El Vendrell, 19 de gener de 2022

Publicada la 8ena edició de la bibliografia amb les noves incorporacions al fons local de la Biblioteca Pública Terra Baixa durant el 2021

La Biblioteca Pública Terra Baixa del Vendrell va posar en marxa, l’any 2014, una col·lecció de bibliografies de periodicitat anual. La seva finalitat és la de donar a conèixer els nous documents catalogats en la seva Col·lecció Local. Aquest 2022 la publicació arriba a la vuitena edició, i hi inclou les incorporacions produïdes durant el passat 2021. L’objectiu continua sent el mateix: promoure i posar aquest fons a l’abast de tothom. Per això, la guia es troba a disposició de tots els usuaris, i es pot consultar tant en format paper a la pròpia Biblioteca com de manera virtual des de l’enllaç https://issuu.com/bibliotecaelvendrell/docs/col_lecci_local_incorporacions_2021

Cal destacar, en l’edició d’enguany, que s’ha aplicat un canvi de format i disseny en la guia. Així mateix, s’ha experimentat un augment de títols en relació amb el 2020 per dos motius principals. D’una banda, per la represa editorial després dels efectes de la pandèmia. I, d’altra banda, per la important donació de documents feta pel vendrellenc Salvador Poch Bricollé.

A la guia només s’hi inclouen aquells títols que s’incorporen al fons local per primer cop. És a dir, que no s’hi relacionen aquells que corresponen a segons exemplars o còpies. En aquest sentit, la bibliografia recollida es reparteix en diferents blocs temàtics, amb un total de 122 títols diferents, principalment en format llibre, però on també es pot trobar una partitura musical i alguns enregistraments sonors.

El document més antic data de 1896. Porta per títol El Algarrobo: su descripción, multiplicación, cultivo, zona, enemigos que tiene, utilidades que reporta y cuanto se relaciona con el conocimiento de tan útil árbol, un llibre escrit per Joaquim Bassa i imprès per la Impremta Ramon. Es tracta d’una obra que va tenir una gran importància i transcendència a l’època.

La finalitat de la Col·lecció Local de qualsevol biblioteca pública és la preservació del patrimoni bibliogràfic del seu municipi i comarca. En el cas de la Biblioteca Pública Terra Baixa, el seu àmbit d’actuació en aquesta matèria és el llegat documental del Vendrell i, per extensió, del Baix Penedès. Està integrada per documents de diferents tipologies (llibres, audiovisuals, premsa, estudis, mapes, música, contes, teatre, etc.) i treballa per recollir de forma exhaustiva qualsevol publicació o edició d’aquest àmbit territorial.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell