El Vendrell, 1 de març de 2021

L’11 de març de 2021, coincidint amb el 90è aniversari de la mort de Pilar Defilló i Amiguet, s’inaugurarà a Puerto Rico l’exposició "Carles Casals Riba, maestro, músico y organista en El Vendrell durante la Renaixença (1852-1908)". La mostra, produïda per la casa Nadiua de Pau Casals l’any 2008 per commemorar el centenari de la mort de Carles Casals i Riba, pare de Pau Casals, ha estat traduïda al castellà i viatjarà fins a Mayagüez, on s’exposarà al Museo Casa Pilar Defilló -Espacio Pablo Casals.

La família Defilló Amiguet s’instal·la a l’illa de Puerto Rico l’any 1848. En aquesta casa hi naixerà Pilar Defilló i Amiguet, sisena filla del matrimoni format per Josep Defilló Tusquella (Barcelona 1814 - Mayagüez 1859) i la vendrellenca Josepa Raimunda Amiguet Ferré (1816-1871), que cap a 1869 es traslladarà al Vendrell acompanyada de la filla Pilar i del fill petit, Francesc Defilló. El gener de 1871, amb la mort de Raimunda Amiguet, Pilar i Francesc viuran amb la família de Josep Felip i Francisca Amiguet a la plaça Vella, número 7 del Vendrell.

A Mayagüez, els Defilló tindran un negoci de rellotgeria i una merceria, tindran esclaus i seran propietaris de terres i de la casa del carrer Méndez Vigo, avui convertida en museu. Aquesta casa va ser adquirida per l’Ajuntament de Mayagüez. És una construcció del segle XIX, i ha estat restaurada amb la finalitat de difondre el llegat musical i cultural del mestre Casals i família a través d’exposicions i d’actes culturals. La casa es va inaugurar l’any 2015, i ha esdevingut un espai cultural molt important per a la ciutat de Mayagüez i, al mateix temps, serveix per homenatjar la figura de Pilar Defilló, mare de Pau Casals.

Pau Casals va visitar aquesta casa per primera vegada el desembre de 1955. Hi va realitzar dos concerts, un d’ells dirigit al públic des del balcó exterior de la casa. Més tard, el Mestre prendria la decisió de quedar-se a viure a Puerto Rico de manera definitiva fins la seva mort.

Aquesta exposició sobre Carles Casals i Riba, comissariada per Àngels Santacana, servirà per donar a conèixer la història i la cultura de la segona meitat del segle XIX al Vendrell, i permetrà l’intercanvi d’experiències de la gestió del patrimoni cultural d’ambdues poblacions sota un denominador comú: la família Casals.

Aquesta iniciativa promoguda per The Pablo Casals Foundation Inc, presidida per Marta Casals, ha esta possible gràcies a les gestions realitzades per José Delannoy, curador de la Fundació. Al mateix temps es compta amb la col·laboració de la directora del Museo casa Pilar Defilló, Maria Matos i la col·laboració de l’Ajuntament de Mayagüez, ciutat amb la qual el Vendrell es va agermanar l’any 2004.

D’altra banda, cal dir que a partir de l’11 de març, a la Casa nadiua de Pau Casals es podrà veure exposat l'armònium de Carles Casals, cedit temporalment per la Fundació Pau Casals mentre durin les obres al museu Pau Casals.



©2019 Ajuntament del Vendrell