El Vendrell, 10 de febrer de 2020

L’Any Joan Perucho és una de les efemèrides decretades pel Govern de la Generalitat de Catalunya per aquest 2020. El Vendrell, que enguany ostenta la distinció de Capital de la Cultura Catalana, s’hi sumarà a la tardor, amb una mostra organitzada per la Fundació Apel·les Fenosa dedicada a JOAN PERUCHO, JOAN MIRÓ I APEL·LES FENOSA.

L’any 1961 Perucho va comprar la casa d’Albinyana gràcies a les gestions dutes a terme per Apel·les i Nicole Fenosa. L’escriptor havia conegut l’escultor d’ençà de la tornada a Catalunya l’any 1957 de l’artista exiliat, i havien congriat una estreta amistat. De llavors es trobaven al Vendrell i feien excursions per les comarques tarragonines. Perucho va editar i escriure llibres i poemes sobre Fenosa.

La mostra, que està comissariada per la Fundació Apel·les Fenosa i Josep Lluís Pascual, centra l’atenció en l’any 1967, quan Perucho proposa a Joan Miró fer un museu monogràfic seu al Vendrell. Perucho i Miró s’estimaven també, i l’escriptor va editar el llibre “Joan Miró i Catalunya”, i especialment el llibre de bibliòfil “Les Essències de la Terra”.

El projecte del Vendrell figura en moltes biografies de tots dos de manera referencial, però a partir de la investigació desenvolupada a partir d’aquesta exposició es posarà llum sobre els detalls de la seva voluntat i de com, finalment, no va reeixir.

 

Joan Perucho

Joan Perucho (Barcelona, 1920-2003) és un dels escriptors més destacats de la literatura catalana del segle XX. Va començar la seva trajectòria com a poeta i més endavant va ser narrador, novel·lista, crític d’art, autor de llibres de gastronomia, d’assaig i de viatges. La seva obra ha estat molt traduïda internacionalment. I gairebé tota es pot llegir en versions castellanes.

 

Objectius de l’any Perucho

Quin és l’objectiu d’un any dedicat a un autor? Que la gent el llegeixi, que es faci seves les seves històries, que associï els llibres amb el territori. Que els associï amb el paisatge, amb la història, amb la pintura, amb el bon menjar. A través de l’obra de Perucho viatjarem per la història, descobrirem el món pop, ens acostarem a l’obra dels grans artistes del segle XX i aprendrem que sense passió no hi ha cultura. Perucho està vinculat amb el Baix Penedès, la Terra Alta i el Maestrat. En totes aquestes comarques s’hi faran activitats. També n’hi haurà a Banyoles i a Berga, dues poblacions relacionades amb la seva biografia. I a Madrid, on va estudiar les oposicions i on va tenir un nucli d’admiradors.



©2019 Ajuntament del Vendrell