El Vendrell, 13 de maig de 2021

La Fundació Apel·les Fenosa avança, amb l’ajut de l’Ajuntament del Vendrell, en la restauració del Portal del Pardo. En aquests moments s'ha consolidat ja els esgrafiats de les terrasses interiors que donen al jardí i que envolten la Capella, amb una senyalització específica de la història de la Casa.

En aquesta actuació s'ha descobert que l’esmentada capella estava dedicada a l’advocació dels Dolors, en record del sogre del Cònsol de França a Barcelona, Josep Trillas, que havia finançat el retaule de la Verge dels Dolors de l'església Parroquial del Vendrell. Precisament, s'han identificat en el porxo blau elements de l'església vendrellenca, com un suport de lluminària de ferro forjat.

Està previst que en breu comencin les tasques de consolidació dels esgrafiats del Carrer Major, amb una actuació sobre els revestiments esgrafiats i dels elements escultòrics de les obertures, per establir uns criteris generals d’intervenció i proposar uns tractaments específics de conservació-restauració per tal de millorar la durabilitat dels materials constituents, aturant o minimitzant els processos de deteriorament. També és objectiu de l'actuació recuperar, dins del possible, la lectura dels motius ornamentals existents, donats els seus valors artístics i històrics, perquè puguin ser gaudits per la ciutadania actual i futura.

A la façana del carrer Major també hi apareixen els motius seriats com ara les garlandes, les faixes o els llençols. En destaquen, però, dos bustos d’inspiració clàssica, situats damunt d’unes peanyes, els quals estan envoltats per unes parres amb pàmpols i carrolls de raïm.

Les principals afectacions d’aquesta façana són la manca de fixació del revestiment al mur, els pegats de morter, l’erosió de la superfície, les esquerdes i fissures i els dipòsits de brutícia i pel què fa a les patologies dels elements petris, la pèrdua de matèria i de morter dels junts i el recobriment biogènic.

L’empresa Lesena serà l’encarregada de dur a terme l'actuació que durarà uns mesos, sense afectar l’accés al Museu ni al trànsit del carrer Major.



©2019 Ajuntament del Vendrell