05 03 Victor Julien Laferriere webLa 39a edició del Festival Internacional de Música Pau Casals comença aquest divendres 12 de juliol al Vendrell amb una programació que s’allargarà fins al 23 de juliol i que enguany enaltirà la figura de Johannes Sebastian Bach com a font d’inspiració i model admirat del Mestre.

Així doncs, l'Auditori Pau Casals i l’Ajuntament del Vendrell, amb la col·laboració de la Fundació Pau Casals i el suport de l’Obra Social “la Caixa”, organitzen set concerts amb artistes tant de l’escena nacional com internacional per rendir homenatge i reivindicar els valors del gran violoncel·lista català.

Com ja és tradició, la primera activitat que servirà per escalfar l’ambient de cara al concert inaugural serà una projecció a l’aire lliure d’audiovisuals inèdits del Mestre. “Pau Casals en imatges” tindrà lloc el 12 de juliol a les 22 h a la plaça del Tívoli del Vendrell, i el 22 de juliol se n’oferirà un segon tast. Aquestes projeccions aniran acompanyades de les actuacions en directe de Victor-Julien Laferrière (violoncel) i Magali Mosnier (flauta), que participen dels concerts del Festival, en el primer cas i, en el segon cas, del Cor Zongora, format per cantants, alumnes o exalumnes de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell, dirigits per Montserrat Meneses.

El concert inaugural d’enguany (13 de juliol), sota el títol “Beethoven i Mendelssohn darrere de les empremtes de Bach”, anirà a càrrec de Victor Julien-Laferrière, guanyador del Queen Elisabeth Comeptition Cello 2017. El jove violoncel·lista obrirà el festival amb la Cinquena Suite de Bach, en la seva tonalitat grandiosa i dramàtica de do menor. Juntament amb David Kadouch (piano), eminent músic de cambra, interpretaran dues sonates de Beethoven i Mendelssohn, dos compositors que van trobar en Bach una font d’inspiració essencial.

El seguirà el gran solista i concertista italià Giuliano Carmignola (16 de juliol), considerat un dels millors violinistes barrocs del món, que actuarà al Festival acompanyat de l’Orquestra Da Càmera i de les excepcionals flautistes Julia Gallego i Magali Mosnier. Conjuntament, interpretaran obres de Bach: concert per a violí en La menor, la Suite nº2 per orquestra, el Concert de Brandenburg nº4 i el Concert per a violí en Mi Major.

De l’escena nacional actual, el Festival comptarà amb el pianista català Josep Colom (17 de juliol), que oferirà el concert “Bach i el romanticisme”. Colom interpretarà un programa sorprenent que connecta Bach amb Beethoven i Chopin.
El Festival també comptarà amb l’actuació estel·lar d’Olivier Latry, (18 de juliol) organista principal de Notre Dame de Paris. Latry oferirà, a l’església parroquial del Vendrell, un concert dedicat a Bach amb peces del compositor alemany i també de Couperin i de Gringny, com a referents de la música francesa que admira profundament.

Giuliano Carmignola i l’Orquestra Da Càmera, fan doblet i repeteixen sobre l’escenari del Festival oferint “Els Concerts de Brandenburg” (19 de juliol), juntament amb un equip de solistes excepcionals: el jove músic francoamericà revelació del clavecí i del piano Justin Taylor, l’oboista Lucas Macias-Navarro i la famosa flautista Magali Mosnier.

Repeteix al Festival el prestigiós violoncel·lista Alban Gerhardt (20 de juliol), qui, fa unes setmanes també va participar a la Diada Pau Casals – Barcelona. Enguany, Gerhardt oferirà les Suites per a violoncel sol nº 2, 3, 4 de J. S. Bach.

Tancarà aquesta 39a edició del Festival la soprano catalana Elena Copons (23 de juliol) que oferirà “Les més belles àries de Bach”. Juntament amb ella, hi haurà Justin Taylor amb un conjunt de joves músics francesos entusiastes i talentosos, i el gran especialista en oboè barroc Antoine Torunczyk.
Casals i Bach

L’eix temàtic de l’edició del 39è Festival Internacional de Música Pau Casals neix amb la voluntat de posar l’accent i fer conèixer la profunda admiració que el Mestre sentia pel compositor alemany. Bach va ser font d’inspiració innegable en l’obra de Casals, que de fet afirmava que “Bach és el moment més elevat i més pur de música de tots els temps”. En el marc del Festival es podran escoltar fins a una trentena de peces del compositor barroc.



©2019 Ajuntament del Vendrell