El Vendrell, 2 de desembre de 2021

La Col·lecció Local de la Biblioteca del Vendrell ha incorporat una important quantitat de documents després de la donació realitzada per Salvador Poch Bricollé. Concretament, el gruix de l’aportació inclou material relacionat amb el domenyenc Alfons Maseras, un destacat nombre d’obres d’àmbit local i documents de temes diversos.

La donació inclou material relacionat amb Alfons Maseras i un conjunt de documents relacionats amb el Vendrell i el Baix Penedès i que inclouen tant llibres com documentació menor. En total, la donació ascendeix a uns 100 llibres de temàtica local i a quasi 500 exemplars de documentació menor.

Salvador Poch és una persona que al llarg de la seva vida ha estimat i ha valorat en gran manera els llibres, especialment tots els que feien referència al seu poble i al territori. Es defineix com un lletraferit que en plena joventut era capaç de viatjar fins a Barcelona assíduament per resseguir llibreries de vell i d’altres, on trobava i comprava publicacions de tota mena que feien referència al Vendrell i al Penedès. El seu tarannà personal ha propiciat que tot aquest llegat estigui en molt bon estat de conservació i ordre, i que finalment el seu desig hagi estat el de posar-ho tot a disposició dels vendrellencs  i vendrellenques, com a contribució al seu patrimoni escrit i documental col·lectiu. 

Llibres d’Alfons Maseras

La part de donació corresponent a l’escriptor, narrador, periodista, traductor, poeta i dramaturg Alfons Maseras i Galtés  (Sant Jaume dels Domenys1884 - TolosaLlenguadoc1939) conté una col·lecció formada per 37 obres  seves. En la majoria d’obres cedides, el mateix Maseras n’és l’autor original, mentre que en d’altres actua com a traductor, firmant amb el pseudònim de ‘Jaume dels Domenys’.

Entre les edicions donades predominen les obres editades entre els anys 1907 (la més antiga) i el 1938, essent la més moderna de l’any 1994. Deu d’aquestes obres no formaven part del catàleg actual de la Biblioteca i s’hi incorporen de nou en nou, mentre que la resta permetran ampliar el fons de manera que es pugui disposar de dos exemplars d’algunes obres, tal com s’intenta en tots els documents de la Col·lecció Local.

Llibres locals

Pel que fa a la donació de publicacions de temàtica local, inclou 62 llibres editats entre els anys  1882 i 2011, alguns dels quals van ser degudament enquadernats de nou pel mateix donant, que aconseguí d’aquesta manera millorar-ne la conservació.

Altres documents d’interès

La donació també inclou material de tipus divers (adhesius, programes de Festa Major, cartells, fullets, postals, etc.) que tenen un gran interès en estar directament vinculats amb el Vendrell i la comarca. Es tracta, en total, de 500 documents que es poden agrupar en grans blocs temàtics i que tenen a veure amb diferents entitats i col·lectius, com ara el comerç local, casals familiars, clubs d’esports, cinemes, festivitats, postals o vendrellencs il•lustres, entre molts d’altres. Fins i tot, s’hi poden trobar tres cartells d’uns concerts que es van fer l’any 1966 al Cau de l’Arc, l’espai on ara es troba ubicada la Biblioteca Pública Terra Baixa.



©2019 Ajuntament del Vendrell