L’objectiu de l’Ajuntament del Vendrell és impulsar una política ambiental sostenible, i entre d’altres, col·laborar amb els ajuntaments en projectes que tinguin com a objectiu la millora de l’eficiència en l’ús de l’energia i la mitigació i adaptació al canvi climàtic. En aquest sentit, el Ple de l’Ajuntament del Vendrell, al maig de 2013, ja va acordar formar part de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Recentment, el 20 de febrer de 2019 es va celebrar a la ciutat de Sant Fruitós del Bages, la 19ena Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, on es va escollir la temàtica d’establir l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible com a marc de referència dels programes i accions impulsats des del món local. Alinear-se amb els objectius d’aquesta Agenda 2030 és també una prioritat per l’Ajuntament del Vendrell.

L’Agenda 2030 és una agenda integral i multidimensional —que contempla les tres cares del desenvolupament sostenible: l’econòmica, la social i l’ambiental. És d’aplicació universal i es desplega mitjançant una bateria de 17 objectius de desenvolupament sostenible, a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa, la injustícia, la desigualtat i el canvi climàtic, fins a la promoció de l’educació, la salut, la pau i la sostenibilitat.

La regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament del Vendrell, Núria Rovira, ha explicat que la voluntat de l’Ajuntament és el de fer-se seu aquests objectius a través de les polítiques públiques i la gestió del dia a dia. Així per exemple, una manera d’avançar cap als objectius de desenvolupament sostenible des del Vendrell, ha dit, “pot ser treballant per la conservació de la vida terrestre i de la vida marítima com es fa a les Madrigueres o avançar cap a l’ús d’energies renovables i la reducció de CO2 amb actuacions com la pacificació del trànsit i la peatonalització del c/Doctor Robert”.

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat comparteix aquesta visió del desenvolupament sostenible que va més enllà de la visió ambiental i que esdevé l’eix integrador i transversal que ha de dotar de major coherència les polítiques públiques locals, fent-les multidimensionals, universals, integrals, inclusives, mesurables i, sobretot, que no deixin ningú enrere.

En aquest sentit, la regidora ha avançat que aquest treball ha de ser cooperatiu i compartit amb la resta de grups municipals, a qui ha convidat a participar en l’adhesió a la “Declaració de Sant Fruitós de Bages”.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell