El Vendrell, 11 de març de 2020

La primera Fira de l’Ocupació i l'Emprenedoria del Baix Penedès va aconseguir aplegar 1.170 persones aturades per un costat i per un altre 35 empreses que oferien 600 llocs de treball. Aquests són els registres d’aquest certamen organitzat per la Xarxa d'Ocupació del Baix Penedès i la Cambra de Tarragona, sota la coordinació de l'Eina, el Servei Municipal d’Ocupació del Vendrell, en el marc del Programa de Projectes Innovadors i Experimentals, que va tenir lloc ahir dimarts, a l’Hotel Nuba de Coma-ruga. L’Eina precisament considera que ha estat un èxit de participació d’aquesta fira que ha superat totes les expectatives i que s’ha manifestat com aparador ideal en benefici de persones sense ocupació i empreses que cerquen llocs de treball específicis.

Cal recordar que l'esdeveniment ha comptat amb la col·laboració de tots els ajuntaments de la comarca, i s’ha valorat l'escenari ideal per a multiplicar les possibilitats de trobar feina o d'iniciar un projecte d'emprenedoria, precisament a la comarca amb més atur del país, actualment del 17,9%. La Fira de l’Ocupació i l’Emprenedoria s’ha convocat en un moment idoni i previ a les temporades turístiques dies en que augmenta la contractació sobretot en el sector serveis. Però entre les 600 ofertes de llocs de treball existeixen propostes de contractació de diversa temporalitat.

Aquesta fira té la finalitat de connectar empreses i persones que busquen feina, i ha donat l'oportunitat d'inscriure's a diverses ofertes en un mateix dia i un mateix espai. Els perfils més reclamats per les empreses assistents han sigut: caixers/eres, reposadors/es, operaris/es de logística, socorristes, cambrers/es, ajudants/es de cuina operaris/es de manteniment i monitors/es de lleure, entre moltes altres ocupacions. D'altra banda, la fira també ha volgut donar visibilitat al col·lectiu emprenedor amb assessorament personalitzat, presentació d'experiències emprenedores i orientació sobre la creació d'empreses.

Paral·lelament als milers d’entrevistes que es van realitzar entre aspirants a llocs de feina i les empreses, la Fira de l'Ocupació i l’Emprenedoria també va oferir als assistents diverses activitats, tant per emprenedors i emprenedores com per a les persones que cerquen feina: Presentació del curriculum vitae a diferents ofertes de feina, assessorament i orientació a persones aturades i a emprenedores, conferències que tractaran l'ecosistema ocupacional i emprenedor i tallers pel desenvolupament d'habilitats en la recerca de feina.

En aquest programa paral·lel han sigut molt concorregudes les sessions d’assessoria i orientació a emprenedors i a persones que cerquen feina. Pels assistents han sigut de molta utilitat els tallers “Com dissenyar el teu perfil digital”, a càrrec de Sònia Rodríguez, de l’empresa de recursos humans Randstad, "Com comunicar en una entrevista de selecció", a càrrec Anna Morros i “Com entrenar les teves competències transversals” per Susana Muñiz - Isabel Cerdán d’ADECCO. Les ponències "No vale rendirse" d’Emilio Duró, conferenciant, consultor, assessor i formador en empreses multinacionals, i "Les claus de l'emprenedoria al segle XXI", per Gonzalo Bernardos, analista, consultor econòmic i immobiliari i professor de la UB, UOC i de Barcelona Institut d’Estudis Internacionals, han sigut els actes més concorreguts i motivadors.

A la inauguració de la Fira d’Ocupació i l’Emprenedoria, Maria Jesús Sequera, consellera d’Ocupació del Consell Comarcal del Baix Penedès, “ha destacat l’aliança que hem fet amb la Cambra de Comerç de Tarragona, el Servei d’Ocupació de Catalunya, i els 14 ajuntaments de la comarca que amb l’objectiu de fomentar l’ocupabilitat a la comarca del Baix Penedès, hem sumat esforços perquè el producte final sigui d’una qualitat molt més elevada i eficient, aprofitant la seva experiència en les fires d’aquest tipus que han realitzat”. Kenneth Martínez, alcalde del Vendrell, va posar en valor “el doble objectiu, primer el de la contractació de persones, en el lloc, als barris marítims i en el moment, d’abans de campanyes turístiques, i en segon lloc combatre l’atur. Perquè la manca d’ocupació és l’origen de molts problemes i desigualtats socials”.
Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona, ha comentat que l’organisme que presideix espera poder contribuir a realitzar fins a dues fires l’any d’aquest format. Malgrat això, la lamentat que cinc empreses han decidit a darrera hora no assistir a la fira a causa de les restriccions per l’impacte del Coronavirus, però si han deixat unes bústies perquè els assistents puguin deixar els seus currículums. Joan Sans, president del Consell Comarcal del Baix Penedès, ha destacat que “la convocatòria de la fira ja és un èxit perquè s’ha aconseguit alinear diferents administracions, entitats i 14 municipis de la comarca per un objectiu comú que és el combatre la taxa d’atur”.
La sub-directora general d'Ocupació i Territori, Susana Diaz, ha indicat que “la única manera de fer front a l’atura és que tothom treballi en una única direcció. Des del SOC som absolutament partidaris que la solució dels problemes sobre l’atur la de liderar el mateix territori afectat. Val a dir que aquesta fira beneficia a les persones aturades per ampliar el seu ventall de possibilitats però també a les empreses participants que poden ampliar les seves plantilles amb ocupacions necessàries”.

Sobre la Xarxa d’Ocupació del Baix Penedès

L’objectiu general de la Xarxa d’ocupació del Baix Penedès, és la realització d’un pla pilot i innovador per millorar l’ocupabilitat de les persones aturades i ajustar-ne el perfil professional al requerit per les empreses. Com a objectius específics la xarxa pretén impulsar i estructurar el treball conjunt en l’àmbit de l’ocupació, a través de la creació d’una xarxa de treball, i coordinar les entitats públiques en matèria d’ocupació per donar una resposta integral. També es preveu l’augment del coneixement del teixit empresarial de la comarca, identificació d’oportunitats laborals i definició de nous perfils professionals demandats i la prestació d’una atenció integral i personalitzada a la totalitat dels participants de la Xarxa.

Aquest projecte creat al 2018, pretén, en essència, crear una veritable xarxa d’ocupació a la comarca amb la participació de tots els ajuntaments. Alguns amb els respectius serveis d’ocupació (El Vendrell, Calafell, L’Arboç, Cunit, Santa Oliva i La Bisbal del Penedès) i la resta mitjançant el Consell Comarcal del Baix Penedès. El projecte de la Xarxa d’ocupació del Baix Penedès té un pressupost de 94.188,00 euros. Està subvencionat en el 75% pel Ministerio de Empleo y Seguridad Social i el Servei d’Ocupació de Catalunya. El 25% restant del pressupost l’aporten els 14 municipis de la comarca que participaran aquest pla.



©2019 Ajuntament del Vendrell