06 25 grallerswEl proper divendres dia 28, a les vuit del vespre, els jardins del Museu Deu seran l’escenari dels sons de Les Gralles del Baix Penedès i dels Grallers d’Altafulla.


El 1976 es considera l’any de creació de Les Gralles del Baix Penedès, amb el Jaume Vidal i Vidal, Carboner, al capdavant, tot i que no va ser fins a principi dels anys vuitanta quan el Carboner va fer uns cursets de gralla al Casal, i inicià la també anomenada “Escola del Jaume Vidal i Vidal”, que s’ha mantingut fins a l’actualitat amb Les Gralles del Baix Penedès. En l’actualitat, acompanyen de forma regular alguns grups de L’Embarcada, de la qual forma part com a grup fundador. També actuen en altres festes populars com les festes dels barris, amb les matinades i les processons.

Un any abans es va formar el grup de Grallers d’Altafulla, nascut la primavera del 1975 arran de la necessitat de la colla dels Castellers d'Altafulla, sorgida dos anys abans, de tenir grallers propis. Els castellers van proposar a tres jovenets, que havien après a tocar la flauta a la coral infantil, que aprenguessin a tocar la gralla. Aquells jovenets són els germans Jordi i Joan Albert Blanch Guasch, i el seu cosí en Joan Blanch Cañellas, Els Blanch. Amb el temps s'hi han afegit l'Alba Muntades Olivé (2003), el Carles Bo Jané (2006) i el Josep Maria Ferré March (2010), que conformen la formació actual. De timbalers, n’hi han passat uns quants. Avui els acompanya l'Albert López Cortés, de la Riera de Gaià. Aquesta formació de sis grallers i timbaler acompanya habitualment als Castellers i als Bastoners d’Altafulla, participa en les festes locals i en les d’altres poblacions del Baix Gaià. Destaquen en el seu repertori un conjunt de moixigangues, ofertoris i marxes que toquen gairebé exclusivament en la processó del divendres sant.

Durant una hora, als jardins del Museu Deu, ambdues formacions interpretaran temes com: “Marxa dels Raiers”, “Ofertori de l’Astó”, “Marxa Regular”, “Polca dels Tararí”, “Pericon dels Macaris”, “El Recluta”, “El Graller”.

Intèrprets:
Jordi Blanch (gralla dolça)
Joan Blanch (gralla dolça)
Joan Albert Blanch (gralla dolça)
Carles Bo (gralla dolça)
Josep Maria Farré (gralla dolça, gralla baixa)
Albert López (timbal)

El concert és gratuït per a tothom.

 

Per a més informació: 977666308 / musuedeu@elvendrell.net

 



©2019 Ajuntament del Vendrell