El Vendrell,  21 de setembre de 2020

Aquest dilluns 21 de setembre, Dia de la Pau, s’inicien els actes del Mes Pau Casals d’aquest 2020, que arriben marcats per l’adaptació a la situació actual de pandèmia i que, per tant, no es faran de forma presencial sinó que s’emetran a través de Televisió El Vendrell, que els ha enregistrat prèviament.

Des de l’Associació Musical Pau Casals del Vendrell, organitzadora del Mes Pau Casals, s’ha explicat que el programa d’actes d’enguany s’emmarca en l’any del Vendrell com a Capital de la Cultura Catalana i hi coincideixen tres aniversaris rodons en el camp musical i un en el camp de les lletres, que vertebren les conferències. Són els 250 anys del naixement de Beethoven, un dels músics més admirats de Pau Casals; 100 anys de la creació de l’Orquestra Pau Casals i 70 anys dels Festivals Pau Casals a Prada de Conflent, a més dels 100 anys de la Biblioteca pública Terra Baixa, una de les primeres biblioteques populars instituïdes per la Mancomunitat de Catalunya.

Així, aquest dilluns 21 de setembre, a les 20h, s’emetrà “Música i poesia”, un acte gravat a la Biblioteca pública Terra Baixa i que es duu a terme amb la col•laboració d’Òmnium Cultural i la participació d’escolars del Baix Penedès. En el transcurs del mateix, també es farà el lliurament de l’ajut als estudis de música per part de l'Associació Musical Pau Casals a una alumna de l’EMMPAC, qui farà la interpretació de peces per a violoncel.

El dimecres 23 de setembre, també a les 20h, s’oferirà la conferència “250 anys de Beethoven”, a càrrec de Gaspar Alcocer, professor de música IES Baix Penedès. Aquest acte es gravarà des de la Casa Cultural Andalucía García Lorca. De fet, cada acte es duu a terme en un espai diferent, buscant la complicitat i la sinèrgia entre l’activitat de l’Associació Musical Pau Casals i la d’altres entitats i institucions.

D’altra banda, el dimecres 30 de setembre (20h), es durà a terme la conferència “100 anys de l’Orquestra Pau Casals”, a càrrec de Jordi Pardo, Director General de la Fundació Pau Casals. Aquest acte es gravarà des del Museu Pau Casals de Sant Salvador.

El dimecres 7 d’octubre (20h) serà el torn de la conferència “70 anys de l Festival Pablo Casals a Prada de Conflent”. Aquesta xerrada serà impartida per l’editora Maria Costa i es gravarà des del Claustre de l'Abadia de Sant Miquel de Cuixà.

El penúltim acte arribarà el dimecres 14 d’octubre (20h) i consistirà en la taula rodona “El Vendrell Capital de la Cultura Catalana”, amb la participació d’Albert Solé (música), Neus Oliveras (lletres), Kevin Prados (cultura popular) i moderada pel periodista Pere Sallent. Aquest acte es gravarà des de la seu de la Colla Castellera Nens del Vendrell.

El Mes Pau Casals clourà el dijous 22 d’octubre, amb la commemoració del 47è aniversari de la mort de Pau Casals i l’ofrena floral a la tomba del Mestre. A causa de les restriccions sanitàries, però, no s’organitzarà un acte col·lectiu com en anys anteriors. Des de l’Associació Musical Pau Casals es fa una crida a les diverses entitats per tal de que en algun moment del dia facin el seu homenatge particular a la tomba del Mestre, com ho farà la junta directiva de l’Associació. I per una millor organització i evitar concentracions, proposen que es posin en contacte amb ells per tal de coordinar l’assistència al cementiri.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha agraït l’esforç de l’Associació Musical Pau Casals per continuar endavant, malgrat les difícils circumstàncies actuals, amb la seva tasca de difusió dels valors musicals i humanistes del Mestre i també ha ressaltat el paper clau de la cultura en temps difícils com a eina de cohesió social.

De la seva banda, la regidora de Cultura, Silvia Vaquero, ha lloat també la manera de treballar de l’Associació Musical perquè persegueix el seu objectiu de mantenir viu l’esperit de Pau Casals tot bastint una xarxa sòlida amb altres entitats i també amb administracions públiques i privades.

El president de l’Associació Musical Pau Casals, Joan Miró, ha volgut donar les gràcies a RTV El Vendrell per col·laborar fent possible la retransmissió dels actes, de manera que aquests arribaran a més gent. “De l’adversitat, n’hem fet una oportunitat”, ha dit. I en aquest sentit també ha valorat l’apropament al públic més jove, amb la participació en els actes d’escolars del Baix Penedès. Des de l’Associació també es vol fer partícip de la programació als membres de les corals d’adults i joves del Vendrell.

Per completar el Mes Pau Casals, el cap de setmana del 24 i 25 d’octubre el Museu Pau Casals i la Casa Nadiua faran jornada de portes obertes.



©2019 Ajuntament del Vendrell