El Vendrell, 30 de gener de 2020

La Xatonada Popular 2020 tindrà lloc aquest cap de setmana de l’1 i 2 de febrer amb el 34è Concurs de Mestres Xatonaires, la 33a Exhibició de Xatonaires Infantils, la 27a Fira de productes alimentaris naturals i artesanals i el 4t Xató Experience, entre moltes altres activitats gastronòmiques i força novetats.

Una de les significatives, i que va anunciar ahir la regidora de Fires i Mercats, Ma. Luz Ramírez, en el marc dels cursets infantils Aprèn a fer xató, és la incorporació a la festa d’un centenar de racions de xató apte per a persones celíaques. Així, tant el pa que es fa servir per la salsa com el pa que es dona com a acompanyament de la ració seran sense gluten.

També els tradicionals cursets d’aquest any han inclòs enguany algunes novetats. Abans de començar el curset d’aprendre a fer xató amb els i les mestres xatonaires, la cooperativa L’Aresta ha ofert una dinàmica de grup per a l’alumnat que ha consistit en un joc per aprendre diversos conceptes al voltant del xató: ingredients, productes locals, característiques dels ingredients, d’on provenen, quan es van introduir en la nostra cultura, propietats etc.

Una altra de les novetats importants d’enguany és que la festa gastronòmica del diumenge es trasllada a l’escola Àngel Guimerà amb motiu de les obres al c/ Dr. Robert, que obliguen a mantenir oberta la Rambla per a la circulació de vehicles. A l’escola, doncs, s’hi duran a terme diumenge el Concurs de Mestres Xatonaires, l’Exhibició de Xatonaires infantils i el repartiment de les racions de la Xatonada Popular. Tot just al costat del pavelló, al carrer Apel·les Fenosa, s’ubicarà la carpa del Xató Experience, on a les 12 del migdia, s’oferirà un showcooking de Jordi Guillem, xef de Lo Mam Restaurant Le Meridien Ra Beach Hotel i membre del col·lectiu Terra i Taula. També a aquesta hora, a la mateixa carpa, es podrà fer una degustació de les tapes Xató Experience dels restaurants El Paladar, La Cuina 2, El Niu i Fondue Cal Primo. Aquesta degustació serà el tret de sortida de la Ruta de tapes Xató Experience.

El dissabte la festa gastronòmica escalfarà motors a la Rambla, que serà l’espai que acollirà una altra de les novetats d’enguany: concretament, a partir de les 12 del migdia, hi tindrà lloc la VermuTOnada, una activitat en què es podrà gaudir de la bona música de Dj Delapierre amb la degustació de xips&xató.

També el dissabte al matí, a la plaça del Mercat municipal, hi haurà tallers perquè tota la família pugui experimentar amb el xató sota el títol de Xató Experience Kids. I a partir de les 11 h, a la plaça de Francesc Macià, hi haurà el JUGACIRC, un espai de jocs d’habilitat per a tota la família.

El programa d’actes complet de la Xatonada Popular del Vendrell 2020 es pot consultar al web municipal i al Facebook de Fires i Mercats del Vendrell.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell