ramon ramonRamon Ramon i Vidales (el Vendrell, 1857 – íd., 1916)
Periodista i escriptor, va ser un autor molt complet que va destacar en diversos camps: periodisme, poesia, teatre i també una novel·la. Inicià la seva trajectòria publicant narracions breus, “quadres”, de caràcter costumista, a revistes de Barcelona amb el pseudònim de Ramonet R però que, gràcies a la influència d’Emili Vilanova, va acabar transformant en sainets.

El primer, fou A cal notari, el qual va ser estrenat amb un gran èxit el 16 d’octubre de 1899 al Teatre Romea de Barcelona. Anys més tard, En Pau de la Gralla ó la festa major de la vila (1900), Lluita de cacics o l’elecció de regidors (1901) o El Restaurant de la platja (1908). L’obra més significativa va ser El carro del vi (1903). Va excel·lir també com a crític teatral.

La seva vessant professional es va centrar en la impremta, ja el 1891 hi ha constància de “La Impremta Ramon Germans”. En la seva vessant periodística, el 1892 va fundar, juntament amb els seus germans Jaume i Joan, el setmanari local El Vendrellense, en llengua castellana, i, va dirigir el periòdic Lo Vendrellench i El Baix Penedès, tots dos en llengua catalana. L’any 1928, la vila li dedicà un sentit homenatge i es posà una placa a la casa pairal.

©2019 Ajuntament del Vendrell