09 01 valoracio cse 01 webDel 15 de juliol al 14 d’agost, la Regidoria de Medi Ambient, Sostenibilitat i Serveis Ambientals ha dut a terme una campanya de sensibilització per al foment de la recollida d’excrements de gossos de la via pública (CSE), amb una imatge gràfica molt significativa protagonitzada per una tifa.

En diferents punts del municipi s’han penjat pancartes, s’ha fet una bustiada per fer arribar a totes les llars del Vendrell un díptic informatiu i hi han treballat vuit educadors de carrer. Aquests educadors, amb un uniforme ben vistós, han recorregut els carrers del municipi per explicar a la ciutadania la campanya i per informar sobre l’ordenança de convivència i civisme en relació als excrements de gossos. A més, quan trobaven un excrement, el senyalitzaven amb uns marcadors inspirats en sèries televisives d’investigació policial i, passada una estona, es procedia a la seva retirada.

L’objectiu de la campanya, que s’ha finançat amb l’1% del contracte del servei de la neteja viària, era conscienciar els propietaris de gossos sobre les seves responsabilitats davant d’una problemàtica que suposa moltes queixes a l’Ajuntament. La regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Serveis Ambientals, Eva Mata, ha explicat que “un cop finalitzada la campanya informativa, ara toca que la des de la Policia Municipal es vetlli pel compliment de l’ordenança de convivència i civisme, la qual recull que les sancions poden ser des dels 750 fins al 3.000 euros segons la gravetat”.

Sobre els resultats finals de la campanya, recollits en un document que es pot consultar al web municipal http://elvendrell.net/images/stories/el-vendrell-per-temes/Medi_Ambient/09-01_INFORME_CSE_versi%C3%B3_publicable.pdf , s’han destacat un sèrie de punts. La biòloga Mercè Jané, de l’empresa que ha desenvolupat la campanya, ha explicat que durant un mes els vuit educadors de carrer han tramés informació directa a 3.500 persones i han fet 530 marcatges d’excrements.

En general, s’ha detectat la falsa creença que és correcte no recollir els excrements que facin els gossos en zones verdes o sense urbanitzar perquè es creu que, fins i tot, és positiu com a adob. Hi ha un desconeixement sobre on s’ha de llençar la bossa amb els excrements recollits, a part que hi ha queixes que no hi ha dispensadors de bosses. No se sap que s’han de netejar les miccions dels animals del mobiliari urbà i façanes i que s’hauria de dur una ampolleta d’aigua amb una mica de vinagre per poder diluir-les. No es coneixen les zones d’esbarjo per a gossos i es reclama una zona de platja per a gossos. Hi ha preocupació en certes urbanitzacions en què els propietaris deixen anar els gossos deslligats. Es desconeix l’obligatorietat de censar els animals a l’Ajuntament.

Respecte a aquest darrer punt, Eva Mata ha avançat que es durà a terme una campanya específica perquè els propietaris censin els seus animals. Sobre els dispensadors de bosses, la regidora ha dit que no se’n posaran perquè són els propietaris que les han de portar a sobre per evitar la no recollida de l’excrement amb l’excusa que s’hagin acabat les bosses dels dispensadors. Pel que fa a les zones d’esbarjo de lliure circulació per a gossos, s’ha anunciat que, a part de la de Mas d’en Gual i de la dels Còdol, s’habilitaran d’altres a Masia Blanca, Sant Salvador i la Muntanyeta. I la zona d’esbarjo de Mas d’en Gual es complementarà amb una altra per a gossos més petits.

Eva Mata ha recordat que els ciutadans poden apropar-se a l’Ajuntament per recollir banderoles de la campanya per penjar al balcó i ajudar a difondre el missatge de conscienciació.

 

 

 



©2019 Ajuntament del Vendrell