El llibre també fa un repàs a l’electrificació del municipi del Vendrell i la comarca.

El Vendrell, 12 de gener de 2021

En el marc de la Festa Major d’Hivern de Sant Vicenç de Calders, el divendres 21 de gener, a les 7 de la tarda, a la Premsa de Lliura de Mas Borràs, tindrà lloc la presentació del llibre Ja tenim l’electra, escrit per Josep Borrut Casellas i editat per l’Ajuntament del Vendrell.

Electra és un d’aquells mots que al Vendrell s’han utilitzat durant molts anys, que es va generalitzar en l’ús i que cal recordar i reivindicar. Aquest mot apareix com a nom de l’empresa que es va crear al Vendrell el 1909 per distribuir electricitat a la vila. Però també el trobem a les companyies de Vilafranca, Igualada o Reus.

El procés d’electrificació del municipi del Vendrell es va iniciar amb una primera proposta el 1904 de crear una central aprofitant el cabal sobrant d’aigua de Tomoví, però no es va fer efectiu fins al 1909 amb una central tèrmica a la carretera de Santa Oliva.

El Baix Penedès va ser una de les darreres comarques catalanes a tenir electricitat, i aquest procés no va acabar fins al 1952 amb l’electrificació del poble de Sant Vicenç de Calders, després de l’Estació de Sant Vicenç de Calders el 1913 i de Sant Salvador o Coma-ruga el 1923.

A la presentació també hi intervindran Kenneth Martínez, alcalde del Vendrell; Nativitat Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, i Òscar Esquerda, d’Ònix Editor.



©2019 Ajuntament del Vendrell