El Vendrell, 24 de febrer de 2022

Al búnquer ubicat a la platja de les Madrigueres s’hi ha fet una actuació per recuperar, per una banda, la memòria històrica d’un element de temps de guerra amb una reproducció del quadre Guernica de Picassso, i, per una altra banda, per recordar que entre el 1949 i el 1953 va ser l’habitatge d’una família.

El búnquer de les Madrigueres era un niu de metralladores que formava part de les fortificacions de costa erigides pel govern de la República per possibles atacs marítims per part de tropes franquistes. Al finalitzar la Guerra Civil, la dictadura de Franco va mantenir aquests elements actius fins al 1945 per la possibilitat de desembarcaments dels aliats en la Segona Guerra Mundial.

El matrimoni Casas Perín amb quatre fills s’hi va instal·lar l’any 1949 quan va arribar a Catalunya per començar una nova vida, després d’un llarg viatge des de Marmolejo (Jaén) d’on el progenitor havia estat desterrat per lluitar al bàndol republicà. El desembre de 1950 el búnquer de les Madrigueres va ser el lloc de naixement del germà més petit.

La regidora de Turisme i Platges, Bárbara Peris, ha explicat que aquesta actuació té per objectiu recordar que “el búnquer va ser un espai de mort que va esdevenir un lloc de vida, i que actualment és un element de memòria històrica que forma part d’un espai natural de platja, d’oci i de turisme”.



©2019 Ajuntament del Vendrell