El Vendrell, 13 d’abril de 2022

A la residència d’avis municipal La Muntanyeta del Vendrell s’està treballant des de fa uns anys per arribar a la cultura de no subjeccions dels residents.

Abans del 2016 es va contactar amb la amb la doctora Ana Urrutia de la “Fundación Cuidados Dignos” per tenir assessorament en el mètode de treball per aconseguir aquest objectiu. Al 2018 es va poder aplicar el mètode gràcies a una beca d’aquesta mateixa Fundació. I tot i la pandèmia s’ha pogut tirar endavant aquest projecte i finalment han certificat la residència en la Norma Libera-Care (“Modelo de cuidado centrado en la persona sin sujección”).

Durant aquest temps s’ha fet un gran treball de conscienciació a les famílies i als mateixos professionals del centre dels beneficis de caminar cap la metodologia de la no subjecció. El mètode de treball GCES (Gestió, Control i Eliminació de subjeccions) de Libera-Care està basat en una sèrie de procediments que s’han d’anar implementant paulatinament.

Primer es va buscar un nom per al projecte, per fer-lo visible i que tothom tingués constància de que s’estava parlant. Per això es va fer una presentació als residents, familiars i treballadors, i tothom qui va voler va participar va poder proposar un nom i per votació va guanyar el nom “Projecte Contenció Zero”.

A partir d’aquí es va començar a treballar tenint un coneixement molt acurat de les persones, tenint un bon pla de comunicació, treballant en la prevenció de riscos (compra de llits que baixen fins el terra, sensors de llit...), creant un mètode observacional de vigilància, enfortint la gestió de la organització, treballant en un lideratge compartit, empoderant a la persona cuidada; en resum, fent un canvi de cultura vers a la no subjecció.

Des de la direcció de la residència La Muntanyeta s’ha destacat que “després d’aquests anys de treball entusiasta estem molt orgullosos per haver passat l’auditoria de la Fundación Cuidados Dignos i de rebre la certificació com a centre lliure de contencions”.



©2019 Ajuntament del Vendrell