El Vendrell, 7 de març de 2022

El passat diumenge 6 de març, la Rambla del Vendrell va ser l’escenari de la 36a Xatonada Popular amb la celebració de la Festa dels Mestres Xatonaires, en la qual es va posar en valor la tasca de divulgació gastronòmica realitzada per l’Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya al llarg de tots aquests anys.

Al llarg del matí els i les Mestres Xatonaires van fer una exhibició d’elaboració de xató i van explicar curiositats de com preparar la salsa. Tot seguit, hi va haver el repartiment popular de degustacions individuals al públic assistent. També es va poder gaudir d’una exposició de fotos històriques de la Xatonada Popular.

Seguint amb les activitats que van començar en anteriors edicions dins del Xató Experience, que lliga restauració i innovació, es va poder aprendre a fer un gelat de xató amb nitrogen líquid de la mà del cuiner Jordi Guillem, que també és l’ambaixador de la Ruta del Xató durant la temporada 2021-2022.

Tot i no haver-s’hi desenvolupat a les escoles els tradicionals cursets infantils “Aprèn a fer xató”, l’alumnat de quart de primària va estar desenvolupant durant el mes de febrer l’activitat Edunauta “Xató-xef”, en què les nenes i els nens van preparar xató com a activitat familiar i van fer arribar l’elaboració per vídeo a través de les xarxes socials. La trentena d’infants que van anar a la Rambla a presentar el seu treball d’elaboració del plat, van aconseguir un segell per al seu passaport d’aprenentatge Edunauta i van poder recollir dues degustacions de xató de forma gratuïta.

La Festa dels Mestres Xatonaires va acabar amb un reconeixement públic a la trajectòria d’uns integrants de l’Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya, que ha de continuar difonent i transmetent tradició a fi de seguir celebrant la nostra festa gastronòmica per excel·lència durant anys.

Es van nomenar:

-Mestres Xatoniares d’Honor a Paco Azuaga i, a títol pòstum, a Alfons Vidal;

-Mestres Xatonaires Promotors a Ton Mestres, a Andreu Zurano i a Elías Chacón;

-i Mestres Xatonaires Majors a Juani Mimbrero, a Griselda Soler, a M. Carmen Fernández i a Joan Anton Álvaro.  

La festa gastronòmica es va completar amb la 16a Trobada de plaques de cava, la 25a Fira de productes alimentaris naturals i artesanals, la ruleta solidària a càrrec de l’associació Animals Friends el Vendrell i l’animació a càrrec del Grup de Teatre La Lira Vendrellenca.



©2019 Ajuntament del Vendrell