El Vendrell, 16 d'octubre de 2020

La Biblioteca Pública Terra Baixa celebra enguany els cent anys de servei a la vila del Vendrell, des que el 17 d’octubre de 1920 es va inaugurar la Biblioteca Popular a la Rambla del municipi. Tot i els condicionants derivats de la pandèmia, s’han programat un seguit d’actes i activitats per commemorar aquesta efemèride.

Retallable de l’estructura de l’edifici

L’any 1990, el Col·legi d’Arquitectes Tècnics de Tarragona va celebrar el seu 50è aniversari (1940-1990), publicant un retallable de l’estructura que l’arquitecte Ramon Puig i Giralt va dissenyar per a l’edifici. Aquest material ha estat reeditat amb motiu del centenari de la Biblioteca Popular, per tal de repartir-lo entre els usuaris que el vulguin muntar.

Reproducció de la Biblioteca feta amb peces de fusta Kapla

Un altre dels actes que s’han organitzat està adreçat a nens i nenes de més de 6 anys, i consisteix en un taller per fer una reproducció de la Biblioteca Popular, de l'estació del ferrocarril i la Rambla amb les peces de fusta de l’empresa Kapla. El taller es farà el mateix dia que es commemora l’obertura de la Popular. Cal fer inscripció prèvia a la Biblioteca per participar-hi.

Banderola commemorativa

El Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya ha encarregat una banderola que penjarà de la façana de l’edifici de la Biblioteca Popular amb informació de la commemoració.

Ruta pel Noucentisme de la vila

Dins dels actes commemoratius, també es durà a terme una Ruta pel Noucentisme de la vila, a partir d’una recopilació de textos feta per Neus Oliveras, conductora del Club de Lectura de la Biblioteca i de la ruta. L’itinerari gira entorn del Noucentisme, moviment polític i cultural de la Catalunya del primer terç del segle XX, sobre el qual es fonamenta el catalanisme polític i la seva tasca institucional, i proporciona una visió dels canvis que ha experimentat el Vendrell.

Tots els actes que es duran a terme els propers mesos, malgrat les circumstàncies sanitàries i socials tan excepcionals que vivim, volen tenir la intenció no només de celebració, sinó també de commemoració i reconeixement de tota la feina i la voluntat de tanta gent al llarg d’aquests cent anys.

Les rutes es portaran a terme en tres dies. Dues estan destinades als membres del Club de Lectura, mentre que l’altra, que tindrà lloc el divendres 30 d’octubre a les 17.30 h, està oberta a qualsevol persona que vulgui assistir-hi, prèvia inscripció a la Biblioteca.



©2019 Ajuntament del Vendrell