03 06 Fenosa mostra retirada ToulousewEn commemorar-se els 80 anys del que els francesos anomenen “La retirada”, que correspon a l’exili dels republicans l’ any 1939, diversos museus del sud de França preparen exposicions de record dels artistes exiliats. La principal d’aquestes mostres és PICASSO ET L’EXIL, Une histoire de l’ art espagnol en résistance, que s’inaugura el proper dijous 14 de març als Abattoirs de Toulouse, i que restarà oberta fins el 25 d’ agost.
L’exposició es centra en l’autor del Gernika, però repassa l’obra d’una cinquantena d’autors, on destaca la figura de l’escultor Apel·les Fenosa. Aquesta setmana ja han viatjat cap a Toulouse les obres cedides per la Fundació Apel·les Fenosa, entre les quals figura la Maqueta del Monument als Martyrs d’ Oradour, una obra emblemàtica de la Resistència que els francesos van encomanar a Fenosa en record de la masacre d’ Oradour-sur-Glane. També s’exposa el relleu de la Guerra agenollada davant la Pau, que Fenosa va fer amb motiu de l’alliberament del Limousin.
Un dels documents que conserva la Fundació vendrellenca és precisament aquesta fotografia en que apareix Fenosa, primer de la dreta, dempeus, en una reunió d’ artistes exiliats al seu taller parisenc. Molts d’aquests autors...Antoni Clavé, Oscar Dominguez, Martí Bas, Grau Sala, Joan Rebull, participen de la mostra dels Abattoirs, i recorden com Fenosa va ajudar a molts d’ aquests exiliats a sortir dels camps de concentració, i amb ells va participar en totes les exposicions de suport als exiliats catalans.



©2019 Ajuntament del Vendrell