El Vendrell, 3 de març de 2021

Aquest 2021 s’hi podran veure diversos projectes expositius que encetarà l’acció col·lectiva “Essencials (...)”

 La Sala Portal del Pardo, seu de l’Espai de difusió cultural, aposta aquest 2021 per fer un pas més amb la voluntat d’esdevenir una cruïlla de cultures, a partir de la confiança del públic i dels creadors que han passat per aquest reconegut espai patrimonial del municipi. Al llarg de l’any 2020, i malgrat les circumstàncies (un any havent tancat i anul•lat exposicions), van ser 2.275 persones les que van gaudir de l’art en aquest espai.

La regidora de Cultura, Silvia Vaquero, ha explicat que a partir d’aquest any la programació d’aquesta Sala contindrà de tres o quatre projectes expositius per temporada. En concret, el nou plantejament es treballa des de diferents eixos, tant amb producció pròpia i suport a la producció local, com amb suport als creadors en general, sempre amb la voluntat de promoure, estimular i divulgar les arts visuals des de la perspectiva de l’art com a eina de cohesió. Segons Vaquero, “les exposicions temporals es converteixen en un vehicle de transmissió de coneixement i de comunicació del patrimoni, i alhora un espai de diàleg i reflexió”.

Aquest 2021 va arrencar amb l’exposició “Josep Cañas. Del dibuix a la forma”, sobre l’obra de Cañas que és de propietat municipal, comissariada per Ernest Benito. Reunia, per exemple, la col·lecció Set-cents rostres, escultures de petit format i informació sobre les obres de caràcter monumental, com ara el Quatre de vuit, la Ramona o els Cérvols.

Per aquest mes de març es presenta l’acció col·lectiva “ESSENCIALS (...)”. La Sala Portal del Pardo vol seguir mantenint el seu compromís amb la creació artística i es reivindica presentant una acció cultural efímera per deixar testimoni de com el coronavirus ha capgirat i està capgirant les vides de tothom. L’acció serà un procés creatiu liderat per artistes de diferents disciplines, generant un espai d’intercanvi i de reflexió, un espai on es posen en contacte el públic i els artistes.
La Sala Portal del Pardo es transformarà en aquest nou imaginari i permetrà veure quina empremta ha deixat el coronavirus en el procés creatiu, si la cultura cura les persones o bé si l’art les transforma. RTV el Vendrell elaborarà un reportatge de tot el procés.

Per què “ESSENCIALS (...)”?

L’essència de l’art va acompanyada dels punts suspensius, que són tres i només tres, però que indiquen tantes coses: una frase inacabada, dubte, sorpresa, suspens..., i també son una intenció quan no està tot dit. I aquest és el concepte de l'acció artística. Els artistes que hi participaran són Carol Palau, Roser Oter, Anna Agudo, Adrià Canet, Philippe Lavaill, Joaquim Milà, Dolors Escoté, Jordi Pellicer, Ton Barnadas i els alumnes del Batxillerat d’Arts de l’Institut Baix Penedès. Cada setmana dos dels artistes seran a la Sala duent a terme les seves creacions, i oferiran al públic la possibilitat de veure’ls treballar en directe.

 

Coincidint amb “ESSENCIALS (...)”, a partir del 8 de març la sala Portal del Pardo acollirà dues mostres més.

Per una banda, l’exposició de l’obra col·lectiva del projecte Ànima Plural, de Roser Oter, un projecte nascut en època de pandèmia com a homenatge a la unió social en temps difícils. Es tracta d’una iniciativa en què els participants es converteixen en ceramistes amb la creació d’un figura senzilla que forma part d’una obra col·lectiva.

Per altra banda, a la Sala polivalent es podrà visitar l’exposició fotogràfica #fotoconfinades, que relata el confinament de 31 fotògrafs durant la passada primavera, a través d'una iniciativa participativa impulsada per la Galeria Fotogràfica Tres-e-u de Vic.

Després, el mes de juny, es programaran dues exposicions que es van ajornar l’any 2020:

Una és “El buit”, de Camil·la Pérez Salvà, Enric Llevat, Madola, Maria Bosch, María Eugenia Manrique i Nu Díaz. L'exposició mostra el treball de sis artistes, partint de l'observació de diferents peces de l'antiga tradició terrissera del Vendrell. En el desenvolupament de l'obra, han posat èmfasi en el buit que defineixen les parets d'aquests atuells, el buit que els ha fet imprescindibles en l'activitat humana, tot retornant a l'arrel en el camí de la quietud, amb una mirada contemporània i personal.

I l’altra és “La nostra mirada”, de la Fundació Santa Teresa. L’exposició inicia el seu camí a partir d’una interacció de persones disposades a compartir les seves passions i a fer créixer un projecte en comú, on la fotografia es converteix en l’element clau del trajecte. Plegats emprenen aquesta aventura en què “la MIRADA” de cadascú queda impresa en imatges fotografiades i en el que han fet aflorar: emocions, olors, records i música. La mostra recull un seguit de fotografies que reflecteixen les emocions més profundes, mitjançant imatges aparentment senzilles. És un viatge a través dels records amb el qual es convida els espectadors a experimentar el seu propi recorregut interior.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell