Madrigueres25pwAquest passat dissabte al migdia es va inaugurar la passarel·la, el camí i l’adequació mediambiental de les Madrigueres. Un projecte que va arrencar fa anys, en què hi han intervingut diverses administracions i col·lectius, i que ha hagut de superar canvis i aturades per diverses circumstàncies. Un projecte, però, que des de la vessant mediambiental no està definitivament tancat, ja que mica en mica ha d’anar incorporant més millores i actuacions a l’hàbitat, que se sumaran a la restauració dunar i la construcció de llacunes ja fetes. També queden pendents altres millores pel què fa a l’ús públic de l’espai, com per exemple la recuperació del búnquer de la Guerra civil, entre altres.

Precisament, el regidor de Medi Ambient, Josep Mercader, va referir-se dissabte al llarg i complex procés que ha culminat amb les actuacions que es poden gaudir en l’actualitat i que han permès “una interacció i un equilibri entre els valors ecològics i faunístics de l’espai amb els valors socials, turístics i de lleure d’aquest indret privilegiat davant de mar”. Mercader va fer èmfasi en la necessitat que la continuïtat del projecte de renaturalització de les Madrigueres “es faci entre tots, administracions, entitats i ciutadania”. “Aquest espai serà important en la mesura que l’estimem”, va afegir.

El president del grup ecologista Geven, Ricard Collado, va posar de relleu “la raresa que representen les Madrigueres en el litoral català”, que s’ha aconseguit preservar de la urbanització. També va destacar les diverses actuacions i inversions fetes en els darrers anys pel Geven gràcies a les subvencions de l’Obra Social “la Caixa” i que han permès millorar l’hàbitat de les Madrigueres. Tot i que moltes d’elles s’han centrat en la cura del corriol camanegre, una espècie que nidifica a la zona, són actuacions que, segons Collado, “reverteixen també en la protecció de les platges i en la qualitat de tot l’entorn”.

A l’acte d’inauguració també hi va ser present el director de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat, Ferran Miralles, que va qualificar l’espai de les Madrigueres de “joia immensa”, que testimonia com eren les platges d’abans, naturals, i que amb el pas del temps “anirà madurant i anirà a més”.

De la seva banda, el Subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, va destacar la col·laboració que ha existit entre les diverses administracions per tirar endavant aquesta actuació.

L’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, va voler deixar constància en el seu parlament de la tasca feta per l’anterior alcalde, Benet Jané, i l’anterior regidora de Platges, Àngels Turdiu, per començar a treballar aquest projecte. Carnicer va reconèixer també que des del punt de vista de la política municipal, “salvar les Madrigueres” ha sigut un leitmotiv pels diferents governs i grups polítics del consistori i en aquest sentit va afegir que, “ tot i no ser l’obra econòmicament més important que s’ha dut a terme darrerament, sí que és la de més càrrega sentimental i simbòlica”.

Cal recordar que després que el Ministeri de Costes donés per finalitzades les obres d’adequació ambiental de les Madrigueres, el govern municipal ha executat en els últims mesos la construcció del camí a través d’aquest espai natural, que dona continuïtat a la passarel·la que travessa la desembocadura de la Riera de la Bisbal, la qual també va ser executada pel Ministeri. El camí, un cop superada la passarel·la, oscil·la lateralment cap a l’esquerra, venint des del Vendrell, per acostar-se a la mota de protecció (el mur de terres que ha desplegat el Ministeri). D’aquesta manera, l’itinerari transcorre per l’interior de les Madrigueres, en paral·lel a la mota i deixa les llacunes a mà dreta. El camí s’ha fet amb materials i tècniques toves i compta també amb un cordó que acompanya i guiarà aquest itinerari de la marxa a peu.

El dia de la inauguració, les autoritats i ciutadans presents a l’acte van recórrer el camí per veure com ha quedat tot l’espai.



©2019 Ajuntament del Vendrell