10 08 Música de GralleswLa programació del Temporada tardor continua aquest divendres, en clau de música tradicional, i emmarcada en la Fira de Santa Teresa. L’Auditori del Tívoli acollirà aquest divendres 11 d’octubre el concert 'Música de gralles' en record a Josep Mañé i Torrents, Gros de Llorenç. L'audició estarà protagonitzada pels grups vendrellencs Les Gralles del Baix Penedès, Tocats de Canya, Els Mosquits i Els Aixarts. Com a grup convidat hi haurà l'Inxa Brass Band, de Vilanova i la Geltrú.

 

Inxa Brass Band, format l'any 2016, és una formació de músics tradicionals basada en els instruments catalans de doble canya (gralles, tenores i tibles), acompanyades d’una base de metalls (fiscorn, trombó i tuba) i percussió (timbal tradicional i bombo). La combinació instrumental li dona una sonoritat propera a la de cobla però basada en l’essència i el caràcter més pur de carrer, la dels grups de gralles. El repertori que interpreta prové d’una selecció de músiques típiques de les festes tradicionals catalanes com ara la Patum de Berga o les Santes de Mataró, passant per diversos cuplets catalans i altres melodies de seguicis festius.


Inxa Brass Band ha fet ballar moltes parelles de gegants com ara els de Vilanova i els de la Geltrú, els de Molins de Rei, els de Martorell o els de Sant Andreu del Palomar.
El concert d'aquest divendres inclourà la interpretació de diversos temes a càrrec de cada formació, i conjuntament 2 peces, 'El rotllet' I 'La gelosa', dos balls de bastons de Jaume Vidal i Vidal, arranjats pel Ço del Botafoc.

 

Josep Mañé i Torrents:

Nascut a Llorenç del Penedès el 26 d’octubre del 1888, les fonts orals expliquen que s’introdueix en el món de la gralla amb la colla de Llorenç del Penedès cap a principi del segle xx. En aquesta etapa de joventut va aprendre solfeig i va tocar amb Sebastià Sendrós Fontanals, el Ros (1890-1963), dos anys més jove que ell.
Cap a la dècada dels anys deu del segle xx, el trobem formant part de la colla de grallers de Sant Vicenç de Calders juntament amb Pau Nin Lleó, Pau Sec (1870-1937) i Josep Mercader Ramon, Astó (1886-1964). La vinculació amb la colla va venir arran del festeig de Mañé amb Dolors Nin, filla del cap de colla Pau Sec. Cal tenir present, per la datació dels fets, que aquesta formació ja era activa abans de l’any 1914, ja que, el 2 de maig del 1914, Dolors Nin es va casar amb el també graller de Puigpelat Francesc Plana i Plana. Aquest fet prova novament l’endogàmia en què es movia històricament el món de la gralla, on pares, fills, gendres, cunyats i nebots havien integrat moltes de les colles antigues.
Cap al 1915, se situa el seu trasllat al Vendrell, on el 13 d’octubre del 1917 es va casar amb Rosa Mercader Company, el pare de la qual era germanastre del pare de l’Astó i la seva mare, Rosa Company Puig, era germana dels Capblancs grallers.


La següent formació de grallers on participa és la colla Els Petits Pelegrins cap a la meitat de la dècada dels anys vint del segle passat. Es tracta d’una formació amb gralles de claus i a tres veus que va tenir molt bona acollida tant en l’acompanyament de colles castelleres (Xiquets de Valls i Xiquets de Tarragona) com en el repertori de música tradicional, ballables i sardanes.
La pròxima formació de Mañé serà la d’Els Romeas, colla en la qual el trobem ja el 16 d’octubre del 1930 juntament amb el seu company de joventut, Sebastià Sendrós, el Ros, i Antoni Claramunt Mañé, Francàs (1853-1930). Mañé serà el darrer cap de colla d’Els Romeas, una formació de gralla seca i a dues veus que es mantindrà en actiu fins al 1936.
Cap a primers d’octubre del 1932 reestructura la formació amb els germans Castellví de Bellvei, amb els quals havia tocat uns anys enrere. En aquests anys introdueix en el món de la gralla el seu fill Anton Mañe i Mercader, Ton de la Gralla, qui amb tan sols 12 anys ja acompanyava el Ball de Bastons del Vendrell.
L’any 1939 reprèn l’activitat com a graller i cap de colla, amb els mateixos integrants que el 1936, els germans Castellví de Bellvei. El nom d’Els Romeas es difumina i ara per ara l’únic nom que hem trobat per escrit d’aquesta colla és «Las Grallas de Vendrell» en el rebut que firma a Vilafranca el 31 d’agost del 1939.
Va estar en actiu fins la temporada de 1943. El primer d’abril de 1944, ara fa 75 anys, moria als 55 anys al seu domicili vendrellenc del carrer Riego (avui Rabassaires), núm. 15.

 

Les entrades pel concert es poden adquirir a la regidoria de Cultura (La Rambla, 24), al telèfon 977 66 56 84 (de 10 a 14h), i a través del web www.temporada.cat.

 

MÚSICA DE GRALLES
Dia: Divendres, 11 d'octubre
Lloc: Auditori del Tívoli
Hora: 20.30 h
Entrada: 6 €
Entrada amb descompte: 4 €

 

 

 



©2019 Ajuntament del Vendrell