El Vendrell, 20 de març de 2023

Amb la nova etapa en la direcció del museu a càrrec de Nekane Aramburu, la seu de la fundació s'estructura per a configurar un museu mes feminista i inclusiu.

A més de la renovació museogràfica s'aniran avançant una sèrie d'activitats obertes.

Henriette Theodora Markovitch (París; 22 de novembre de 1907- París; 16 de juliol de 1997), més coneguda com a Dora Maar, va ser una fotògrafa i pintora francesa, parella de Picasso entre 1936 i 1945.

A la Fundació Apel·les Fenosa s'exhibeixen dos retrats fruit del treball col·laboratiu entre Picasso i Fenosa. L'especialista en història de l'art i experta en Dora Maar, Victoria Combalia, realitzarà una xerrada oberta el  dissabte 1 d'abril, a les 12 hores, a la seu del museu al Vendrell.

Es tracta d'una activitat gratuïta, prèvia inscripció, emmarcada en les activitats del mes de març com a mes de lluita pels drets de les dones.

El Retrat de Dora Maar que pertany a la Fundació Apel·les Fenosa és una obra a quatre mans desenvolupada entre Apel·les Fenosa i Pablo Picasso, qui eren amics a París des de 1923. Així va ser confirmat la Picasso Administration després d'un llarg debat per a revelar-ne l'autoria.

El bust de guix és de 1943 i va ser atribuït a Picasso en un llibre publicat el 1971. No obstant això, Nicole Florensa, esposa d’Apel·les va defensar l'autoria conjunta de l'obra, un fet que ha estat ratificat després d'anys. El bust va ser realitzat a quatre mans per tots dos artistes, un fet poc habitual en la trajectòria de tots dos creadors i només possible per la gran amistat i complicitat que els unia. El retrat havia quedat entre les propietats de Dora Maar que van ser subhastades després de la seva mort, en 1997. Va ser llavors quan Nicole els va comprar a l'octubre de 1998 i va agregar a la col·lecció de la fundació. Existeix una publicació dedicada al projecte i editada per la Fundació Apel.les Fenosa amb motiu de la mostra monogràfica “Un retrat a quatre mans” editat en 2017 i actualment esgotada.

Victoria Combalia. (Barcelona1952) és una crítica, assessora d'art i comissària d'exposicions catalana. És una especialista en l'obra de Dora Maar i Joan Miró. Fou nomenada Chevalière des Arts et des Lettres pel Ministeri de Cultura de la República Francesa.

Per a més informació:  infomuseuapel.lesfenosa@gmail.com



©2019 Ajuntament del Vendrell