El Vendrell, 5 d'octubre de 2023

El proper 11 d’octubre, a les 19h, la sala d’exposicions temporals del Museu Deu es veurà inundada de color, d’un color plasmat en les obres del pintor Jordi Freixas Cortés.

Amb el títol "Freixas Cortés: viatge al món del color" ens endinsarem en l’obra d’aquest artista de la “generació perduda”, nascut l’any 1917 que en plena joventut va patir la guerra civil i la immediata segona guerra mundial.

Freixas es formà a La Llotja i, posteriorment, amb Francesc Labarta, artista i pedagog per vocació que, a més a més de ser part del professorat de l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona, va fundar la seva pròpia acadèmia. També fou alumne de Josep Olivet i Legarés, artista olotí, amb qui aprendria a sintetitzar.

Fou company de Frederic Lloveras i Josep M. Mallol Suazo, artistes presents a la col·lecció del Museu Deu i amb els quals anava a pintar a l’Estany de Banyoles.

Cortés, amb trenta dos anys va fer estada a París on va conèixer l’obra de Pissarro, Sisley, Seurat, Matisse, Bonnard... els quals influïren en la concepció del color com a eina principal de la seva tasca pictòrica. La paleta de grisos de la seva primera etapa va passar a unes potents gammes de contrastos cromàtics de tonalitats càlides i fredes, d’un estil més sintètic, d’una estricta simplificació de formes geomètriques reduint el color a tintes planes.

La sala d’exposicions temporals del Museu Deu presenta un conjunt de quadres on l’explosió de llum i color es mostra en jardins, marines, carrers de ciutats... i on clarament es veu la influència de Monet o Sisley.

Josep M. Cadena qualificà l’any 2004 Freixas Cortés com un “pintor representatiu de l’època que li va tocar viure amb la seva síntesi entre la figuració i l’abstracció”.

Al llarg de la seva trajectòria artística Freixas va obtenir diferents premis i la seva obra és present en diferents museus de Barcelona, Madrid, Figueres, Mataró i Sant Sebastià, entre d’altres. Ha exposat a nombroses ciutats del país (Barcelona, Bilbao, Gijón, Madrid, Palma de Mallorca..) així com a Caracas, Götenborg, Grenoble, Nova York, París, Mèxic DF, etc

Jordi Freixas va morir el febrer de 1984 a Tiana, població on tenia la seva residència i el seu taller principal.

L’exposició es podrà visitar de l’11 d’octubre al 14 de gener de 2024 i hi ha previstes les següents activitats complementàries i gratuïtes:

*4 de novembre, a les 18.00 h: Visita comentada de la mà del fill de l’artista

*17 de novembre, a les 17,30h: Taller: “Experimentem amb els colors”. Públic infantil (de 6 a 10 anys). Cal inscripció prèvia

*2 de desembre, a les 12.00 h: Visita comentada de la mà del fill de l’artista

Per a més informació: Museu Deu. Plaça Nova, 6. El Vendrell. Tarragona. 977666308 / museudeu@elvendrell.net

 



©2019 Ajuntament del Vendrell