El Vendrell, 15 de juny de 2022

 La regidoria de Joventut ha fet un balanç molt positiu del funcionament del projecte “Espai Jove de Salut”, que presta juntament amb el col·lectiu H2o, i que aquest curs ha registrat un increment molt important de demandes de formació i intervenció per part dels centres educatius del municipi, així com de joves a títol individual.

Un fet que, tal com ha destacat el regidor de Joventut, Rubén Gràcia, “és indicatiu de que l’Espai Jove de Salut s’ha convertit amb els anys en un punt de referència al territori per moltes de les persones joves i adolescents del municipi”. En concret, respecte a les dades d’abans de la pandèmia, s’han triplicat els tallers i l’alumnat participant.

L’Espai Jove de Salut és un punt d’informació juvenil on s’ofereix assessorament sobre temes que tinguin a veure amb la salut i la gent jove. Es dinamitzen activitats per a joves relacionades amb la promoció d’hàbits saludables, la prevenció de conductes de risc i l’apropament al sistema sanitari i l’enxarxat associatiu als joves. La implantació del projecte Espai Jove de Salut al Vendrell es va iniciar l’any 2007 amb una intervenció de formació a joves dels centres educatius de secundària i atenent de manera presencial i individualitzada a les tardes al Centre cívic l’Estació, després al Casal Jove del c/Roquetes i, en els últims anys, al Casal Jove del Vendrell.

Durant aquest curs 2021-2022 la tècnica de l’espai Jove de Salut ha dut a terme 143 dinamitzacions, que han arribat a un total de 2.446 alumnes, enfront dels 1.021 que van participar el curs passat. En concret, s’han fet als següents centres: INS Andreu Nin, INS Mediterrània, INS Baix Penedès, l’Institut Escola Àngel de Tobies, el Col·legi Sagrat Cor del Vendrell, la UEC del Vendrell, l’Escola Turisme del Baix Penedès, la Casa d’Oficis de l’Eina del Vendrell i el Centre residencial de Santa Teresa del Ventall.

En relació a la temàtica de les dinamitzacions d’aquest curs, per a primer d’ESO s’han ofert tallers sobre temes com l’acceptació de grup, el bullying o tòpics i mites; per a 2n d’ESO, les propostes han tractat sobre com relacionar-se amb el propi cos i la prevenció al consum de drogues; a 3r d’ESO, els tallers han estat sobre rols socials vs rols sexuals; sobre prevenció de violències de gènere i sobre la realitat LGTBIQ+ i per a 4rt d’ESO, s’han ofert xerrades sobre sexualitats i afectivitats, sobre sexualitat i cicle menstrual i sobre prevenció del VIH-SIDA i altres infeccions de transmissió sexual.

Una proposta formativa que pretén oferir una intervenció continuada en el temps als quatre nivells de la ESO i Batxillerat, que vagi més enllà d’una xerrada o taller puntual.

El regidor de Joventut ha agraït la confiança dels centres educatius a l’hora de sol·licitar aquests tallers formatius, que, en alguns casos, s’ofereixen conjuntament amb altres serveis, com les llevadores o infermeres del CAP o els Mossos d’Esquadra.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell