CONCURS DE FOTOGRAFIA

Imatge concurs de fotografiaEl Concurs de fotografia del Vendrell és un certamen que pretén fomentar l’exercici de les arts visuals amb el patrimoni del Vendrell, i el Baix Penedès, com a motiu principal.

La temàtica és diferent per a cada edició i cada autor pot presentar un màxim de tres fotografies inèdites. La inscripció al concurs és totalment gratuïta.

Amb totes les obres presentades es fa una exposició. El dia de la seva inauguració s'anuncien les fotografies premiades, les quals són escollides per un jurat format per persones vinculades a la fotografia.

La Regidoria de Cultura i Festes, amb la col·laboració del Grup Fotogràfic del Vendrell, organitza el concurs de fotografia, des de l’any 1999. Així es participa en les Jornades Europees del Patrimoni, una iniciativa patrocinada pel Consell d’Europa des del 1991 per promoure la difusió del patrimoni entre els ciutadans. En aquestes jornades hi col·laboren també la Generalitat de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner.

 SOL·LICITUD D'INSCRIPCIÓ

DECLARACIÓ RESPONSABLE

BASES 2019

CONVOCATÒRIA 2019XXI CONCURS DE FOTOGRAFIA DEL VENDRELL 2019

Làpides, escultures i records amb història dels cementiris del Baix Penedès

“Disculpi que no m’aixequi, senyora.”
Epitafi de la tomba de Groucho Marx

 

La paraula cementiri ve del grec koimetérion, que significa dormitori, ja que, segons la creença cristiana, al cementiri s’hi anava a dormir fins al moment de la resurrecció.

Des de la prehistòria, els humans han retut homenatge als seus difunts. A la visió tètrica de l’època medieval, que presentava la mort com una realitat fosca i tenebrosa, la seguí durant segles la utilització de la por de la mort com un motiu de propaganda de l’església per pressionar la comunitat cristiana, i a partir de finals del segle XVIII s’arribà a la valoració de l’aspecte artístic i a la utilització de la sepultura com a mitjà de propaganda personal. Els
temes decoratius passen a ser més personals i més vinculats a la vida del difunt i no tan dependents de la tradició catòlica, i es dona molta importància als símbols com un complement dels epitafis. El cementiri és un reflex fidel de la societat.

Aquest cop, el concurs té la finalitat de posar en valor el patrimoni històric i arquitectònic del cementiri, trencar el tabú entorn de l’art funerari i considerar el cementiri com un museu a l’aire lliure. Hi ha ciutats on als cementiris s’hi passeja, s’hi llegeix, s’hi descansa, s’hi fan visites guiades..., com ara els de París, Londres, Praga, Florència o Barcelona.

Volem veure, en les vostres fotografies, sepultures clàssiques, modernes, senzilles o ostentoses; la simbologia dels detalls decoratius; un nínxol, un mausoleu, un panteó o un epitafi en una làpida. O els diferents elements artístics que conformen el missatge religiós o fins i tot pagà que els morts ofereixen als visitants: els àngels, les calaveres, els crismons, les creus, les corones i tot el seguit de representacions d’elements que omplen les sepultures.
Aquesta és la 21a edició del Concurs de Fotografia que organitzen el Museu Arqueològic del Vendrell (actualment tancat) i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell, amb la col·laboració del Grup Fotogràfic del Vendrell, un certamen que ja s’ha convertit en un dels referents de la comarca del Baix Penedès i que està inclòs en les Jornades Europees del Patrimoni, que es celebren el segon cap de setmana d’octubre.

 

Cultura

©2019 Ajuntament del Vendrell