El Vendrell, 13 de gener de 2021

El primer tinent d’alcalde, Christian Soriano, ha presentat avui “El Vendrell Avança”, un projecte que recull els grans eixos de l’acció del govern municipal per aquest any 2021. En línies generals, segons Soriano, aquest serà un exercici “en el qual dedicarem els nostres esforços a seguir lluitant contra la pandèmia i els seus efectes i a continuar avançant cap a un Vendrell socialment just, econòmicament responsable, eminentment feminista i ecològicament sostenible”.

El portaveu del govern ha explicat que això serà possible gràcies a la gestió que es desplegarà en cinc grans eixos per fer avançar el Vendrell:

-Econòmicament: en aquest sentit, el portaveu del govern ha destacat la creació de noves línies d’ajuts a autònoms i petites empreses, amb una partida de 200.000 euros, ampliable en funció de les necessitats que es vagin generant, i que se sumarà a les què ja s’han atorgat durant el 2020 per valor de 320.000 euros.

-Socialment: el Vendrell continuarà liderant la posició com a municipi amb més inversió social de la franja de municipis d’entre 20 i 50.000 habitants, amb 190 euros per habitant mentre que la mitjana d’aquests municipis es situa en els 132 euros.

L’altra gran aposta social del 2021 és la gratuïtat de les escoles bressol municipals a P2 per al curs 2021-2022 amb l’objectiu de reforçar l’educació com a motor de cohesió social. En el cas d’una família que enguany porti a un infant a una de les escoles bressol municipal, aquest canvi li suposaria un estalvi de 1.400 euros/any.

-En sostenibilitat: es seguirà aplicant i ampliant el nou model de gestió de recollida de residus, que ja s’ha iniciat amb bons resultats aquest 2020 amb la posada en marxa del porta a porta a Sant Vicenç de Calders, Nou Vendrell i Torreblanca, on s’ha aconseguit ja un 80% de recollida selectiva. L’objectiu per aquest 2021 és estendre el nou model a altres zones més densament poblades del nucli del Vendrell i dels nuclis marítims. En concret, s’ha anunciat ja que la propera zona on s’implantarà el porta a porta serà el barri del Puig.

Dins d’aquest àmbit també es treballarà per continuar implementant i ampliant el nou bus a la demanda, el PasBus, que ha estat un èxit en els seus primers mesos de funcionament.

I, d’altra banda, aconseguir l’ajut de fons europeus i impulsar el parc del Botafoc, el Camí de ronda del Francàs i seguir treballant en la conservació de les Madrigueres, entre d’altres.

-En transformació urbana: aquest 2021 es seguirà donant prioritat a les persones i eliminar al màxim possible el trànsit de vehicles al nucli urbà. En aquest sentit, es farà realitat la conversió en zona de vianants de l’espai de les Quatre Fonts, pont de França/plaça de França i també el carrer de Cristina Baixa. Així mateix, finalitzaran els treballs del FEDER de Coma-ruga i del Tabaris que han transformar el centre de Coma-ruga en un espai renovat atractiu per als veïns i veïnes i visitants, per al desenvolupament d’activitats d’oci i per a la implantació d’activitats econòmiques.

També en l’àmbit de la transformació urbana, es continuarà amb l’ampliació del pla renove de voreres, que inclou les tasques d’asfaltatge de 3 carrers més per un valor de 100.000 euros.

-En participació ciutadana: aquest 2021 s’impulsaran uns pressupostos participatius, amb una partida de 100.000 euros, perquè la ciutadania pugui incidir en la gestió municipal. El portaveu del govern ha recordat que, en aquest àmbit, enguany s’han mantingut i ampliat les possibilitats de preguntes al públic als plens municipals i s’ha dut a terme per primera vegada el ple de l’Estat de la Vila.

Segons Soriano, aquests projectes s’aniran detallant en les properes setmanes, durant les quals també s’aniran presentant altres propostes incloses en el projecte de pressupostos per aquest any 2021. Sobre aquesta qüestió, el portaveu del govern ha afegit que “esperem que els pressupostos puguin comptar amb el màxim recolzament possible per part del plenari municipal”, i en aquesta línia ha apel·lat a la responsabilitat col·lectiva de tots els Grups Municipals i que ja s’ha posat de manifest amb el document Reactivem El Vendrell. Soriano ha recordat les paraules de l’alcalde, Kenneth Martínez, en referència a aquesta qüestió, que va dir que “no es tracta de recolzar un Govern, sinó de recolzar un Ajuntament que està fent front a la pitjor crisi sanitària, econòmica i socials dels últims cent anys”.

 

Balanç del 2020

El portaveu del govern també ha fet balanç de la gestió municipal durant el 2020, un any que “malgrat estar marcat per la pandèmia i els seus efectes, també ha servit per fer grans avenços en els quals ha de seguir treballant”. En aquest sentit, Christian Soriano ha reivindicat que en aquest 2020 :

• S’han impulsat 3 línies d’ajuts a autònoms i petits comerços per contribuir a la reactivació econòmica i social (una específica per a bars, restaurants i centres d’estètica), destinant 320.000 euros en menys d’un any. També s’ha aplicat una reducció d’un 25% de la taxa d’escombraries comercials i de la taxa de taules i estufes. S’ha impulsat el projecte “Reactivem El Vendrell”, amb la unanimitat i consens dels 7 grups municipals.

• S’ha posat en marxa el servei de recollida de residus Porta a Porta als nuclis de Torreblanca, Sant Vicenç de Calders i el Nou Vendrell.

• S’ha fet realitat una demanda ciutadana com el Bus flexible, PasBus (mobilitat sostenible i més eficiència del transport públic).

• S’ha fet un gran pas en la transformació urbana del municipi: Germans Trillas (4.000 m2 d’una nova plaça pública) + remodelació de la carretera del Doctor Robert (300 m nous de carrer comercial) + execució del Pla Renove de voreres i asfalt (7 trams de carrers nous).

• S’ha mantingut l’esperit de la Capital de la Cultura Catalana (acte inaugural, concert de l’orquestra centenari Pau Casals, exposició de l’Època Daurada), exemplificant i reivindicant que la cultura és segura.

• Altres fites: Pacte de Coma-ruga (gestió de les platges); protocol contra les violències sexuals en entorns públics d’oci; ampliació del programa Detectem i repartiment de 5.000 mascaretes als majors de 70 anys,...

 



©2019 Ajuntament del Vendrell