“El Vendrell de Maria Julivert Aulés, entre el feminisme i l’esperantisme: societat i cultura als anys vint”, de Gisela Alcón, ha estat l’obra guanyadora de la Beca d’investigació Jaume Ramon i Vidales 2009.
El projecte ha estat seleccionat per un jurat format pel doctor en Història i professor de la URV Ramon Arnabat; la directora de la Biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova, Montserrat Comas; la vicerectora de Postgrau i Relacions Internacionals de la URV, Montserrat Duch; un membre de l’Associació Catalana d’Esperanto, Pedro M. Martin Burutxaga, i l’alcalde del Vendrell, Benet Jané.
L’acte de lectura del veredicte va tenir lloc aquest dimarts al vespre al consistori vendrellenc, on es va realçar la figura de les dones, sobretot de Julivert, que als anys vint van promoure el foment de la cultura entre les dones tant a la zona del Vendrell com de Vilanova, Vilafranca i Reus. Aquest foment de la cultura, entre d’altres, el va aconseguir amb l’estudi i l’ensenyança de l’esperanto. Així, Julivert va formar part del grup d’Esperanto del Vendrell anomenat FRATECO, un grup que, com ha volgut assenyalar Alcón, “va tenir un paper molt important en pro de la igualtat de les dones dins el món associatiu de l’època”.
Per la seva banda, Jané va destacar la importància del projecte com un indici més “de la riquesa històrica del Vendrell i que treballs com aquest contribuiran a posar en valor”.
El treball guanyador haurà de ser elaborat en el termini d’un any i ha estat dotat amb 3.000 euros, un 15% dels quals serà lliurat al departament al qual pertanyi la persona responsable de la tutoria del projecte.
La convocatòria de la Beca té per objectiu fomentar la investigació local de temes emmarcats dins de les àrees de les ciències humanes i socials. La beca du el nom del notari, escriptor i historiador Jaume Ramon i Vidales, autor d’El Vendrell històric. L’Ajuntament del Vendrell va decidir impulsar aquest reconeixement l’any 2000, amb motiu del centenari de la mort de Ramon i Vidales.