El Vendrell, 4 de juliol de 2022


Aquest estiu la Fundació Apel·les Fenosa commemora els vint anys de l’obertura del museu del Vendrell amb una exposició dedicada als artistes plàstics Medalla d'Or de la Generalitat, que culminarà amb la restauració de la Casa del Portal del Pardo, pendent ara dels esgrafiats de la façana Oest.

Entre 1978 i el present s’ han atorgat 79 medalles d’ or de la Generalitat, de les quals 7 han estat per artistes plàstics: Joan Miró, Salvador Dalí, Joan Rebull, Apel·les Fenosa, Antoni Tàpies, Antoni Clavé i Frederic Marès.
Miró, Tàpies i Marès han obtingut el suport de les institucions públiques molt especialment per tenir la seu dels seus museus monogràfics a Barcelona i Dalí ha comptat sempre entre els museus més visitats de Catalunya. La reflexió que s’escau és : quin suport reben Fenosa, Clavé i Rebull.

Dels tres, Fenosa compta amb un museu propi al Vendrell, ubicat en un palau renaixentista del segle XVI, donat a la seva fundació per la seva vídua, així com el fons de la seva obra completa. Clavé va fer donació d’un conjunt de pintures a la Generalitat que li va correspondre amb una Sala Clavé al Palau de la Generalitat de Catalunya, que va ser modificada per acollir un espai de prensa de la institució. El fons de Rebull es conserva en part al Museu de Reus.
En aquests 20 anys la Fundació Apel·les Fenosa ha publicat 13 llibres i 25 catàlegs, i ha presentat 38 exposicions dedicades a l’escultor, ja sigui a la seu del Vendrell, com a museus de Catalunya, a Madrid, a França, Alemanya, Anglaterra, Itàlia i Canadà. A més ha organitzat 25 exposicions d’ artistes propers al món de l’ artista.

En aquest temps el Portal del Pardo ha estat declarat BCIN, i l’entitat ha obtingut el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat, l’ any 2017, i el Premi Honorífic de la Comissió de la Dignitat. Després del traspàs de la Presidenta fundadora, Nicole Fenosa, la Fundació va ser declarada hereva universal de Fenosa i va poder completar tot el patrimoni que encara restava a París.

En l’actualitat es propietària de 2.463 escultures de Fenosa, 1771 dibuixos i 252 litografies, més 390 obres d’ altres artistes i un conjunt de 1.174 obres de Nicole Fenosa, entre pintures, gravats i aquarel·les.



©2019 Ajuntament del Vendrell