Coberta llibrewLa Fundació Apel·les Fenosa i l'Ajuntament del Vendrell evoquen la colònia d'intel·lectuals i artistes internacionals que va consolidar-se al Vendrell als anys seixanta, amb l'arribada de l'escultor Apel·les Fenosa, que va convidar els seus amics a la Casa del Portal del Pardo. Un llibre i una exposició narraran aquest cenacle desconegut, amb la descripció dels seus protagonistes.

 

En concret, la presentació del llibre tindrà lloc el dissabte 6 d'abril, a les 12h, a la seu de la Fundació Apel·les, al carrer Major 25. L'acte comptarà amb la participació dels autors: Josep Miquel Garcia, Jordi Cerdà, Carmen Juárez, Núria Ballester i Josep Lluís Pascual. Paral·lelament, s’inaugurarà també l’exposició sobre el mateix tema.

A les colònies d'intel·lectuals cosmopolites que ha acollit la costa catalana, com les de Cadaquès, Tossa de Mar o de Sitges, caldria afegir ara la del Vendrell, com un cenacle atractiu d'artistes i creadors, que va tenir una florida primera quan Pau Casals basteix la Vil·la Casals i una segona en els anys cinquantes i seixantes del segle XX.

Aquest projecte il·lustra com va congriar-se aquesta darrera i quins eren els seus protagonistes, amb noms i cognoms, posant llum a una aventura que es va desenvolupar amb total discreció i un esperit harmònic amb el territori.

Tot va començar quan l'escultor Apel·les Fenosa i la seva esposa Nicole compren una casa a la vila del Vendrell a finals dels anys cinquanta. Els artistes parisencs somniaven amb la llum del Mediterrani i aspiraven a tenir-hi una residència d’estiu. Aquesta casa va renovar l’escultura de Fenosa, però també la seva vida. Com era gran i disposava de moltes habitacions, la idea del matrimoni era la de compatir-la des del primer instant amb els seus amics, els parisencs i els catalans. Si inicialment tots eren acollits a la Casa del Portal del Pardo, finalment, com constata aquest projecte, les cases adquirides per aquests, eixamplen el nucli de la colònia internacional i l'expandeixen pel Baix Penedès.

Els primers convidats varen ser Tristan Tzara, fundador del Dadaisme, els anglesos Patience Gray i Irving Davis, els artistes japonesos que havien conegut Fenosa a París, també els russos de Montparnasse, l’escriptor Michel Cournot i Nella Bielski, Cécile Eluard, filla del poeta Paul Eluard, la pianista Evelyne Dubourg, o la galerista Henriette Gomes, que va intentar dur al Vendrell a la família del pintor Balthus.

Poc a poc els amics comencen a comprar cases per estar més a prop de l’escultor, com la família D'Albis, de les fàbriques de porcellana de Limoges, Ursula Schroeder, filla del famós psiquiatra Prinzhorn, l'antropòleg Robert Jaulin, l'antiquari llibreter Joan Gili, l'escriptor Joan Perucho, el notari Julio Lacambra, els gravadors Antoni Ollé Pinell i Jaume Pla. Els paisatges de les platges de Sant Salvador i Coma-ruga, amb la presència de la Vil·la Casals, Albinyana, Sant Vicenç de Calders o Masarbonès, esdevindran una extensió de la Casa dels Fenosa.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell