El Vendrell, 3 de febrer de 2020

Aquest diumenge 2 de febrer l’escola Àngel Guimerà es va convertir en l’epicentre de la gran festa gastronòmica del Vendrell: la Xatonada Popular. El canvi d’ubicació, motivat per les restriccions de trànsit que ocasionen les obres de la carretera del Doctor Robert, no va afectar l’afluència de públic i el cert és que les instal·lacions de l’escola es van omplir durant tot el matí de gent disposada a gaudir de totes les activitats de la festa: el 34è Concurs de Mestres Xatonaires, la 33a Exhibició de Xatonaires Infantils, la 27a Fira de productes alimentaris naturals i artesanals i el 4t Xató Experience.

A les instal·lacions de l’escola, al públic també va poder gaudir de l’exposició “La gastronomia del Vendrell: patrimoni de la Cultura Catalana”; de diversos estands de pastisseries locals; d’un photocall de la Xatonada; de l’Hort de la Xatonada i de l’animació de la Lira Vendrellenca.

Les 1.000 racions de xató, incloses el centenar que per primera vegada eren aptes per a persones celíaques, es van esgotar, i la carpa del Xató Experience va estar també molt concorreguda gràcies a les diferents degustacions de tapes i el showcooking a càrrec de Jordi Guillem, el xef de Lo Mam Restaurant Le Méridien Ra.

Pel que fa al Concurs de Mestres Xatonaires, en la seva 34a edició, el podi va ser el següent: 1r premi per a Sergi Rovira; 2n premi per a Antonio Gustavo i 3r premi per a Xavier Rovira. El primer classificat va rebre una bonificació a la targeta client de Bonpreu/Esclat per valor de 400 euros; el segon classificat una bonificació per valor de 200 euros i el tercer classificat una bonificació per valor de 150 euros.


A l’Exhibició de Xatonaires Infantils hi van participar més de 150 nens i nenes que havien fet els cursets “Aprèn a fer xató” a les escoles, entre els quals es va sortejar un patinet elèctric, patrocinat per supermercats Esclat/Bonpreu; un menú i una partida per a dues persones a Bowling El Vendrell; dues entrades al Karting Vendrell i diversos lots de material escolar, patrocinat per supermercats Esclat/Bonpreu.


Aquest any, a més, els nens i nens assistents a la festa de la Xatonada van poder compartir una estona amb una convidada molt especial: la Lu, guanyadora de la darrera edició del programa de Televisió Espanyola, Masterchef Junior. Aquesta barcelonina no va dubtar a posar-se el davantal i preparar també la seva salsa de xató acompanyada de molts petits admiradors.


La regidora de Promoció Econòmica, M. Luz Ramírez, ha valorat molt positivament el funcionament de la Xatonada Popular d’enguany i de tots els canvis i novetats que s’hi ha incorporat. Ramírez ha agraït l’assistència massiva de públic i la participació a les diferents activitats. Pel que fa a la ubicació d’enguany, l’escola Àngel Guimerà, la regidora considera que ha funcionat molt bé, però ha avançat que caldrà fer una anàlisi més detallada i que reculli l’opinió de tots els sectors implicats a la festa per valorar si pot tenir-hi o no continuïtat.


El dissabte al migdia la festa gastronòmica va escalfar motors a la Rambla, amb una VermuTOnada, una activitat en què es va poder gaudir de la bona música de Dj Delapierre amb la degustació de xips&xató.


També el dissabte al matí, a la plaça del Mercat Municipal, es van fer diversos tallers perquè tota la família pugués experimentar amb el xató sota el títol de Xató Experience Kids. I a partir de les 11 h, la plaça de Francesc Macià va acollir el JUGACIRC, un espai de jocs d’habilitat per a tota la família.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell