El Vendrell, 30 d'abril de 2021

Aquest matí, el regidor de Comerç Rubén Gràcia i la regidora de Salut, Montse Martín, ha presentat una iniciativa que s’està desplegant en aquests moments al Vendrell: la instal·lació de pictogrames en comerços i equipaments públics per facilitar la seva identificació a les persones amb autisme. Els dos regidors han destacat el valor de la iniciativa per fer un municipi més inclusiu i accessible.  Han estat acompanyats pel president de l'associació "Todos en azul", Juanjo Caravaca, una entitat tarragonina sense ànim de lucre que dona suport a les famílies amb nens i nenes amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) i creadora d'aquest projecte.


Fa uns mesos, el projecte 'Entén la teva ciutat amb pictogrames' va començar a implantar-se en un establiment del Vendrell, la immobiliària Cerrato, que es va interessar per aquesta iniciativa de l’associació “Todos en Azul".

Després de la bona acceptació que ha tingut a Tarragona, aquesta entitat treballa amb l'objectiu d’anar estenent el projecte en diversos municipis. En el cas del Vendrell, l’Ajuntament del Vendrell ha donat total suport a la iniciativa i per aquest motiu ha assumit el cost dels pictogrames.
A hores d’ara, i després d’oferir-los als comerços del Vendrell, ja se n’han editat més de vuitanta, alguns dels quals ja s’han anat col·locant aquests dies. Properament es tornarà a fer un nou oferiment a través de cartes per tal que s’afegeixen més establiments i es continuarà amb la col·locació dels pictogrames en més equipaments públics. En cas que algun comerç no hagi rebut la comunicació i estigui interessat en rebre un pictograma pot posar-se en contacte amb la Regidoria de comerç al correu electrònic promocio@elvendrell.net.

La importància dels pictogrames

Com ajuden els pictogrames a les persones amb TEA? Aquestes plaques són un element clau en la comunicació perquè són imatges senzilles i concretes que els transmeten de forma directa allò que passarà. Tot plegat els aporta seguretat i autonomia i els facilita les tasques quotidianes.

A més, es pretén que aquests pictogrames esdevinguin una altra forma de comunicació útil per a persones amb Alzheimer o discapacitats intel·lectuals. D’altra banda, segons afegeixen des de l’associació “Todos en azul”, també poden convertir-se en una eina útil per a turistes que no coneguin ni el català ni el castellà.

Els pictogrames han estat creats per l’associació ARASAAC.



©2019 Ajuntament del Vendrell