més informació
Pàgina web https://museus.elvendrell.net/sala-portal-del-pardo/
IG @salaportaldelpardo
Ce espaicultural@elvendrell.net
Tel. 977 182 135

 

El Vendrell, 20 de març de 2025

Des de començament d’aquest mes de març, Protecció Civil del Vendrell està realitzant cursos de primers auxilis a alumnes d’ESO d’instituts del municipi. Fins a final del proper mes de maig, hi participaran un total de 200 alumnes dels següents centres: Institut Mediterrània, Institut Escola Coma-ruga i Col·legi Sagrat Cor.

Les sessions tenen una primera part teòrica sobre com avaluar l’estat de consciència de la víctima i si respira. També s’explica com es realitza la posició lateral de seguretat i la reanimació cardiopulmonar (RCP), que tot seguit es practica amb un ninot.

L’objectiu d’aquests cursos és oferir coneixement de primers auxilis a la població en general i, més concretament, en la població més jove per saber actuar en una situació d’emergència, a sigui al centre educatiu com en altres àmbits. En aquest sentit, ja s’està treballant en l’organització d’aquests cursos en entitats esportives del municipi.

L'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha fet una valoració positiva d’aquests cursos ja que “es tracta d’una formació molt interessant perquè és important que els nostres joves, i la població en general, tingui coneixements de com actuar en situacions que ens podem trobar algun dia”.

El proper dilluns 24 de març, a les 18 h, se celebrarà una sessió ordinària del Ple de l'Ajuntament del Vendrell amb el següent ordre del dia. 

La ciutadania pot adreçar preguntes al Ple mitjançant l'adreça de correu electrònic pledelvendrell@gmail.com fins a una hora abans del seu inici.

La sessió plenària es pot seguir en directe per Ràdio i Televisió el Vendrell i pel web municipal: https://actes.elvendrell.cat/sesiones

Per a més informació sobre els plens, es pot consultar els següents apartats del web:  

Ordres del dia
Actes del Ple (recents)
Actes del Ple (històrics)

L’Ajuntament del Vendrell inscriu 5 solars municipals perquè la Generalitat de Catalunya construeixi 50 habitatges de lloguer social.

El Vendrell, 19 de març de 2025

Amb l’aprovació per part del Govern de la Generalitat de Catalunya, el passat 18 de febrer, de la primera convocatòria de reserva pública de solars per donar resposta a la crisi d’habitatge, l’Ajuntament del Vendrell va iniciar els tràmits administratius per facilitar solars municipals per contribuir a l’increment de l’oferta d’habitatge assequible.

A partir de l’estudi dels serveis tècnics d’Urbanisme, els següents solars municipals han estat inscrits a l’esmentada reserva per complir les condicions de la convocatòria:

  1. C/ Francesc de Riera, 16 (Els Bulevards)
  2. C/ Frederic Marès Dulovol, 13-17 (El Pèlag)
  3. C/ Ginebró, 10 (Zona escolar)
  4. C/ Ramon Llull, 33 (El Botafoc)
  5. C/ Ramon Llull, 35 (El Botafoc)

El govern municipal donarà compte en el proper ple ordinari, que se celebrarà dilluns 24 de març, de la inscripció d’aquests 5 solars per tal que la Generalitat de Catalunya els pugui adjudicar a promotors per a la construcció d’un total de 50 habitatges públics, prioritzant el règim de lloguer.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha destacat que “aquesta cessió de solars municipals és una pas endavant per incrementar l’oferta d’habitatge assequible al municipi, una necessitat a la qual cal donar-li una resposta urgent perquè les famílies amb dificultats tinguin accés a aquest dret fonamental”.

El Vendrell, 18 de març de 2025


Aquest dissabte arriba al TÀG un nou èxit de taquilla, una comèdia de Mamet que va exhaurir ràpidament totes les entrades.

‘Un matrimoni de Boston’ és un eufemisme amb el qual es designava, als Estats Units del segle XIX, una parella de dones que vivien juntes, sense el suport masculí.

David Mamet explora les normes socials a través d'una parella gens convencional com si fos un Oscar Wilde dels nostres dies, amb intel·ligència i humor mordaç. Una comèdia victoriana rabiosament contemporània que estudia amb intel·ligència els problemes de poder i classe, amor i obsessió.

 

Autoria: David Mamet

Traducció: Joan Sellent

Direcció: Josep Maria Mestres

Interpretació: Emma Vilarasau, Marta Marco i Emma Arquillué

Producció: La Villarroel i Un 9 Teatre a l’Est

Dia, lloc i hora: Dissabte, 22 de març, 20 h, Teatre Àngel Guimerà

 

 

El Vendrell, 17 de març de 2025

La col·locació de les 10 primeres llambordes en memòria dels 17 vendrellencs deportats als camps de concentració nazis va tenir lloc el passat dissabte 15 de març.

A les 9 del matí es va iniciar l’itinerari urbà de col·locació, en el què hi van participar activament les famílies dels deportats. I és que l’acte tenia la doble voluntat d’honorar no tan sols les víctimes vendrellenques del nazisme, sinó també les seves famílies.

Cada llamborda Stolpersteine, que significa ’pedra que fa ensopegar’, té gravat el nom complet de la persona, l’any de naixement i l’any de deportació, el camp de concentració on va ser enviada i la seva situació final (assassinada o alliberada). El projecte Stolpersteine incideix en la importància de recordar a les víctimes del nacionalsocialisme com a fet essencial per construir una societat més justa i cohesionada i ajudar a recordar el nostre passat recent i la història comuna d’Europa.

Les llambordes s’emplacen davant de la residència on va néixer la persona homenatjada o en el darrer lloc on va viure en llibertat a Catalunya.
Aquest dissabte es van col·locar deu llambordes, però s’espera que l’any vinent n’arribin set més d’altres vendrellencs que també van deportats a camps d’extermini nazis.

Els vendrellencs homenatjats en aquesta primera fase han estat:

-Joan Aliau Turdiu i Joan Aliau Vilanova, al carrer de l’Om 51
-Salvador Esvertit Forcada, al carrer de Mar, 57
-Rafael Manuel Jané Borràs, al carrer de Colom, 43
-Joan Mallofré Nin, al carrer de l’U d’Octubre, 11
-Pere Recasens Riambau, al carrer de la Barceloneta Baixa, 26
-Josep Rius Fortuny, al carrer de la Cristina Baixa, 94
-Jaume Socias Figueras, a la Baixada de Sant Miquel, 5-7
-Jaume Tous Salvó, al carrer d’Albinyana, 28
-Joan Vallvé Tusquellas, al carrer de les Roquetes, 11

Ja al migdia, la jornada d’homenatge va comptar amb un acte institucional a la Plaça Nova, davant l’escultura de Pau Casals. Allí van tenir lloc els parlaments institucionals a càrrec de Juan Manuel Calvo president de l’Amical Mauthausen; de Jordi Font Agulló, director del Memorial Democràtic; de Ramon Arnabat, president Institut d’Estudis Penedesencs i de Kenneth Martínez, alcalde del Vendrell. L’escriptora Gemma Ventura va llegir un fragment d’ "Els catalans als camps nazis", de Montserrat Roig i l’acte va finalitzar amb una actuació de la cantant Marina Rossell.

El projecte Stolpersteine

El projecte Stolpersteine constitueix una de les iniciatives més distintives que executa el Memorial Democràtic.

Gunter Demnig (Berlín, 1947) és l’artista alemany que va crear el projecte Stolpersteine. Les primeres llambordes es van col·locar a Berlín, el maig de 1996, i estaven dedicades a persones jueves víctimes del nazisme i residents al barri de Kreuzberg (Berlín). Des d’aleshores, se n’han instal·lat més de 82.000, arreu del món.
Es considera el projecte de memòria descentralitzat més gran del món. Les llambordes es fabriquen artesanalment a Alemanya, en un gest de respecte i d’humanitat que contrasta amb l’extermini industrialitzat del nazisme.
En alemany Stolpersteine significa ‘pedra que fa ensopegar’ i, d’acord amb Demnig, “no hi ensopeguem amb els peus, sinó amb el cap i el cor”. A més, el fet de situar les llambordes a terra té un significat especial, en la mesura que sempre que algú vulgui llegir la inscripció de la stolpersteine cal que s’hi inclini i, per tant, fa una reverència al nom de la persona deportada. Una manera més de retre homenatge a les víctimes i recordar-les.

El Vendrell, 14 de març de 2025

El primer Job Market Place Turisme El Vendrell, celebrat ahir 13 de març a l'Edifici Tabaris de Coma-ruga, ha reunit 22 empreses del sector turisme, comerç i serveis del Vendrell i 450 persones interessades a trobar feina.

Durant la jornada s’han ofert 202 llocs de treball corresponents a 85 posicions laborals. Les empreses assistents han valorat molt positivament la qualitat dels candidats i candidates assistents i ja han confirmat la intenció de formalitzar contractacions en els propers dies o setmanes. Des de l’Eina i l'Ajuntament del Vendrell, volem agrair a les persones assistents a la jornada per la seva motivació i interès, i especialment a les 22 empreses participants per la seva implicació i compromís:
Le Meridien Ra, 4R Gran Europe, Hotel Estival Maramar, Hotel Medsur Natura Park,Hotel Brisamar Suites, Hotel Ibersol Playa Dorada, Càmping Estival Vendrell Platja, Càmping Sant Salvador, Restaurant Vil·la Casals, La Barretina i Buona Pizza, KFC,Restaurant Casinet, Restaurant Xaloquell, Pizza Metro, Celler Avgvstvs Forvm, La Calma Salada, la Jijonenca, LIDL, Carrefour Market, Comarruga 80, Castor Park i Bowling Vendrell.

El Job Market Place Turisme El Vendrell reafirma la importància d'organitzar esdeveniments d'aquest tipus per dinamitzar l'economia local. Aquestes iniciatives representen una doble oportunitat: d'una banda, permeten a les empreses contactar amb candidats qualificats en un sol dia; de l'altra, faciliten que les persones en recerca de feina puguin conèixer i accedir a diverses ofertes laborals de manera àgil i directa.

Per a més informació, podeu contactar amb l'Eina El Vendrell trucant al 900 33 88 33 o visitant el web oficial.

El Vendrell, 13 de març de 2025

A partir del dilluns 17 de març obrirà oficialment les seves portes el nou espai de coworking de l’Eina Espai Empresarial de l’Ajuntament del Vendrell ubicat a l’edifici Tabaris de Coma-ruga.

Un espai que ofereix a empreses, persones autònomes i emprenedores un entorn de treball modern, col·laboratiu, i a pocs metres de la platja.

El coworking compta amb diferents ambients de trebaLl: sala de reunions, que també pot convertir-se en una aula de formació, zona de descans, zona de presentacions i una cabina insonoritzada. Un espai dissenyat en diferents ambients per a fomentar la productivitat i la creativitat.

A més ofereix serveis com internet d’alta velocitat, servei d’informació i assessorament empresarial per part dels tècnics de l’Eina i un espai on s’organitzaran networkings, xerrades i formacions.

La inauguració ha tingut lloc aquest dijous 13 de març i ha comptat amb la presència de representants institucionals, empreses, professionals interessats a conèixer de primera mà aquest nou espai i persones emprenedores.

Els assistents han pogut gaudir d’una visita guiada per l’espai per part de l’alcalde, Kenneth Martínez, el qual ha destacaT que aquest espai neix amb la voluntat de proporcionar un espai modern, flexible i dinàmic per a professionals que busquen una alternativa a l’oficina tradicional o al teletreball des de casa, fomentant així la creació de sinergies i noves oportunitats de negoci.

De moment, l’espai de coworking estarà obert de dilluns a divendres de 8h a 15h, però més endavant s’ampliaran els horaris per la tarda i possiblement els dissabtes.

Per a més informació podeu contactar a través de correu electrònic coworking@leina.org o trucant al 637403724.

El Vendrell, 11 de març de 2025

El passat divendres 7 de març, a la tarda, el Teatre Àngel Guimerà va ser l’escenari de l’acte d’atorgament del 13è Premi Teresina Martorell.

El Premi Teresina Martorell és un guardó anual que concedeix l’Ajuntament del Vendrell en el marc del Dia Internacional de les Dones. Té l’objectiu de reconèixer una dona o un col·lectiu de dones que hagin destacat per la seva tasca i trajectòria contribuint al desenvolupament de la nostra societat, així com en la defensa de la igualtat entre dones i homes en qualsevol àmbit. La mereixedora d’aquest premi honorífic s’escull a través d’una comissió que estudia les propostes rebudes per part de la ciutadania. Aquest 2025 se n’han rebut 6.

I la premiada d’aquest any ha estat Magda Gual Lleó en reconeixement a la seva trajectòria en el món de l'esport, concretament en el tennis femení, i com a membre de nombroses associacions culturals del Vendrell.

El Vendrell, 11 de març de 2025

 El Memorial Democràtic instal·larà enguany una nova remesa de 127 llambordes Stolpelsteine, que es col·locaran a 28 municipis catalans, entre ells el Vendrell. Cada llamborda és un homenatge únic a una persona deportada als camps de concentració nazis.

La col·locació de les 10 primeres llambordes en memòria dels 17 vendrellencs deportats als camps de concentració nazis tindrà lloc aquest proper dissabte 15 de març. A les stolpersteine es grava el nom complet de la persona, l’any de naixement i l’any de deportació, el camp de concentració on va ser enviada i la seva situació final (assassinada o alliberada). Les llambordes s’emplacen davant de la residència on va néixer la persona homenatjada o en el darrer lloc on va viure en llibertat a Catalunya.

Ahir, durant la presentació de l’acte del proper dissabte, l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, va recordar que al Vendrell la iniciativa va ser promoguda pel grup municipal de Som Poble l’any 2019, a qui va agrair la seva tasca. Kenneth Martínez va manifestar que “tenim un deute històric amb veïns del Vendrell que van viure una de les pitjors experiències del S.XX i no podíem permetre que l’oblit els continués castigant a més de tot el que van patir”. L’alcalde també va apuntar que la col·locació de les llambordes Stolpersteine tindrà també una vessant pedagògica que permetrà explicar aquests fets a joves i infants del municipi.

De la seva banda, els familiars de les persones homenatjades també van agrair la iniciativa. En paraules de Pere Marcé, nét de Pere Recasens Riambau, un dels vendrellencs deportats, ““aquest acte el que fa és retornar la dignitat a les persones. El meu avi i la resta de veïns deportats als camps d’extermini tenien un nom, un cognom... i el primer que els van fer quan van arribar als camps d’extermini va ser desposseir-los de la seva personalitat. Amb la instal·lació de les llambordes ajudarem a retornar-los-hi”.

Alfredo Valdivielso, ex regidor de Som Poble, va expressar la seva gratitud a tothom que ha fet possible arribar a fer possible aquest acte. Tot i això, va dir, “això no és un final. Hi ha moltes persones que tot i no anar a camps de concentració, van patir l’exili i la repressió; són persones anònimes que no estaran a cap llista i hem de continuar reivindicant la seva història”.

A l’acte del proper dissabte es col·locaran deu llambordes, però s’espera que l’any vinent n’arribin set més d’altres vendrellencs que també van deportats a camps d’extermini nazis.

Els vendrellencs homenatjats en aquesta primera fase són:

-Joan Aliau Turdiu
-Joan Aliau Vilanova
-Salvador Esvertit Forcada
-Rafael Manuel Jané Borràs
-Joan Mallofré Nin
-Pere Recasens Riambau
-Josep Rius Fortuny
-Jaume Socias Figueras
-Jaume Tous Salvó
-Joan Vallvé Tusquellas

 

L’acte del proper dissabte tindrà dues parts. A les 9 del matí s’iniciarà l’itinerari urbà de col·locació de les llambordes. El recorregut serà:

C/ Cristina Baixa, 94
c/ Roquetes, 11
c/ Om, 51
c/ Mar, 57
c/ Barceloneta Baixa, 26
c/ Albinyana, 28
c/ U d’Octubre, 11
c/ Colom, 43
Baixada de Sant Miquel, 5-7

La jornada d’homenatge clourà amb un acte institucional que tindrà lloc a Plaça Nova, a partir de les 12h. Davant l’escultura de Pau Casals, tindran lloc els parlaments així com una actuació de la cantant Marina Rossell.

El projecte Stolpersteine

El projecte Stolpersteine constitueix una de les iniciatives més distintives que executa el Memorial Democràtic.

Gunter Demnig (Berlín, 1947) és l’artista alemany que va crear el projecte Stolpersteine. Les primeres llambordes es van col·locar a Berlín, el maig de 1996, i estaven dedicades a persones jueves víctimes del nazisme i residents al barri de Kreuzberg (Berlín). Des d’aleshores, se n’han instal·lat més de 82.000, arreu del món.
Es considera el projecte de memòria descentralitzat més gran del món. Les llambordes es fabriquen artesanalment a Alemanya, en un gest de respecte i d’humanitat que contrasta amb l’extermini industrialitzat del nazisme.
En alemany Stolpersteine significa ‘pedra que fa ensopegar’ i, d’acord amb Demnig, “no hi ensopeguem amb els peus, sinó amb el cap i el cor”. A més, el fet de situar les llambordes a terra té un significat especial, en la mesura que sempre que algú vulgui llegir la inscripció de la stolpersteine cal que s’hi inclini i, per tant, fa una reverència al nom de la persona deportada. Una manera més de retre homenatge a les víctimes i recordar-les.

 

Cartell de l'acte



©2019 Ajuntament del Vendrell