El Vendrell, 30 de desembre de 2020

Aquest dimecres 30 de desembre, al matí, a la Sala de Plens, ha tingut lloc un acte d'homenatge pòstum a Mossèn Josep Maria Barenys (1929-2020), Fill Adoptiu del Vendrell.

Qui va ser durant més de 43 anys rector de la parròquia de Sant Salvador del Vendrell (1968-2011) i també l'arxiprest del Baix Penedès, va morir el passat 25 d'abril a l'Hospital comarcal del Vendrell, a l'edat dels 90 anys.

A petició dels Amics de la Història del Vendrell, s’ha fet la col·locació del retrat de Mossèn Barenys -obra de Jordi Llucià- a l'escala de l'Ajuntament, on també hi ha penjats retrats de fills il·lustres, adoptius i personalitats del municipi.

A l’acte hi han assistit membres de la família de Mossèn Josep Maria Barenys, representants dels Amics de la Història, regidors i regidores del consistori i Mossèn Norbert Miracle, actual rector de la parròquia del Vendrell. La neboda de Mossèn Barenys, M. Montserrat Domènech, l’ha recordat com “un home de pau, inquiet i renovador” i alhora com “una persona propera a tothom, acollidora, i que sempre va tenir les portes de l’Església obertes a tots els vendrellencs i vendrellenques”. Així mateix, s’ha referit a la seva estima pel paisatge i la natura del Vendrell i el Baix Penedès, la seva cultura i les seves tradicions i, especialment, pels castells.

De la seva banda, Jaume Nin, dels Amics de la Història, ha agraït que s'hagi fet aquest reconeixement a Mossèn Barenys, afegint que amb la col·locació del seu retrat a l’escala de l’Ajuntament “el recordarem i el tindrem sempre present”.

De la seva banda, l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha agraït la iniciativa dels Amics de la Història i ha assegurat que aquest emotiu record per Mossèn Barenys es fa extensiu també a totes les persones del municipi i del país que enguany han mort i han patit els estralls del coronavirus.

 

Mn. Josep Maria Barenys Capellades (Maspujols, 1929 - El Vendrell 2020)

Nascut a Maspujols l’any 1929, va ser ordenat diaca a la capella major del Seminari de Tarragona l’any 1952 i va rebre l’orde del presbiterat a l’estadi olímpic de Barcelona el dia 31 de maig de 1952 durant el Congrés Eucarístic Internacional.
Els seus primers anys de ministeri els va exercir com a rector a Puigpelat (1952-1953), Belltall (1953-1959), Bràfim (1959-1968) i com a capellà encarregat de la parròquia de Montferri (1964-1968). L’any 1968 va ser nomenat vicari de la parròquia de Coma-ruga on hi va estar fins l’any 2011. També va ser rector durant un any, de 2001 a 2002, de les parròquies de Llorenç del Penedès, Sant Jaume dels Domenys i Bellvei. A més, de 2010 a 2011 va ser l’administrador de les parròquies de La Bisbal del Penedès, Montmell, Marmellar, Selma-Pla de Manlleu i Valldossera.

L’arquebisbe Ramon Torrella el va nomenar vicari episcopal de l’Alt Camp, el Baix Penedès i el Tarragonès (1987-1997) i canonge de la Catedral de Tarragona l’any 1996. Per raó del càrrec —vicari episcopal— va participar en el Concili Provincial Tarraconense de 1995. També va ser membre del Consell presbiteral entre els anys 1968 i 2004.
Mn. Josep Maria Barenys era capellà adscrit de la parròquia de Sant Salvador del Vendrell des del juliol de 2011. Va continuar vivint al Vendrell on va tenir cura amb gran generositat de l’atenció espiritual de molts malalts, així com també de la celebració de l’eucaristia dominical a Sant Salvador de Mar i molts altres serveis a la parròquia.

L’11 d’octubre de 2011, Josep M. Barenys va ser nomenat Fill Adoptiu del Vendrell i va rebre la insígnia d’or en agraïment i reconeixement a la tasca desenvolupada al capdavant de la parròquia vendrellenca durant la qual va mostrar sempre una gran estima pel nostre municipi i un gran respecte per les seves tradicions. L’any 2016 també va ser nomenat Portant d’Honor de Santa Anna.



©2019 Ajuntament del Vendrell