El Vendrell, 21 de juny de 2021
El projecte “Detectem”, impulsat per la Regidoria de Gent Gran de l’Ajuntament del Vendrell, ha rebut un reconeixement del Banc de Bones Pràctiques de la Fundació Pi i Sunyer i la Federació de Municipis de Catalunya.
En concret, aquest projecte, que té l’objectiu de detectar les necessitats de les persones de més de 80 anys del Vendrell que viuen soles per tal de fer accions preventives i evitar possibles situacions de risc social, ha estat seleccionat com a “pràctica significativa” en l’àmbit de la Gent Gran i inclosa al Banc de Bones Pràctiques dels governs locals (Edició especial covid-19). En aquesta edició especial de la Covid-19 s’han valorat aquelles experiències que representen no tan sols una aportació innovadora i de qualitat al món local, sinó també una resposta àgil i eficient als reptes de la pandèmia.
A partir de la publicació del projecte a la web del Banc de les Bones Pràctiques (www.bbp.cat), aquest pot servir de referència per d’altres ajuntaments o entitats locals.
La regidora de Gent Gran, Montse Martín, ha mostrat la seva satisfacció pel reconeixement a aquesta iniciativa, que actualment continua en marxa. Martín ha explicat que “seguim trucant a la gent més gran de 65 anys, prioritzant els que viuen sols, però també als matrimonis o persones grans que viuen amb algun familiar”. De cara al mes de setembre es preveu poder tornar a realitzar les visites domiciliàries, ara encara aturades per la pandèmia, com havien fet abans de la Covid-19. Entre el gener i febrer de 2020, per exemple, es van fer 160 visites.
La regidora ha detallat que en els últims mesos, a través del programa s’han realitzat 1.200 trucades i se n’han rebut més de 500, a banda d’atendre consultes per correu electrònic. Les atencions que s’ofereixen, preferentment, son per consultes sobre la vacunació, dubtes per tràmits, per temes sanitaris o derivacions a d’altres serveis. Actualment, a part de la tècnica de gent gran, hi ha dues persones que reforcen les tasques del programa Covid del SOC.
Des del programa també s’atenen derivacions des del CAP I de persones grans que se senten soles i se’ls ofereix atenció emocional i acompanyament, fent-ne un seguiment setmanal o quinzenal, segons la valoració dels professionals sanitaris.
La regidora ha recordat que la regidoria de Gent Gran ofereix un telèfon de contacte per a persones de més de 70 anys al què hi poden contactar per fer qualsevol consulta. El telèfon és el 686 90 73 65.