El Vendrell, a 20 d'octubre de 2020

Aquest proper cap de setmana és el moment de la reobertura de l'Auditori Pau Casals. Han estat uns mesos en què el públic no ha pogut gaudir de la bona música a la que sempre ens té acostumats aquest equipament, però la programació de tardor arrenca ja aquest proper dissabte, amb una formació resident a l'Auditori de Sant Salvador: l'Orquestra Camerata XXI.
L'ocasió serà especial, perquè l'obra de Pau Casals que interpretarà l'orquestra mai s'ha pogut escoltar a l'Auditori Pau Casals. Per tant, una primera ocasió per a un dia ben especial.
A part del Mestre, la sala també podrà gaudir d'una obra de Rossini i una de Xostakóvitx.


Pau Casals es va negar a tocar allà on la guerra i la manca de drets humans eren la normalitat, i va utilitzar el seu violoncel i la seva música com a úniques eines per lluitar per la llibertat.
Per a Rossini, les conseqüències de la guerra van tenir un efecte col·lateral. L’original de la Sonata en sol major de Rossini va romandre perdut 150 anys. Escrita el 1804, la sonata va ser descoberta durant la Segona Guerra Mundial (1954), quan el manuscrit es va trobar a la Biblioteca del Congrés a Washington.


“La música, bàlsam per a l’ànima trencada. Capaç de generar vida on sembla que només queda patiment.” Això devia pensar Xostakóvitx l’octubre de 1960 mentre escrivia, en tan sols tres dies, inspirada per la visió de la ciutat de Dresden, la seva Chamber Symphony: “Caminava entre la ruïnes de Dresden, sacsejat per les escenes de devastació”. L’obra porta la dedicatòria “En memòria de les víctimes del feixisme i la guerra”.

Aquesta generació de músics marcats per la guerra permet presentar un programa en què la música va servir per plorar, per cridar, per expressar-se com a éssers humans davant la injustícia i l’horror.


Aquest concert és commemoratiu de la mort de Pau Casals (22 octubre 1973), com cada any, i està inclòs en els actes de la celebració del centenari de l'Orquestra Pau Casals.
El concert segueix la línia de promoure la cultura KM 0, ja que l'Orquestra Camerata XXI ha estat des dels seus inicis resident a l'Auditori Pau Casals, i la major part dels seus membres són de la província de Tarragona.

 

Intèrprets:
Orquestra Camerata XXI – Ciutat de Reus
Eduardo Álvarez, direcció


Repertori:
Sonata n.1 en sol major, G. Rossini (1792-1868)
Quartet de corda en mi menor, P. Casals (1876-1973)
Chamber Symphony, op. 110, D. Xostakóvitx (1906-1965)


Dia: Dissabte 24 d’octubre
Lloc: Auditori Pau Casals
Hora: 20.30 h
Preu: 5 euros
Més informació: tel.: 689 26 97 67 – a/e: hola@temporada.cat

L'organització garanteix la distància de seguretat entre els espectadors, i totes la resta de mesures sanitàries que requereix la pandèmia.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell