02-01 03 escarolaEl proper diumenge 14 de febrer, a partir de les 10 del matí, a la Rambla, el Vendrell celebrarà la Xatonada Popular amb el 30è Concurs de Mestres Xatonaires, la 29a Exhibició de Xatonaires Infantils i la 23a Fira de productes alimentaris naturals i artesanals. La presentació es va fer ahir la tarda al menjador de l'escola Marta Mata, on es van iniciar els cursets "Aprèn a fer xató", en els quals participen 240 infants i 70 adults.

 

El president de l'Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya, Paco Azuaga, va fer un breu repàs a la història de la Xatonada Popular que "va tenir el seu origen fa 30 anys a partir d'una idea que va sorgir del CIT de fer un concurs de mestres xatonaires i que, l'any següent, ja va incorporar la iniciativa d'ensenyar els infants a fer xató". Aquest darrer aspecte és un fet diferencial del Vendrell respecte a altres municipis de la Ruta del Xató, ja que, "si bé en el seu inici van ser només 12 nens i nenes que hi van participar, ara n'hi ha 240 repartits en quatre escoles", va posar de relleu Azuaga.

En aquest sentit, el regidor de Promoció Econòmica, Kenneth Martínez, va destacar que "gràcies a la col·laboració dels mestres xatonaires, els cursets infantils són una bona base per garantir que aquest plat tradicional tingui futur". El regidor va anunciar que aquest any s'ha arribat a un acord amb els supermercats Bonpreu i Esclat per ser el un nou patrocinador de la Xatonada Popular del Vendrell. Kenneth Martínez també va explicar que, enguany, perquè aquest dia sigui una gran festa popular, s'han programat diferents activitats paral·leles: tres tallers relacionats amb els ingredients del xató i amb la cuina que incorpora la ciència per fer emulsions, gelificacions i esferificacions, i una exhibició de ball a càrrec del grup "Penedès Swing".

A més, durant tot el matí a la Rambla hi haurà estands relacionats amb el món del xató, la Fira de productes alimentaris naturals i artesanals, jocs infantils, trobada d'intercanvi de plaques de cava, actuació de la colla castellera Nens del Vendrell i ruleta solidària que, enguany, la seva recaptació es destinarà a l'Associació d'Afectats d'Esclerosi Múltiple.

A partir de les 12 del migdia es realitzarà el repartiment d'unes 1.500 degustacions de xató, que tindran un preu de 7 euros.


Més informació: Cartell i programa d'actes



©2019 Ajuntament del Vendrell