El Vendrell, 21 de febrer de 2022

Amb l’objectiu de posar en valor la tasca de divulgació gastronòmica realitzada per l’Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya al llarg dels 36 anys de celebració de la Xatonada popular del Vendrell, el diumenge 6 de març pren protagonisme la festa dels Mestres Xatonaires. L’àrea de Promoció econòmica de l’Ajuntament del Vendrell amb col•laboració d’aquesta associació i Mestres xatonaires, han organitzat una trobada amb moltes sorpreses.

La festa tindrà lloc a la Rambla el diumenge 6 març, on al llarg del matí els i les Mestres Xatonaires faran una exhibició d’elaboració de xató i es podran conèixer els tips i curiositats de com preparen la salsa. El públic ho podrà seguir a través d’una gran pantalla i s’instal•laran cadires per fer més còmode el visionat. Tot seguit, hi haurà repartiment popular de degustacions individuals al públic assistent.

En aquesta pantalla també es podrà visionar la història, en sis capítols, de la Xatonada popular del Vendrell, repassant els orígens del xató, les primeres xatonades vendrellenques, la Ruta del xató, els i les mestres xatonaires, les activitats educatives i les innovacions que s’hi ha introduït els últims anys. També hi haurà una exposició de fotos històriques de la Xatonada popular.

Seguint amb les activitats que van començar en anteriors edicions dins del Xató Experience, que lliga restauració i innovació, el diumenge 6 de març també es podrà aprendre a fer un gelat de xató amb nitrogen líquid de la mà del cuiner Jordi Guillem, que també és l’ambaixador de la Ruta del Xató durant la temporada 2021-2022.

Enguany, tot i que a causa de la pandèmia no s’han pogut dur a terme a les escoles els tradicionals cursets infantils “Aprèn a fer xató”, l’alumnat de quart de primària està desenvolupant durant el mes de febrer l’activitat Edunauta “Xató-xef”, en col•laboració amb el Pla Educatiu d’Entorn. Aquesta consistirà en que les nenes i els nens preparin xató com a activitat familiar i facin arribar l’elaboració per vídeo a través de les xarxes socials. A la festa es podrà veure com han fet el seu xató a través de la pantalla gegant. Els nens i nenes participants rebran unes cassoletes de xató com a obsequi.

El dia 6 de maçr, a la Rambla se seguirà trobant la tradicional venda i repartiment de racions individuals de xató a 7 € i es continuarà tenint racions de xató sense gluten aptes per a persones celíaques. Enguany, hi haurà xató elaborat per dos proveïdors diferents i cassoletes blaves i verdes. Així mateix, la Rambla acollirà la 16a Trobada de plaques de cava, la 25a Fira de productes alimentaris naturals i artesanals, la ruleta solidària a càrrec de l’associació Animals Friends el Vendrell i animació a càrrec del Grup de Teatre La Lira Vendrellenca.

La Festa dels Mestres Xatonaires acabarà amb un reconeixement públic a la trajectòria d’uns integrants de l’Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya, que ha de continuar difonent i transmetent tradició a fi de seguir celebrant la nostra festa gastronòmica per excel•lència durant anys.



©2019 Ajuntament del Vendrell