El Vendrell, 10 de maig de 2021

La cultura popular fa passos gegants per modernitzar-se i encara més per adoptar les noves tecnologies. Un exemple d’aquest fet és el conveni signat per l'Ajuntament del Vendrell i l’Agrupació del Bestiari amb entitats del Vendrell per a l'escaneig en 3D de la imatgeria festiva del Vendrell. En total són dues parelles de gegants, una vintena de bèsties, els gegantons, els nans i la Patatuf. Figures, totes elles, d’un gran valor artístic i sentimental, que cada Festa Major porten la festa als carrers de la nostra vila.

El president de l’Agrupació del Bestiari, Mateu Tres, explica que aquest és un projecte innovador, “ja no tant per la tecnologia sinó perquè no hi ha experiències d’aquest volum a cap territori d’Europa”. L’objectiu de la proposta és preservar i difondre les figures d’imatgeria festiva. Per un cantó, per assegurar el seu futur davant qualsevol cas d’accident o pèrdua. Per l’altre, per difondre aquest àmbit de la cultura popular i apropar-lo a nous públics.

L'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, destaca la importància de preservar la cultura popular, sobretot en moments com a aquests de pandèmia. “La cultura és un bé de primera necessitat”, afirma, i afegeix que és molt adient que sigui precisament el Vendrell el municipi que sigui pioner en aquest projecte, ja que és un municipi amb un teixit cultural molt ric.

El regidor de Festes, Christian Soriano, afiram que “com a capital del foc, el Vendrell té molta trajectòria i història en matèria de foc i, per aquest motiu, és important preservar i difondre tot el seu patrimoni".

Aquesta primavera, un tècnic de l’Agrupació del Bestiari començarà a escanejar les imatges festives del Vendrell. El segon pas del projecte és pujar tots els arxius obtinguts a una aplicació de realitat augmentada per a poder veure en 3D i a través del mòbil les figures digitalitzades.  

Les imatges festives que s’escanejaran són: el Drac Tallot del Vendrell, el Borinot de Foc del Vendrell, la Mulassa Feixuga del Vendrell, el Bou de Foc del Vendrell, el Drac del Vendrell, la Víbria del Vendrell, el Cabrot i el Cabrot petit del Vendrell, el Lleó i el Lleonet del Vendrell, l’Àliga i l’Aligueta del Vendrell, el Caramot i les Puces del Vendrell, els Cavallets, la Patatuf, els Gegants del Vendrell Teresa i Salvador, els Gegants Jaume i Montserrat, els Gegantons i els Nans.



©2019 Ajuntament del Vendrell