El Vendrell, 21 de desembre de 2021

Dins el marc del Pla Nacional de Fotografia i de l’eix que s’encarrega de "l’Ampliació de la Col·lecció Nacional de Fotografia Històrica i Contemporània de Catalunya”, la Generalitat ha adquirit sis fotografies de Jean Marie del Moral de retrats del pintor Miquel Barceló, i els ha dipositat a la Fundació Apel·les Fenosa, donats els vincles que el fotògraf té amb Fenosa i pel fet que Barceló, Miró i Fenosa són els artistes que més ha retrat l’autor.

La col·lecció pretén tenir interès i vocació nacional i internacional. El seu contingut reflecteix les aportacions més destacades del llenguatge fotogràfic que s’han fet en totes les manifestacions d’aquest mitjà, alhora que té en compte aquells altres projectes fotogràfics que s’hagin realitzat a Catalunya i suposin una aportació important tant pel que fa a les retòriques fotogràfiques com a la reflexió sobre la seva cultura, la societat o territori. Novament enguany, davant les conseqüències provocades per la crisi de la COVID-19, i com a voluntat de recolzament, s’han valorat de forma positiva els treballs d’autors vius.


Els cinc retrats representen diversos períodes del pintor: Miquel Barceló pintant la cúpula del Teatre del mercat de les flors, Barcelona, 1986. Còpia 40x50 cm.....Miquel Barceló, Farrutx, 1991. Còpia 40x50 cm.....Retrat de Miquel Barceló, Farrutx, 1991. Còpia 40x50 cm....... Miquel Barceló, estudio avenue de Breteuil, Paris, 1985. Còpia 40x50 cm. Miquel Barceló, Paris, 2010 Còpia 40x50 cm. I Estudi de Miquel Barceló amb retrats amb llexiu, Paris, Le Marais, 2014,Còpia 40x50 cm.
Aquestes obres de Jean Marie del Moral se sumen a les 189 còpies dedicades a Fenosa que conserva la Fundació.

 

La Fundació Fenosa participa en la cloenda de “Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021”

Un dels actes de cloenda de Tortosa com a Capital de la Cultura Catalana 2021 és l’exposició 'Tortosa i la impremta. 1477-1867' que es presenta fins al 31 de gener a l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, organitzada conjuntament per aquest arxiu i l’ Ajuntament de Tortosa.

La mostra és un recorregut per la història de l'ofici i l'art de la impressió a la ciutat, que posa en valor que Tortosa va ser el tercer lloc de la Península Ibèrica on es va editar un llibre al segle XV, reforçant aquesta qualitat de cruïlla dels Països Catalans i de la Corona d'Aragó. El Vendrell ha col·laborat amb la cessió del Llibre de les Costums de Tortosa, editat l’any 1530, que recollia les costums generals escrites de la insigne ciutat de Tortosa amb alguns privilegis i sentències. La coberta del llibre representa al centre l’escut de Tortosa.

Aquest exemplar el va adquirir l’escultor Apel·les Fenosa, que era un acurat bibliòfil, i venia de la col·lecció particular del seu amic, llibreter i antiquari, Joan Gili.



©2019 Ajuntament del Vendrell