07 03 rp pa beneit webDel 6 al 13 de juliol, el Vendrell viurà una de les festes més tradicionals i participatives del seu calendari: les festes del Pa Beneit. El seu origen és medieval (quan el pa era la base de l’alimentació de la població) i es remunta a la benedicció que antigament es feia de la farina vella abans de segar el blat nou. La celebració es duia a terme a la vuitada de Corpus, ja que era la temporada que coincidia amb la sega.

 

Actualment, la festa s’ha traslladat a la primera setmana de juliol i s'ha canviat una mica la manera de celebrar-la, adaptant-la als nous temps.

 

Fa molts anys que els encarregats d’organitzar-les són les comissions dels diversos barris del Vendrelll (Barri del Serrallo i Font de la Menya; Barri de França, Barri de la Carretera, Barri de la Plaça Nova i Barceloneta, Barri de la Plaça Vella i Barri de la Muntanyeta), que amb la col·laboració de la Regidoria de Festes de l’Ajuntament del Vendrell, preparen uns nodrits programes d’actes.

Sobre aquest darrer punt, els actuals responsables de l’organització de les festes de cada barri van aprofitat l’acte de presentació d’ahir per demanar la implicació de més persones per incrementar els recursos humans a les respectives Comissions i, alhora, fer-ne un regeneració.

A banda dels elements comuns i tradicionals, com els coets i la repicada de campanes, les matinades, el cercabarri de parelles o les falles, cadascuna de les comissions farceix el programa amb propostes particulars que intenten agradar a grans i petits.  

Aquest l’any, la presentació de les Festes del Pa Beneit va tenir lloc al Campanar de l’Església parroquial, un lloc emblemàtic des del qual es fa la repicada de campanes i el llançament de coets que anuncien la festa de cada barri, i els representants de les comissions van estar acompanyats pel regidor de Festes, Christian Soriano, i pel regidor d’Infància i Joventut, Rubén Gracia.

Programa del Pa Beneit 2019

 



©2019 Ajuntament del Vendrell