02 03 PremiatswAquest diumenge 3 de febrer, a la Rambla, es va celebrar la Xatonada Popular del Vendrell, una cita gastronòmica plenament consolidada i que un any més va reunir molt de públic interessat en aquest plat típic i també en l’ampli programa d’activitats paral·leles organitzades al seu voltant. D’aquest, com ja és tradició, en destacava el 33è Concurs de Mestres Xatonaires, la 32a Exhibició de Xatonaires Infantils, la 26a Fira de productes alimentaris naturals i artesanals i el 3r Xató Experience.

El guanyador d’aquesta edició del Concurs de Mestres Xatonaires va ser el vendrellenc Josep Lluís Fernández Palau. La segona classificada va ser Marta Peraire Orcal, del Vendrell, i la tercera, Montserrat Plasa Rosell, també del Vendrell. El quart lloc del concurs va ser per Xavier Cugat Peribáñez, del Vendrell, el cinquè per Asun Ametller Cuadra de Calafell i el sisè per Rafaela Güixens Jauset, del Vendrell.

A l’Exhibició de Xatonaires Infantils hi van participar 150 nens i nenes que havien fet els cursets “Aprèn a fer xató”, entre els quals es va sortejar una XBox One S + 3 jocs, gentilesa de Telelux; una partida i sopar menú per a dues persones, gentilesa de Bowling El Vendrell, i un lot de productes alimentaris, gentilesa de Bertiz El Vendrell.

Durant el matí, es van exhaurir les 1.200 degustacions de xató. També hi va haver tallers com ara “D’on ve el què mengem. Plantem els ingredients del xató”; una àrea de jocs i inflables, una trobada de plaques de cava i la ruleta benèfica, que enguany va anar a càrrec d’ARDA (Asociación de Rescate y Defensa Animal) i en la qual es van recaptar 531euros.
A l’espai Xató Experience, un espai creat el 2017 per experimentar amb el xató i donar-lo a conèixer, va tenir lloc un maridatge de xató i vins de la DO Penedès, a càrrec de l’enòleg Xavier Barba amb una cinquantena de participants. Enguany, la DOP Siurana també va tenir el seu espai amb el taller “Has begut oli?” i amb altres tasts relacionats amb el xató, amb una cinquantena d’assistents cadascun.

Ja el dissabte 2 de febrer, al matí, també es van fer actes previs a l’espai Xató Experience, com el taller "Arqueovitis: l'arqueologia del vi", per nens i nenes a partir de 5 anys, el taller familiar “Cercle de percussió comunitari” o el taller “El wrap xatonaire”, a càrrec de la xef Ada Parellada, amb una trentena de participants.
El regidor de Promoció Econòmica, Kenneth Martínez, ha valorat molt positivament el desenvolupament de tot un cap de setmana “en què s’han pogut viure diferents experiències al voltant del xató del Vendrell”. Martínez ha ressaltat també l’alta afluència de visitants a la Xatonada de diumenge als què, malgrat el fred, el sol va acompanyar durant tot el matí.
Aquest any, a més, també s’ha pogut participar en un concurs d’Instagram amb fotos de les activitats amb el hashtag #xatonadaelvendrell2019. Els guanyadors es faran públics el divendres 8 de febrer. El primer classificat podrà escollir entre un val per una partida d’experiència de realitat virtual, gentilesa d’Escapàstic, i un val per una partida de bitlles i un menú sopar, gentilesa de Bowling El Vendrell. El segon premiat obtindrà l’altre regal.

D’altra banda, del 7 al 17 de febrer, tindrà lloc la 1a Ruta de Tapes Xató Experience, organitzada pel Gremi d'Hostaleria del Baix Penedès i l’Associació de Comerciants del Vendrell (CIT), amb el suport de l’Ajuntament del Vendrell, en la qual els establiments que hi participen oferiran tapes creatives relacionades amb el xató acompanyades per una copa de vi DO Penedès pel preu de 3 euros.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell