03 05 Ball DiableswAquest dilluns al vespre, a la sala Polivalent de l’Escola Municipal de Música Pau Casals, es va donar a conèixer el programa d’actes de commemoració del 40è aniversari de la recuperació del Ball de Diables del Vendrell. L’entitat ha previst una nodrida agenda de propostes per celebrar aquesta efemèride, que compta amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell.

En aquesta presentació també es va donar a conèixer la imatge gràfica que acompanyarà aquests mesos de commemoració: una litografia de l’artista Joan Descals, que és també l’autor de les pintures dels vestits actuals dels membres del Ball de Diables. A banda de cartells i d’altres suports, la imatge commemorativa lluirà en una samarreta que es podrà comprar a les paradetes que l’entitat anirà organitzant en properament.

La regidora de Cultura, Eva M. Serramià, va encetar la presentació destacant “la gran personalitat del foc, i en especial del Ball de Diables, dins de la cultura popular del Vendrell, i que fa que sigui un dels elements més valorats per la gent, com hem pogut saber per diferents enquestes”.

Pel què fa als actes, aquests començaran el 23 de març, a les 20h, a l’Auditori del Tívoli, amb una conferència sobre els instruments tradicionals (introducció al tambor vuitcentista), a càrrec d’Adrià Grandia; la presentació i toc dels tambors; l’explicació del mestre Joan Descals, la cerimònia del pin d’honor i una cloenda amb una copa de cava commemorativa.

La programació continuarà el 23 d’abril, dia de Sant Jordi. El Ball de Diables organitzarà la seva tradicional paradeta, de les 6.30h a les 19h, a l’encreuament entre el carrer dels Cafès amb el carrer Doctor Robert. Aquest mateix dia, a les 18h, a la Biblioteca pública Terra Baixa, es farà la presentació del Conte del Ball de Diables, i prèviament, el pregó de lectura. A les 20h, es farà la representació de la Llegenda del Ball de Diables i el Drac, al Portal del Pardo.

El dia 11 de maig, batejat com a Dia del Diable, arrencarà a les 8h amb les matinades a càrrec dels Reservistes del Ball de Diables, amb un recorregut que anirà des de Cal Jornet (carrer dels Cafès) i fins a la plaça Vella. A les 12.30h, al carrer del Peix, es farà la presentació de la placa dedicada al Ball de Diables. A les 17h, a la Sala polivalent de la Biblioteca, es durà a terme un taller fotogràfic titulat “Captem el foc”, a càrrec de Daniel Crespo. El Dia del Diable continuarà a les 19h, a la plaça Vella, amb la presentació de la placa de versos i tot seguit, amb la representació de l’Acte Sacramental. A les 21.30h, hi haurà una cercavila de foc amb colles convidades, des del vial de França. La jornada acabarà amb un sopar de germanor al Pavelló Àngel Guimerà, a les 23h.

La commemoració continuarà el 13 de juny amb la inauguració de l’exposició “El Ball de Diables del Vendrell”, a les 20h, a la Sala Portal del Pardo.

Coincidint amb la Festa Major, el 24 de juliol es farà un acte en commemoració del 40è aniversari de la primera sortida del 1979. Serà al restaurant Xaloquell, a les 21h.

Els últims actes es duran a terme el 26 d’octubre, i inclouran una cercavila de lluïment a partir de les 17.30h, sense foc, que sortirà des de les Quatre Fonts i acabarà a la plaça Vella. En arribar es farà l’Acte Sacramental Generacional i una carretillada simbòlica. A les 22h, els actes clouran amb un sopar de gala del 40è aniversari al Restaurant Xaloquell.

Des del Ball de Diables es vol convidar i animar als seus membres actuals i antics a participar en tots els actes programats, i a contribuir aportant fotografies antigues del Ball, que es poden enviar al c/e diablesdelvendrell@yahoo.es.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell