benvingut sociasBenvingut Socias i Mercadé (El Vendrell, 1877 – íd., 1952)
Va iniciar els seus estudis musicals al Vendrell de la mà de Carles Casals i Riba. Durant aquest primer període, compartí classes amb Bonaventura Dini i Pau Casals, amb el qual tocà en nombrosos concerts a l’estranger. Als deu anys, ingressà a l’Escolania de Montserrat, on estudià orgue i sis anys després, al 1893, continuà els seus estudis de piano i composició a l’Escola Municipal de Música de Barcelona, sent deixeble del pianista Joan Baptista Pellicer i Cardona.

En aquesta mateixa escola i durant cinc anys, del 1898 al 1905, Socias exercí com a professor auxiliar de piano i, a partir de 1906, inicia la seva activitat concertística a nivell internacional. En molts dels concerts que va oferir al llarg d’Europa i Amèrica, va estar acompanyat del seu amic d’infantesa, Pau Casals, amb qui compartirà anys després escenari amb l’Orquestra Pau Casals (1930 – 1935). Havent assolit un gran èxit al Queen’s Hall de Londres l’any 1911, retornarà a Catalunya tres anys més tard, el 1914.

Ja establert a Barcelona, l’any 1919 obté la càtedra de perfeccionament de piano al Conservatori del Liceu, càrrec que exercirà fins a l’esclat de la Guerra Civil (1936), moment en el qual s’exilia a Londres per no tornar fins a la fi de la contesa, l’any 1939.

Acabada la guerra civil retorna al Vendrell i viurà a la finca la Plana, que el matrimoni Socias havia heretat en usdefruit. Allí hi viurà fins la seva mort el 1952.

La seva producció inclou nombroses composicions religioses, entre les quals rosaris, una Salve Montserratina, uns Goigs a Sant Salvador i algunes misses. També és autor de diverses sardanes, música de cambra i les obres poètic-musicals Les cinc roses i Les tres volades.

L’any 1951, un grup de vendrellencs i la societat coral la Lira Vendrellense, amb el patrocini de l’Ajuntament del Vendrell, van organitzar un homenatge a Benvingut Socias. Els actes es van desenvolupar en dos dies, el 19 i el 21 de gener, dia en el qual se li concedeix el títol de fill predilecte de la vila i es va col·locar un bust seu a la sala de plens de l’Ajuntament, obra de l’escultor vendrellenc Joan Borull i Soler.

©2019 Ajuntament del Vendrell