El Vendrell, 26 de febrer de 2020

“Santiago Padrós: redescobrint l’artista”. Aquest és el títol de la propera exposició temporal que s’inaugurarà aquest divendres dia 28 de febrer, a les 20h, al Museu Deu.

Cal parlar de Santiago Padrós, cal parlar de l’art del mosaic, cal parlar de totes les obres que hi ha a Terrassa, Madrid, Molins de Rei, Montserrat, Puerto Rico, Nova Jersey, Índia... cal parlar d’un artista de caire internacional que tenia la seva segona residència a Coma-ruga.

Santiago Padrós estiuejava a Coma-ruga, en una casa davant del mar presidida per la figura d’un Neptú majestuós que amb el seu trident ens recorda que és el déu dels mars i dels terratrèmols. A la part superior d’aquesta casa, sota la cúpula blanca que podem veure actualment, Padrós tenia el seu estudi, treballava pintant i fent els esbossos que posteriorment es convertirien en mosaics, en composicions fetes amb tessel·les de diferents colors i materials.

Gràcies a la col·laboració de familiars i amics, el Museu Deu ha pogut reunir tot un conjunt d’esbossos i pintures que mostren la genialitat de l’artista, el seu traç precís com a dibuixant, els sorprenents efectes plàstics dels mosaics que arriben gairebé a confondre’s amb els de la pintura mural... La sala d’exposicions temporals del Museu Deu s’ha vestit amb una quarantena d’obres que exemplifiquen el gran artista que fou Santiago Padrós.

S’exposen també tres peces de gran vàlua que serviran per exemplificar la tècnica del mosaic, una tècnica que prové de l’edat de bronze i que ha perdurat fins als nostres dies.

El discurs expositiu de la mostra se centra en una primera etapa més acadèmica, amb els retrats de la família, per passar a una etapa pictòrica influïda per Eugeni d’Ors on els paisatges de Praga, Nuremberg, Olot o la seva ciutat nadiua de Terrassa mostren una pinzellada distesa i suggerent.
Els esbossos són el fil conductor del tercer espai, donant rellevància als realitzats per diferents espais de Coma-ruga: l’Església de Sant Roman Nonat, la piscina coberta del Tabaris, l’Hotel Brisamar o el Cinema-Teatre Brisamar. Però la seva obra no es vincula únicament amb el nostre nucli marítim, també s’exposen esbossos de mosaics que es troben a Igualada, Matadepera, al metro de Madrid, a Tarragona, a Vilassar de Mar... entre els quals destaquen els realitzats per a la Capella del Sant Enterrament del Valle de los Caídos.

L’exposició es podrà veure fins al 31 de maig i també hi ha previst la realització d’un taller de mosaic per als més petits de la casa titulat “Tessel·la a tessel·la: Mites i llegendes als mosaics de Coma-ruga” i una xerrada per a adults per explicar la mitologia dels mosaics de Santiago Padrós.

 Per a més informació: 977666308 / musuedeu@elvendrell.net



©2019 Ajuntament del Vendrell