El Vendrell, 15 de setembre de 2020


En el marc del projecte Feder de Coma-ruga, s’ha arribat a un acord amb el propietari dels mosaics de l’antic Balneari Brisamar, Urbano Rifaterra, per tal de fer la donació gratuïta de l’obra a l’Ajuntament del Vendrell, acte que es va oficialitzar el dilluns 14 de setembre. Es tracta de dos mosaics, denominats Els Elements, que decoraven la façana principal del desaparegut Balneari Brisamar, el darrer treball que va realitzar l’artista per a la Societat Brisamar.

La temàtica d’aquests dos mosaics fa referència a la tradicional concepció de la constitució de l’Univers: terra, aigua, aire i foc. En un mosaic està representat l’element aigua, a través de les onades i peixos, així com la terra amb tons marrons en la part inferior de l’obra. L’artista podria haver incorporat un ammonit i un trilobit, dos fòssils d’espècies extintes com a referent dels orígens. Pel que fa al a l’altre mosaic, hi apareix el foc, mitjançant unes flames i el sol. Mentre que l’aire s’aprecia en la part superior del mosaic, amb el color blau del cel i el vol dels ocells.

Aquests mosaics es preservaran i seran exposats en el futur edifici Tabaris, que dedicarà un dels seus espais a la informació i difusió d’aquesta disciplina i del llegat artístic mosaïcista de Santiago Padrós. En aquest sentit, conjuntament amb la rehabilitació dels mosaics del Cinema Teatre Brisamar i la piscina Tabaris, es tracta que tant el resident com el turista puguin descobrir, admirar i comprendre la seva obra.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, i la regidora de Cultura, Silvia Vaquero, van agrair la generositat del propietari d’aquests mosaics que s’incorporaran a l’espai museogràfic de l’edifici Tabaris com una de les intervencions artístiques incloses en el projecte Feder de Coma-ruga.


generalitat unio europea

Aquesta acció està inclosa en el projecte "Recuperació i dinamització de l'espai públic i elements patrimonials del centre urbà de Coma-ruga com a elements estratègics de foment de l'activitat turística i econòmica”, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Objectiu d’inversió en creixement i ocupació.



©2019 Ajuntament del Vendrell