El divendres 3 de gener, a les 3 de la matinada, el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) va detectar danys a la conducció principal d’abastament, al terme municipal de l’Ampolla. D’acord amb els procediments de seguretat i qualitat que regeixen en la gestió del Servei del CAT es va procedir a tallar el subministrament d’aigua a partir d’aquell moment i fins a nou avís.
El trencament d’aquesta canonada va afectar el subministrament d’aigua d’una seixantena de municipis del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, entre ells, el Vendrell. El Servei d’Aigües va rebre l’avís dels fets a les 6 del matí del divendres i a partir d’aquell moment, els responsables i tècnics del Serveis d’Aigües van iniciar els treballs de revisió, control i supervisió dels dipòsits del municipi.
En concret, al Vendrell el CAT subministra a quatre dipòsits, que són els del Pla de Cranc a l’Oasis, el del Romaní I i Romaní II i el de Nirvana Ebre. En conseqüència, la zona d’afectació al municipi eren les urbanitzacions Oasis, Vendrell Mar i Eden Park, Romaní, Bonavista, Sanatori, Pasqual Mitjavila i Sant Salvador, Masos, Nirvana, Garrofers, Clotes, Masia Blanca i Coma-ruga.
Amb tot, es va poder garantir l’abastament perquè el Servei d'Aigues havia mantingut els dipòsits que estan connectats a la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona plens. A més, es dóna la circumstància que estan ubicats en zones on hi predominen les segones residències i, per tant, tenen poca demanda en aquestes dates.
La capacitat de reserva en aquestes zones és ben desigual, ja que el dipòsit del Pla de Cranc compta amb una reserva de 1.000m3, el del Romaní II amb 1.600 m3, el del Romaní I amb 6.000m3 i el de Nirvana Ebre amb 10.000m3. Això fa que totes aquelles zones que depenien del dipòsit Nirvana Ebre i Romaní estiguessin perfectament cobertes, gràcies a la gestió diària i supervisió contínua que en fa el Servei d’Aigües. També era el cas del Pla de Cranc i del Romaní II, però en aquests casos, a part de la seva supervisió i gestió del Servei d’Aigües, depenien exclusivament de la seva capacitat de reserva, més limitada.
Amb aquesta capacitat i amb el consum propi d’aquesta època de l’any es va calcular que la reserva podria quedar exhaurida en 48-60 hores des de l’hora del trencament de la canonada (dissabte a la nit o diumenge al migdia).
Amb aquesta previsió, dissabte el Servei d’Aigües va fer un canvi puntual de distribució a les zones altes de l’Oasis, que si bé va fer que als afectats els baixés una mica la pressió de l’aigua, permetria subministrar des del dipòsit de l’Oasis en lloc del del Pla de Cranc. També s’havia planificat que, un cop s’exhaurís la reserva del Pla de Cranc, la distribució d’aigua a partir del dipòsit de l’Oasis, que hagués permès que les urbanitzacions de l’Oasis, Vendrell Mar i Eden Park poguessin disposar de subministrament al menys fins dilluns o dimarts.
Per altra banda, a la zona de subministrament de Romaní II, també s’havia planificat el canvi de distribució d’aigua, arribat el moment, des del dipòsit de Romaní I a les zones afectades per la falta de distribució d’aigua a través del dipòsit del Romaní II.
Per últim, a les 18h es va comunicar amb el responsable tècnic del CAT per a que, a ser possible, donés prioritat al subministrament immediat i prioritari dels dipòsits amb més precarietat que eren el Pla de Cranc i el Romaní II. A l’instant el CAT va respondre subministrant aquests dos dipòsits. Ja a la nit, van començar a subministrar al dipòsit del Romaní I i posteriorment al Nirvana Ebre, trobant-se actualment tots en la seva capacitat normal.
Nota: Informe complet del Servei d'Aigües sobre l'afectació del trencament de la canonada