El Vendrell, 17 de desembre de 2020

Avui, al migdia, a la plaça del Tívoli, ha tingut lloc la presentació de la setena edició del Festivitas Bestiarum que tindrà lloc el proper diumenge 20 de desembre al Vendrell, a càrrec del primer tinent d'alcalde i regidor de Festes, Christian Soriano; la regidora de Cultura, Silvia Vaquero, i del president i del secretari de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, Mateu Tres i Marc Rodero.

Des de les 11 del matí fins a les nou del vespre, a la Capital de la Cultura Catalana 2020 s’hi faran diferents activitats adaptades a les mesures sanitàries. Hi haurà una mostra de bestiari a la plaça del Tívoli amb més d’una quinzena de figures exposades (d’11 a 14 h i de 17 a 19.30 h) i una ballada de lluïment amb pirotècnia a les 18 h a la plaça de Pep Jai. Les entrades per assistir a aquest acte es van esgotar en menys de 24 hores. Així i tot, les enceses es podran seguir en directe per Ràdio Televisió El Vendrell.

Quan ja s’apropi el vespre, a dos quarts de vuit, tindrà lloc a l’Auditori del Tívoli la gala d’entrega dels Premis BEST. La periodista de RAC1 Maria Xinxó serà l’encarregada de conduir aquest acte en el qual s’entregaran un total de set guardons. El públic local i comarcal que hi vulgui assistir podrà reservar la seva entrada a través d’internet. Qui no pugui venir, podrà seguir en directe l’esdeveniment des del canal de Youtube de l’Agrupació i des de RTV El Vendrell.

La gala tindrà dos moments especials. Abans de començar, el Lleó del Vendrell farà un ball de lluïment a l’Auditori del Tívoli. Més endavant, cap a la meitat de la gala, el cuiner de TV3 Marc Ribas li agafarà el relleu al meteoròleg de RAC1 Martí Oliveras i es convertirà en l’ambaixador 2021 del bestiari festiu. Aquest càrrec simbòlic, que cada any recau en una persona coneguda o influent de la societat, pretén contribuir a la divulgació del món de les bèsties festives.

Les entitats, reinventades amb la Covid-19

En cada edició del Festivitas Bestiarum es premien aquells agents de la societat que han treballat l’últim any per a la defensa i promoció de la cultura popular, especialment del bestiari festiu. Per un cantó, s’entreguen guardons a tres entitats federades a l’Agrupació del Bestiari i, per l’altre, es lliuren quatre premis a la societat: a un personatge, a una associació, a una iniciativa empresarial i a una iniciativa de comunicació.

En un any tan difícil com aquest, marcat per la pandèmia de la Covid-19, l’Agrupació del Bestiari ha volgut retre un especial homenatge a totes aquelles colles de bestiari que han organitzat alguna activitat durant les fases de confinament i desconfinament. Totes elles van aconseguir mantenir viva la cultura popular, portant-la a totes les cases, i alhora enviar un missatge de suport.

Per aquest motiu, en comptes de premiar els millors actes que s’han fet durant l’any (com s’ha fet en altres edicions), l’organització dels Premis BEST ha decidit reconèixer les millors iniciatives que han dut a terme les entitats federades entre els mesos de març i juny, és a dir, durant l’estat d’alarma. En aquesta edició, cal assenyalar, s’han presentat més candidatures en comparació a altres anys: hi ha hagut un total de 12.

L’Agrupació del Bestiari

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya és una federació que aglutina la major part d’entitats del món del bestiari festiu. Es va fundar el 24 de novembre de 1996 amb l’objectiu de proveir les associacions d’ajuda tècnica i informació, de servir com a plataforma per a la recerca i de facilitar la comunicació entre creadors, associacions i usuaris.

Actualment, l’Agrupació està formada per més de 220 entitats, que representen prop de 600 figures de bestiari festiu, i mouen més de 8.000 persones de forma directa, entre portadors, pirotècnics, músics i auxiliars.

 

Programa d’actes de diumenge 20 de desembre al Vendrell:
11 a 14 h - Plantada de figures de bestiari a la plaça del Tívoli.

17 a 19.30 h - Plantada de figures de bestiari a la plaça del Tívoli.
18 h - Ballades de lluïment amb pirotècnia a la plaça de Pep Jai.
19.30 h - Gala d’entrega dels Premis BEST a l’Auditori del Tívoli.

Bèsties convidades:
Drac Tallot del Vendrell
Borinot de foc del Vendrell
Mulassa Feixuga del Vendrell
Bou del Vendrell
Drac del Vendrell
Víbria del Vendrell
Cabrot i Cabrot petit del Vendrell
Lleó i Lleonet del Vendrell
Àliga i Aligueta del Vendrell
Ball de Cavallets del Vendrell
Les puces del Caramot



©2019 Ajuntament del Vendrell